#Newsletter Ecoteca 6
Cum a fost modificată OUG 125/2022 care completează OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu
După luni bune în care s-a perindat prin Comisiile parlamentare, în data de 23 mai a fost aprobată în Plenul Camerei Deputaților pentru a fi transformată în lege OUG 125/2022 care modifică și completează OUG 196 privind Fondul pentru mediu.
Care sunt principalele modificări aduse OUG 125/2022
1.Sintagma „cantitățile de deșeuri efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare” este înlocuită cu „cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau instalații de valorificare, după caz”; astfel, producătorii care introduc pe piața națională bunuri ambalate vor plăti contribuția de 2 lei/kg pentru diferența dintre cantitățile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare prevăzute în anexa nr. 3 şi cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau intalații de valorificare, după caz (articolul 9, litera d).
2. OIREP-urile (organizațiile care implementează răspunerea extinsă a producătorilor care pun pe piață bunuri ambalate) și OTR-urile (organizațiile de transfer de responsabilitate a producătorilor de anvelope) vor plăti o contribuție de 2 lei/kg, plata făcându-se pentru diferența dintre cantitățile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite în anexa nr. 3 şi cantitățile care intră în instalații de valorificare/reciclare, respectiv pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale de gestionare a deşeurilor de anvelope uzate şi cantitățile efectiv gestionate (articolul 9, litera v).
3.Vor fi excluse de la plata taxei de depozitare (numită în mod „nefericit” „contribuția pentru economia circulară”) – actualmente 80 lei/tonă, de la 1 ianuarie 2024 – 160 lei/tonă – deșeurile de tip CLO (compost-like-output) care rezultă din instalațiile de tratare mecano-biologică a deșeurilor municipale (art. 9, alin 1, lit c).
4.Definiția CLO introdusă în OUG 125/2022 – „compost-like-output– „deșeu organic maturat până la stabilizarea raportului C:N (carbon:azot) și reducerea nivelului de acizi grași, care poate fi utilizat pentru acoperirea depozitelor de deșeuri, pentru reabilitarea minelor abandonate și/sau a terenurilor contaminate, și/sau ca material de umplutură pentru lucrări de construcții. Aceasta poate conține material contaminat față de compostul finit și nu îndeplinește criteriile complete ale unui compost” (art. I, p. 9²).
5.Operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare, valorificare, reciclare sau brokeraj şi raportează deşeuri în SIATD pentru organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului constituie o garanţie în cuantum de 50 lei/tonă calculată în baza cantității de deșeuri de ambalaje raportată în anul precedent (art 12², alin (2).
6. Se reduce contribuția pentru echipamentele electrice și electronice (EEE) 4lei/kg la 2 lei/kg iar contribuția pentru becuri și echipamente de iluminat se reduce de la 8 lei/kg la 4 lei/kg (art/ I, punctul 26, anexa nr. 5)
Așadar, de acum încolo producătorii și OIREP-urile se vor raporta la cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau instalații de valorificare, vor fi aduse tot mai mult în discuție deșeurile de tip CLO și totodată, apar multe modificări în ceea ce privește garanțiile „actorilor” din domeniul gestionării deșeurilor.
Mai multe informații despre garanții și alte modificări găsiți aici.
Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională ambalaje care nu conțin plastic sau conțin plastic reciclat
După Ordinul nr. 185/2023 care aprobă modelul de Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă” şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia (publicat pe 15 februarie 2023), în data de 5 mai a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională:
- alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă, enumerate în partea A din Anexa la Ordonanța Guvernului nr.6/2021;
- sticle PET care conțin plastic reciclat (cu volume sub 1 litru, între 1 și 3 litri și peste 3 litri);
- plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET
Proiectul de ordin aprobă modelul și conținutul Registrului electronic național (denumit în textul proiectului de ordin: „Registrul AFM-APR”) prin care operatorii economici mai sus menționați vor fi înregistrați de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Proiectul de ordin conține atât definiții relevante pentru a nu exista confuzii în momentul înregistrării ca „deșeuri de plastic post-consum”, „plastic reciclat, sticlă PET”, „conținut de plastic reciclat în sticlele PET” etc cât și instrucțiuni de înregistrare:
- Anexa nr. 1 la Procedura de înregistrare – Cerere de înregistrare în Registrul AFM-APR (pagina 6)
- Anexa nr. 2 Procedura de înregistrare– Instrucțiuni de înregistrare în Registrul AFM – APR (pagina 8)
- Anexa nr. 3 Procedura de înregistrare– Modelul și conținutul Registrului AFM-APR (pagina 11)
- Anexa nr. 4 Procedura de înregistrare– Cerere de radiere (pagina 12).
Așadar, dacă va intra în vigoare noul proiect de Ordin, operatorii economici care introduc pe piața națională ambalajele menționate în categoriile de mai sus au obligația să se înregistreze la Administrația Fondului pentru Mediu, în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin sau în termen de 60 zile de la data primei introduceri pe piață a unuia dintre ambalajele menționate.
Mai multe detalii în articol.
Asociația ECOTECA și Agenția GRF+ lansează concursul de jurnalism de mediu „Reporting: Climate”
Asociația ECOTECA și Agenția GRF+ lansează concursul de jurnalism de mediu, în cadrul „Reporting: Climate”, un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Competiția încurajează jurnaliștii să dezvolte materiale pe subiecte de mediu, fiecare fiind bazat pe o temă specifică dezbătută în cadrul modulelor „Reporting: Climate”. Autorul celui mai reușit material din fiecare etapă de concurs va fi recompensat cu un premiu de 500 de euro.
Prima etapă a concursului este dedicată materialelor care explorează primele două module ale Academiei de Jurnalism de Mediu – „Economie circulară și managementul resurselor materiale” și „Calitatea aerului și a apei”. Participanții sunt încurajați să abordeze aceste subiecte în mod creativ și informativ, aducând în prim-plan importanța unei economii durabile, gestionarea responsabilă a resurselor și impactul poluării asupra mediului înconjurător.
Concursul de jurnalism tematic Reporting: Climate
- Jurnaliștii pot să dezvolte orice fel de materiale scrise sau audio-video, care să facă referire la subiectele abordate în cele cinci module ale programului, indiferent dacă au participat sau nu la acestea;
- Sunt eligibile materialele realizate de către persoanele înscrise în concurs ce au publicat, în orice publicație tipărită sau online, Radio, TV, începând cu 1 ianuarie 2023;
- Pentru primele două module, perioada de înscriere a materialelor eligibile în concurs este între 29 mai 2023 – 27 iunie 2023;
Concursul este organizat în cadrul Academiei de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate”, un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate, prin intermediul a 5 module de training susținute de experți de mediu pe parcursul anului 2023.
Mai multe detalii despre concurs în articol.
Ce s-a mai întâmplat în România legat de deșeuri și sustenabilitate
1. Academia de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate” dezvoltată de ECOTECA – Colectia de Verde împreună cu GRF+ a continuat cu modulul 2 -workshop-ul „Calitatea aerului și a apei”.
Speakerii Octavian Berceanu (Specialist Politici Publice de Mediu), Oana Neneciu (Director Executiv Ecopolis), Teodora Tompea (Jurnalist Digi24) și Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice au sprijinit jurnaliștii să analizeze impactul poluării aerului și apei asupra sănătății și mediului înconjurător, care sunt sursele de poluare și soluțiile existente pentru reducerea acesteia – toate pentru realizarea unor materiale jurnalistice de calitate pe aceste teme.
2. Întâlnirile „ECOLOCAL– Gestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu”organizate de ECOTECA în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, poliția locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterile au avut loc în Ilfov, Brașov și Iași și au vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor în aceste zone.
3. Ecoteca a participat împreună cu EGGER Group Romania, As Metal, Genesis Biopartner, la POLI ChemistryFest cel mai mare eveniment dedicat aplicațiilor chimiei, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din cadrul Universității Politehnice din București.
4. Raul Pop, Director Programe Ecoteca a fost speaker în cadrul conferinței ESG:ro organizată de BusinessMark unde a vorbit printre altele despre soluțiile oferite de Ecoteca organizațiilor care doresc să-și gestioneze mai bine deșeurile și să reducă amprenta de carbon.
5. Cea de-a șaptea ediție a conferinței CSR Growing Responsible organizată de Wall-Street.ro a adus în prim-plan două mari teme: raportarea non-financiară, pe de o parte, și risipa alimentară, pe de altă parte.
6. Noi controale ale Gărzii de Mediu la companiile care ar trebui să se înscrie în SGR. Sunt vizați producătorii de vin și spirtoase.
7. UE vrea să interzică distrugerea articolelor textile nevândute.
8. EU calls for agreement on global rules to end plastic pollution
9. Recycled and reused food contact plastics are ‘vectors’ for toxins – study
10. Paris To Ban Single-use Plastic at 2024 Olympic Games.
Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.
Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.
Vreau să mă abonez la newsletter.