trashed1

Un om inteligent gestionează deșeul, unul înțelept evită producerea lui

trashed1

Sursa foto: Trashed film

Este concluzia unei dezbateri pe tema managementului deșeurilor, stimulată de vizionarea unui documentar impresionant despre drumul gunoiului în societate și în natură.

Peste 35 de persoane au participat joi, 19 noiembrie 2015 in Complexul studentesc Regie, la vizionarea filmului documentar Trashed și la dezbaterea ulterioară, cu privire la managementul deșeurilor.

Participanții, cei mai multi studenți interesati de problemă din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, au aflat de la Jeremy Irons, producătorul documentarului cum ne afectează, direct sau indirect, depozitarea gunoaielor, incinerarea lor sau degradarea lor în mări și oceane.

Apoi, au discutat cu specialiști în domeniu despre cum putem reduce sau recicla deșeurile la nivel individual.

Cu toții, ne-am întrebat de ce ne este greu sa colectăm selectiv deșeurile de ambalaje; ce alegeri ar trebui să facem în calitate de consumatori pentru a le reduce; ce soluții inovatoare există pentru reciclarea unor deșeuri precum uleiul alimentar uzat, resturile alimentare, anvelopele sau piesele auto scoase din uz; dacă ceea ce facem la nivel individual contează sau ar trebui să ne concentram eforturile pentru a determina companiile sau autoritățile să acționeze etc.

Răspunsurile, dar și o parte dintre întrebări au venit de la:

– Raul Pop, Manager Ecoteca
– Mădălina Smochină, Șef Departament Vânzări Grădinariu 
– Marian Scafaru, inițiatorul proiectului Uleiosul
– Irina Breniuc, inițiatoarea proiectului Pimp the Garbage
– Laurențiu Cernat, inițiatorul proiectului Grădini Urbane Comunitare                                      – Bogdan Alto, inițiatorul ONG Hub

Concluzia?

Este nevoie de perseverență pentru a schimba întâi cât de mult putem propiul mod de a consuma, ca apoi să încercăm să-i infuențăm și pe alții. Și nu trebuie să uităm că cel mai eficient mod de a gestiona deșeul este de a evita producerea lui.

Sau, cum bine se spune în documentar Jeremy Irons, citandu-l pe Albert Einstein: „Un om inteligent rezolvă o problemă, unul înțelept o evită” (A clever person solves a problem. A wise person avoids it).

Haideți să evităm, pe cât posibil, să mai generăm deșeuri!

Pentru deseurile deja generate sa nu uitam ca avem solutii „la indemana”: reutilizare si reciclare! Nu trebuie sa incepem o revolutie! Lucrurile mici ca refuzul de a cumpara produsele in pungi de plastic, filtrarea apei de la robinet sau reciclarea ambalajelor, realizate in mod sistematic reprezinta o prima solutie. Nu necesita eforturi foarte mari si in scurt timp devin un reflex!

Mai multe solutii gasiti aici sau in documentarul Trashed care poate fi vizionat aici.


Vizionarea și dezbaterea au fost organizate în cadrul proiectului Auto Eco Inovarea, conceput de Ecoteca și Asociația pentru Consum Sustenabil, împreună cu Asociația Studenților Chimiști – Poli, Facultatea de Chimie (Universitatea Politehnică Bucuresti) și Facultatea de Hidrotehnică (Universitatea Tehnica de Construcții Bucuresti).

Auto Eco Inovarea este un proiect finanţat prin programul „MobilizămExcelența,” creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

Mai multe informatii despre proiectul Auto Eco Inovarea gasiti aici.

Puteti citi si:

Reciclare in facultati (colectarea separata si valorificarea inovatoare a deseurilor)

10 pasi care iti garanteaza succesul unei campanii sustenabile de reciclare in scoli

Campaniile de reciclare din scoli – intre schimbare si poleiala

Interviu cu eleva “manager”: Cum a reusit Raluca sa implementeze un proiect de colectare selectiva la doar 13 ani

Interviu cu eleva “manager” (partea 2): Cum a reusit Raluca sa implementeze un proiect de colectare selectiva la doar 13 ani