646x404

Un roman a inventat ambalajul alimentar biodegradabil care ne protejeaza de microbi

646x404

Sursa: Adevarul

Dan Vodnar, un cercetator din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scapa nu doar de microbi ci si de unele substante nocive organismului.

Dan Vodnar are 31 de ani si este asistent la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

Tot in cadrul universităţii, este cercetător la Institutul pentru Stiintele Vietii. Tanarul savant are pana acum la activ un numar important de realizari, motiv pentru care, in luna iunie, a primit la Viena titlul „Danubius Young Scientist Award“ (n.r. – „Premiul Danubius al tanarului cercetator“).

Una dintre inventiile lui Dan Vodnar ar putea schimba o lume intreaga: este vorba despre un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian si care ar putea contribui la reducerea conservantilor din alimente. In paralel cu acest proiect, in perioada 2010-2012, cercetatorul clujean a lucrat si la o eticheta antimicrobiana, care se poate aplica pe fructe si pe legume. Aceasta are mai multe avantaje: este organica, e biodegradabila, curata legumele si fructele de microbi.

„Eticheta se dezintegreaza cand dai drumul la jetul de apa. Nu intra in mar, iti curata toata suprafata marului. Polimerul din eticheta e ca un fel de detergent impotriva bacteriilor. Provine din natura si se intoarce in natura. Si chiar daca ar trebui sa ingeri aceasta eticheta nu ai pati nimic“, explică Dan Vodnar.

Cum i-a venit ideea proiectului

Ideea i-a venit cercetatorului pornind de la numeroasele cazuri de toxiinfectii alimentare cu o bacterie numita „Listeria“. Majoritatea se intampla in Statele Unite ale Americii si duc la moartea a 15% din cei care iau această bacterie. „Americanilor le place foarte mult sa manance, la birou, mancare «ready to eat» (gata preparata). Deci practic ai mancarea, o bagi la cuptorul cu microunde şi o mananci. La aceste preparate «ready to eat», in special cele din carne, Listeria e unul dintre cele mai intalnite microorganisme care apar la suprafata carnii din cauza manipularii. Poti sa-ti expui organismul destul de lejer la infectie.

Ce rol are ambalajul? Acesta e un biofilm si poate fi foarte usor aderat unui ambalaj de plastic si nu permite dezvoltarea Listeriei. In cazul in care carnea a fost contaminată cu Listeria, ambalajul inhiba locul unde se afla bacteria“, detaliaza cercetatorul.

Produs din alge şi cochilii de melci

Ambalajul inventat de clujean mai are o proprietate speciala: poate acţiona ca un inlocuitor al E-urilor. „Comerciantii adauga foarte multe E-uri, in special cei din categoria conservanţilor, pentru ca acesti conservanti au si efect antimicrobian. Dar de ce sa mananci atata conservant, cand poate sa fie rezolvata problema altfel? Adică sa se inhibe bacteriile cu ajutorul ambalajului“, adaugă Vodnar. Ambalajul inventat la Cluj este realizat din substanţe naturale, majoritatea fiind cele extrase din alge şi cochilii de melci marini. Cele două invenţii (ambalajul şi eticheta) sunt in curs de brevetare.

Alte proiecte realizate pana acum, de Dan Vodnar, includ plasticul ecologic realizat din resturile ramase din formarea biodieselului, pixul biodegradabil, cateva alimente-medicament.

Articolul complet despre activitatea cercetatorului il gasiti aici.