Europarlamentarii iau măsuri pentru reguli mai stricte privind transporturile de deșeuri

Captura

Sursa foto: istockphoto

Marți, 17 ianuarie, Parlamentul european și-a adoptat raportul pentru negocierile cu guvernele UE privind o nouă lege de revizuire a procedurilor UE pentru transporturile de deșeuri.

Prin textul adoptat, deputații susțin:

  • Exporturile UE de deșeuri periculoase către țări non-OCDE ar fi interzise. (amintim țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – Australia, Austria, Belgia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Coreea, Letonia, Lituania, Luxemburg, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Slovacia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, UK, SUA). România încă nu face parte din OCDE deși a depus memorandumul pentru aderare anul trecut.
  • Exportul de deșeuri nepericuloase pentru recuperare ar fi permis numai acelor țări non-OCDE care își dau acordul și își demonstrează capacitatea de a trata aceste deșeuri în mod durabil.
  • Deputații europeni doresc, de asemenea, să interzică exportul de deșeuri din plastic către țările non-OCDE și să elimine treptat exportul acestora către țările OCDE în termen de patru ani.

Schimb mai bun de informații și transparență privind transporturile în interiorul UE

Alte măsuri propuse care ar avantaja și România și ar contribui la reducerea importurilor ilegale de deșeuri în țara noastră:

  • interzicerea în mod explicit a transporturilor tuturor deșeurilor destinate eliminării în UE, cu excepția cazului în care este autorizată (în cazuri limitate și bine justificate)
  • criterii uniforme pentru clasificarea deșeurilor, pentru a se asigura că normele nu sunt eludate prin distincția clară, de exemplu, între bunuri uzate și deșeuri
  • stocarea informațiilor și documentelor într-un sistem electronic central pentru a îmbunătăți raportarea datelor, analiza și transparența în cadrul pieței interne
  • facilitarea transportului de deșeuri in vederea reutilizării și reciclării în cadrul UE

De asemenea, Parlamentul solicită crearea unui mecanism UE care să ghideze țările UE care efectuează inspecții pentru a preveni și detecta transporturile ilegale de deșeuri.

Detalii suplimentare despre măsurile propuse de Parlament sunt disponibile aici.

Următorul pas va fi începerea negocierilor cu statele membre UE.

Amintim că în data de 17 noiembrie 2021, Comisia a depus o propunere de reformare a normelor UE privind transporturile de deșeuri (respectiv de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1257/2013 privind reciclarea navelor și Regulamentului (UE) 2020/1056 privind informaţiile electronice referitoare la transportul de mărfuri), care stabilește proceduri și măsuri de control pentru transportul deșeurilor, în funcție de originea, destinația și ruta de transport, de categoria de deșeuri transportate și de forma de tratare aplicată când ajung la destinație.

În 2021, exporturile UE de deșeuri către țările din afara UE au atins 33 milioane de tone, reprezentând aproximativ 16% din comerțul global cu deșeuri. În plus, aproximativ 67 de milioane de tone de deșeuri sunt transportate anual între țările UE.

Potrivit Eurostat, România a exportat 1 552 118 tone de deșeuri reciclabile în 2021. În același timp, a raportat că a importat doar 151 314 tone de deșeuri „reciclabile” în 2021.

 

Puteți citi și:

Eurostat: Unde au fost exportate deșeurile UE în 2021?

Gestionarea deșeurilor de construcții în UE versus România versus SUA

Regulamentul UE 2019/2009 privind compostul și alte îngrășăminte a fost modificat

Pactul Verde și Noul pachet de economie circulară: cum vor deveni produsele sustenabile un standard și cum poate Europa să-și consolideze independența față de resurse