#Newsletter Ecoteca 6

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498 1

Sursa foto: Ecoteca

Cum a fost modificată OUG 125/2022 care completează OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu

După luni bune în care s-a perindat prin Comisiile parlamentare, în data de 23 mai a fost aprobată în Plenul Camerei Deputaților pentru a fi transformată în lege OUG 125/2022 care modifică și completează OUG 196 privind Fondul pentru mediu.

Care sunt principalele modificări aduse OUG 125/2022

1.Sintagma „cantitățile de deșeuri efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare” este înlocuită cu „cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau instalații de valorificare, după caz”; astfel, producătorii care introduc pe piața națională bunuri ambalate vor plăti contribuția de 2 lei/kg pentru diferența dintre cantitățile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare prevăzute în anexa nr. 3 şi cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau intalații de valorificare, după caz (articolul 9, litera d).

2. OIREP-urile (organizațiile care implementează răspunerea extinsă a producătorilor care pun pe piață bunuri ambalate) și OTR-urile (organizațiile de transfer de responsabilitate a producătorilor de anvelope) vor plăti o contribuție de 2 lei/kg, plata făcându-se pentru diferența dintre cantitățile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite în anexa nr. 3 şi cantitățile care intră în instalații de valorificare/reciclare, respectiv pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale de gestionare a deşeurilor de anvelope uzate şi cantitățile efectiv gestionate (articolul 9, litera v).

3.Vor fi excluse de la plata taxei de depozitare (numită în mod „nefericit” „contribuția pentru economia circulară”) – actualmente 80 lei/tonă, de la 1 ianuarie 2024 – 160 lei/tonădeșeurile de tip CLO (compost-like-output) care rezultă din instalațiile de tratare mecano-biologică a deșeurilor municipale (art. 9, alin 1, lit c).

4.Definiția CLO introdusă în OUG 125/2022 – „compost-like-output–deșeu organic maturat până la stabilizarea raportului C:N (carbon:azot) și reducerea nivelului de acizi grași, care poate fi utilizat pentru acoperirea depozitelor de deșeuri, pentru reabilitarea minelor abandonate și/sau a terenurilor contaminate, și/sau ca material de umplutură pentru lucrări de construcții. Aceasta poate conține material contaminat față de compostul finit și nu îndeplinește criteriile complete ale unui compost” (art. I, p. 9²).

5.Operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare, valorificare, reciclare sau brokeraj şi raportează deşeuri în SIATD pentru organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului constituie o garanţie în cuantum de 50 lei/tonă calculată în baza cantității de deșeuri de ambalaje raportată în anul precedent (art 12², alin (2).

6. Se reduce contribuția pentru echipamentele electrice și electronice (EEE) 4lei/kg la 2 lei/kg iar contribuția pentru becuri și echipamente de iluminat se reduce de la 8 lei/kg la 4 lei/kg (art/ I, punctul 26, anexa nr. 5)

Așadar, de acum încolo producătorii și OIREP-urile se vor raporta la cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau instalații de valorificare, vor fi aduse tot mai mult în discuție deșeurile de tip CLO și totodată, apar multe modificări în ceea ce privește garanțiile „actorilor” din domeniul gestionării deșeurilor.

Mai multe informații despre garanții și alte modificări găsiți aici.

3

Sursa foto: pixabay.com

Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională ambalaje care nu conțin plastic sau conțin plastic reciclat

După Ordinul nr. 185/2023 care aprobă modelul de Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă” şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia (publicat pe 15 februarie 2023), în data de 5 mai a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională:

  • alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă, enumerate în partea A din Anexa la Ordonanța Guvernului nr.6/2021;
  • sticle PET care conțin plastic reciclat (cu volume sub 1 litru, între 1 și 3 litri și peste 3 litri);
  • plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET

Proiectul de ordin aprobă modelul și conținutul Registrului electronic național (denumit în textul proiectului de ordin: „Registrul AFM-APR”) prin care operatorii economici mai sus menționați vor fi înregistrați de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Proiectul de ordin conține atât definiții relevante pentru a nu exista confuzii în momentul înregistrării ca „deșeuri de plastic post-consum”, „plastic reciclat, sticlă PET”, „conținut de plastic reciclat în sticlele PET” etc cât și instrucțiuni de înregistrare:

Așadar, dacă va intra în vigoare noul proiect de Ordin, operatorii economici care introduc pe piața națională ambalajele menționate în categoriile de mai sus au obligația să se înregistreze la Administrația Fondului pentru Mediu, în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin sau în termen de 60 zile de la data primei introduceri pe piață a unuia dintre ambalajele menționate.

Mai multe detalii în articol.

 

Vizual Concurs

Sursa foto: GRF+

Asociația ECOTECA și Agenția GRF+ lansează concursul de jurnalism de mediu „Reporting: Climate”

 

Asociația ECOTECA și Agenția GRF+  lansează concursul de jurnalism de mediu, în cadrul „Reporting: Climate”, un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Competiția încurajează jurnaliștii să dezvolte materiale pe subiecte de mediu, fiecare fiind bazat pe o temă specifică dezbătută în cadrul modulelor „Reporting: Climate”. Autorul celui mai reușit material din fiecare etapă de concurs va fi recompensat cu un premiu de 500 de euro.

Prima etapă a concursului este dedicată materialelor care explorează primele două module ale Academiei de Jurnalism de Mediu – „Economie circulară și managementul resurselor materiale” și „Calitatea aerului și a apei”. Participanții sunt încurajați să abordeze aceste subiecte în mod creativ și informativ, aducând în prim-plan importanța unei economii durabile, gestionarea responsabilă a resurselor și impactul poluării asupra mediului înconjurător.

Concursul de jurnalism tematic Reporting: Climate

  • Jurnaliștii pot să dezvolte orice fel de materiale scrise sau audio-video, care să facă referire la subiectele abordate în cele cinci module ale programului, indiferent dacă au participat sau nu la acestea;
  • Sunt eligibile materialele realizate de către persoanele înscrise în concurs ce au publicat, în orice publicație tipărită sau online, Radio, TV, începând cu 1 ianuarie 2023;
  • Pentru primele două module, perioada de înscriere a materialelor eligibile în concurs este între 29 mai 2023 – 27 iunie 2023;

Concursul este organizat în cadrul Academiei de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate”, un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate, prin intermediul a 5 module de training susținute de experți de mediu pe parcursul anului 2023.

Mai multe detalii despre concurs în articol.

Ce s-a mai întâmplat în România legat de deșeuri și sustenabilitate

1. Academia de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate” dezvoltată de ECOTECA – Colectia de Verde împreună cu GRF+ a continuat cu modulul 2 -workshop-ul „Calitatea aerului și a apei”.

Speakerii Octavian Berceanu (Specialist Politici Publice de Mediu), Oana Neneciu (Director Executiv Ecopolis), Teodora Tompea (Jurnalist Digi24) și Bogdan Antonescu, specialist în schimbări climatice  au sprijinit jurnaliștii să analizeze impactul poluării aerului și apei asupra sănătății și mediului înconjurător, care sunt sursele de poluare și soluțiile existente pentru reducerea acesteia – toate pentru realizarea unor materiale jurnalistice de calitate pe aceste teme.

2. Întâlnirile „ECOLOCAL– Gestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu”organizate de ECOTECA  în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, poliția locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterile au avut loc în Ilfov, Brașov și Iași și au vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor în aceste zone.

3. Ecoteca a participat împreună cu EGGER Group Romania, As Metal, Genesis Biopartner, la POLI ChemistryFest cel mai mare eveniment dedicat aplicațiilor chimiei, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din cadrul Universității Politehnice din București.

4. Raul Pop, Director Programe Ecoteca a fost speaker în cadrul conferinței ESG:ro organizată de BusinessMark unde a vorbit printre altele despre soluțiile oferite de Ecoteca organizațiilor care doresc să-și gestioneze mai bine deșeurile și să reducă amprenta de carbon.

5. Cea de-a șaptea ediție a conferinței CSR Growing Responsible organizată de Wall-Street.ro a adus în prim-plan două mari teme: raportarea non-financiară, pe de o parte, și risipa alimentară, pe de altă parte.

6. Noi controale ale Gărzii de Mediu la companiile care ar trebui să se înscrie în SGR. Sunt vizați producătorii de vin și spirtoase.

7. UE vrea să interzică distrugerea articolelor textile nevândute.

8. EU calls for agreement on global rules to end plastic pollution

9. Recycled and reused food contact plastics are ‘vectors’ for toxins – study

10. Paris To Ban Single-use Plastic at 2024 Olympic Games.

 

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.

 

 

Agenția GRF+ și Asociația ECOTECA lansează concursul de jurnalism de mediu „Reporting: Climate”

Vizual Concurs

 

 

Agenția GRF+ și Asociația ECOTECA lansează concursul de jurnalism de mediu, în cadrul „Reporting: Climate”, un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Competiția încurajează jurnaliștii să dezvolte materiale pe subiecte de mediu, fiecare fiind bazat pe o temă specifică dezbătută în cadrul modulelor „Reporting: Climate”. Autorul celui mai reușit material din fiecare etapă de concurs va fi recompensat cu un premiu de 500 de euro.

Prima etapă a concursului este dedicată materialelor care explorează primele două module ale Academiei de Jurnalism de Mediu – „Economie circulară și managementul resurselor materiale” și „Calitatea aerului și a apei”. Participanții sunt încurajați să abordeze aceste subiecte în mod creativ și informativ, aducând în prim-plan importanța unei economii durabile, gestionarea responsabilă a resurselor și impactul poluării asupra mediului înconjurător.

Concursul de jurnalism tematic Reporting: Climate

  • Jurnaliștii pot să dezvolte orice fel de materiale scrise sau audio-video, care să facă referire la subiectele abordate în cele cinci module ale programului, indiferent dacă au participat sau nu la acestea;
  • Sunt eligibile materialele realizate de către persoanele înscrise în concurs ce au publicat, în orice publicație tipărită sau online, Radio, TV, începând cu 1 ianuarie 2023;
  • Pentru primele două module, perioada de înscriere a materialelor eligibile în concurs este între 29 mai 2023 – 11 iulie 2023;
  • Materialele pot fi încărcate în acest formular: https://ecoteca.ro/proiecte/reporting-climate#concurs
  • Mai multe detalii despre concurs sunt disponibile în regulament: https://ecoteca.ro/proiecte/reporting-climate#regulament

Juriul competiției

Juriul este format din profesioniști cu expertiză în managementului programelor de mediu, jurnalism și comunicare: Raul Pop, Manager de programe la Asociația ECOTECA, Nicoleta Deliu-Pașol, Head of Communication la BCR și Corina Olteanu, PR & Communications Manager MBC la Mercedes-Benz România. Ceilalți membri ai juriului vor fi anunțați pe parcursul desfășurării competiției.

Concursul este organizat în cadrul Academiei de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate”, un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Academia este dezvoltată de ECOTECA, asociație specializată în managementul corespunzător al deșeurilor și sustenabilitate, alături de GRF+, agenție de consultanță și co-design cu și pentru branduri active în societate.

Participarea în programul „Reporting: Climate” este gratuită pentru jurnaliști, în limita locurilor disponibile. Înscrierea este încă deschisă pentru modulele: Păduri și biodiversitate (15 iunie 2023), Sustenabilitate și schimbări climatice  (14 septembrie 2023) și Eficiență energetică și resurse regenerabile (12 octombrie 2023) și se poate face prin completarea formularului de la adresa ecoteca.ro/reporting-climate-formular-de-inscriere

Programul „Reporting: Climate” și concursul aferent sunt sponsorizate de BCR – partener fondator, Egger, Coca-Cola HBC – parteneri pentru prima ediție, Stratos Management – partener pentru modulul „Economia circulară și managementul resurselor materiale”, Mercedes Benz – partener pentru modulul „Calitatea aerului și a apei”, Green Group – partener pentru modulul „Sustenabilitate și schimbări climatice”.

 

 

***

Despre Asociația ECOTECA

Asociația ECOTECA este o organizație neguvernamentală specializată în managementul corespunzător al deșeurilor. Are o experiență de 12 ani în politici publice, consultanță în managementul deșeurilor și în implementarea de proiecte de gestionare a deșeurilor din fonduri europene, private (provenite de la companii) sau fonduri naționale.

Despre GRF +

Afiliat exclusiv pentru România al rețelei globale Ketchum din 2012, GRF+ este o agenție de comunicare ce dezvoltă campanii de marketing integrate PR-driven, extinzându-și capabilitățile în zona digitală, strategie și servicii de creație, CSR și sustenabilitate, advocacy, public affairs, influencer marketing, evenimente, sports marketing. Misiunea GRF+ este realizarea campaniilor și dezvoltarea de proiecte cu impact maxim în business și în societate.

***

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

GRF+, Irina Ghidarcea, irina.ghidarcea@grf.plus, +40 761 615 656

Asociația Ecoteca, Adriana Gheorghe, adriana@ecoteca.ro, +40 786 363 327

 

Cum a fost modificată OUG 125/2022 care completează OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498 1După luni bune în care s-a perindat prin Comisiile parlamentare, în data de 23 mai a fost aprobată în Plenul Camerei Deputaților pentru a fi transformată în lege OUG 125/2022 care modifică și completează OUG 196 privind Fondul pentru mediu.

Care sunt principalele modificări aduse OUG 125/2022

1.Sintagma „cantitățile de deșeuri efectiv valorificate sau incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi valorificate prin reciclare” este înlocuită cu „cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau intalații de valorificare, după caz; astfel, producătorii care introduc pe piața națională bunuri ambalate vor plăti contribuția de 2 lei/kg pentru diferența dintre cantitățile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor minime de valorificare sau incinerare în instalații de incinerare cu recuperare de energie şi de valorificare prin reciclare prevăzute în anexa nr. 3 şi cantitățile de deşeuri de ambalaje care intră în instalații de reciclare și/sau intalații de valorificare, după caz (articolul 9, litera d).

2.OIREP-urile (organizațiile care implementează răspunerea extinsă a producătorilor care pun pe piață bunuri ambalate) și OTR-urile (organizațiile de transfer de responsabilitate) a producătorilor de anvelope vor plăti o contribuție de 2 lei/kg, plata făcându-se pentru diferența dintre cantitățile de deşeuri de ambalaje corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite în anexa nr. 3 şi cantitățile care intră în instalații de valorificare/reciclare, respectiv pentru diferența dintre cantitățile corespunzătoare obiectivelor anuale de gestionare a deşeurilor de anvelope uzate şi cantitățile efectiv gestionate (articolul 9, litera v).

3.Vor fi excluse de la plata taxei de depozitare (numită în mod „nefericit” contribuția pentru economia circulară) deșeurile de tip CLO (compost like output) care rezultă din instalațiile de tratare mecano-biologică a deșeurilor municipale (art. 9, alin 1, lit c).

4.Definiția CLO introdusă în OUG 125/2022 – „compost-like-output– deșeu organic maturat până la stabilizarea raportului C:N (carbon:azot) și reducerea nivelului de acizi grași, care poate fi utilizat pentru acoperirea depozitelor de deșeuri, pentru reabilitarea minelor abandonate și/sau a terenurilor contaminate, și/sau ca material de umplutură pentru lucrări de construcții. Aceasta poate conține material contaminat față de compostul finit și nu îndeplinește criteriile complete ale unui compost(art. I, p. 9²).

5. Începând cu data de 1 august 2023, persoanele juridice care gestionează anvelope uzate şi cele care gestionează baterii şi acumulatori portabili, precum şi echipamente electrice şi electronice vor fi obligate să utilizeze aplicația SIATD (inițial termenul limită prevăzut era data de 1 ianuarie 2023) (articolul I punctul 14, alineatul (11).

6.Garanţia prevăzută în Legea nr. 249/2015, (nr. o garanţie în cuantum de două milioane lei în favoarea Administraţiei Fondului pentru Mediu, sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanţie bancară sau alt instrument de garantare emis de către o societate bancară), se execută de către AFM în cazul în care au fost stabilite obligaţii de plată în sarcina OIREP-urilor după încasarea garanției prevăzute la alin. (2) sau (3). În cazul în care obligaţia de plată depăşeşte valoarea garanţiilor cumulate, contribuţia rămasă va fi datorată de către producătorii care au încheiat contract cu OIREP-ul pentru care au fost stabilite obligaţii de plată, în baza deciziei de impunere emise de Administraţia Fondului ( 12², alin (1).

7.Operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare, valorificare, reciclare sau brokeraj şi raportează deşeuri în SIATD pentru organizațiile care implementează răspunderea extinsă a producătorului constituie o garanţie în cuantum de 50 lei/tonă calculată în baza cantității de deșeuri de ambalaje raportată în anul precedent ( 12², alin (2).

8. Operatorii economici prevăzuți la alin. (2) care raportează pentru prima dată în SIATD constituie, în primul an de activitate, o garanţie în cuantum de 50 lei/tonă, calculată la cantitatea de deșeuri de ambalaje precizată în contract ca fiind estimată a fi raportată în anul de activitate (art. 12², alin (3). (inițial garanția era de 500 000 lei în vechea OUG 125/2022).

9.Garanțiile prevăzute la alin. (2) și (3) se constituie în favoarea OIREP-urilor sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanţie valabile pentru o perioadă de 18 luni de la data la care raportează deşeuri de ambalaje și se depun la Administrația Fondului pentru Mediu. (art. 12², alin (4).

10. Garanțiile prevăzute la alin. (2) și (3) se actualizează începând cu anul următor celui de raportare la valoarea de 50 lei/tonă calculată la cantitatea de deșeuri de ambalaje colectată valorificată/reciclată pentru organizația care implementează răspunderea extinsă a producătorului (art. 12², alin (5).

11. Sunt exceptate de la obligația de constituire a garanției prevăzute la alin. (2) și (3) operatorii economici care raportează în SIATD cantități de deșeuri de ambalaje provenite din sistemul public de salubrizare în baza unui contract de delegare a gestiunii conform dispozițiilor din Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice (art. 12², alin (6).

12. În cazul în care operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare, valorificare/reciclare sau brokeraj nu fac dovada constituirii garanţiei prevăzute la alin. (2) și (3) în termen de 5 zile de la data consituirii acesteia, nu pot accesa sistemul SIATD şi nu pot raporta cantităţi de deşeuri pentru OIREP-uri (art. 12², alin (7).

13. Garanţia prevăzută la alin. (2) și (3) se execută de către OIREP în cazul în care au fost stabilite obligaţii de plată în sarcina OIREP-urilor din culpa operatorilor economici care desfăşoară activităţi de colectare, valorificare/reciclare sau brokeraj, iar contravaloarea acesteia se achită la Administrația Fondului pentru mediu în termen de 3 zile lucrătoare de la data executării acesteia. (art. 12², alin (8).

14. AFM poate să lichideze garanția doar dacă aceasta a fost constituită pentru AFM. Dar majoritatea garanțiilor vor fi constituite pentru OIREP-uri; necesită urmărit cât de bine va funcționa procesul de lichidare a garanțiilor.

15. Taxa de depozitare, cunoscută sub denumirea de „contribuție pentru economia circulară” se mărește la 160 lei începând din 2024.

AnulValoarea contribuţiei pentru economia circulară (lei/tonă)
202380
Începând cu  1 ianuarie 2024160

16. Se reduce contribuția pentru echipamentele electrice și electronice (EEE) de la 4lei/kg la 2 lei/kg iar contribuția pentru becuri și echipamente de iluminat se reduce de la 8 lei/kg la 4 lei/kg (art/ I, punctul 26, anexa nr. 5).

Contribuţia pentru echipamente electrice şi electronice

Categoria de echipamente electrice şi electronice (conform anexei nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, cu modificările şi completările ulterioare)Contribuţia
(lei/kg)
Categoriile 1-2, 4-6 din anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare2
Categoria 3 din anexa nr. 2 la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională ambalaje care nu conțin plastic sau conțin plastic reciclat

3

După Ordinul nr. 185/2023 care aprobă modelul de Declaraţie privind anumite produse din plastic de unică folosinţă şi a instrucţiunilor de completare şi depunere a acestuia (publicat pe 15 februarie 2023), în data de 5 mai a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului un proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a operatorilor economici care introduc pe piața națională:

  • alternative reutilizabile durabile sau care nu conțin plastic la produsele din plastic de unică folosinţă, enumerate în partea A din Anexa la Ordonanța Guvernului nr.6/2021;
  • sticle PET care conțin plastic reciclat (cu volume sub 1 litru, între 1 și 3 litri și peste 3 litri);
  • plastic reciclat pentru a fi încorporat în sticle PET

Proiectul de ordin aprobă modelul și conținutul Registrului electronic național (denumit în textul proiectului de ordin: „Registrul AFM-APR”) prin care operatorii economici mai sus menționați vor fi înregistrați de Administraţia Fondului pentru Mediu.

Registrul AFM-APR va putea fi accesat de către autoritatea publică centrală din domeniul mediului și autoritatea publică centrală din domeniul economiei, în baza conturilor create de Administraţia Fondului pentru Mediu în platforma e-tax, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr.6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului, în baza conturilor create de Administraţia Fondului pentru Mediu în platforma e-tax.

Proiectul de ordin conține atât definiții relevante pentru a nu exista confuzii în momentul înregistrării ca „deșeuri de plastic post-consum”, „plastic reciclat, sticlă PET”, „conținut de plastic reciclat în sticlele PET” etc cât și instrucțiuni de înregistrare:

Așadar, dacă va intra în vigoare noul proiect de Ordin, operatorii economici care introduc pe piața națională ambalajele menționate în categoriile de mai sus au obligația să se înregistreze la Administrația Fondului pentru Mediu, în termen de 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentului ordin sau în termen de 60 zile de la data primei introduceri pe piață a unuia dintre ambalajele menționate.

Puteți consulta proiectul de ordin aici.

 

Puteți citi și:

Ați raportat la AFM produsele din plastic de unică folosinţă (SUP) puse pe piață în anul 2022? Termenul limită a fost 25 februarie

 

Proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea HG 1074/2021 privind SGR (Sistemul Garanție -Returnare)

SIGUREC

În data de 4 mai a fost publicat pe site-ul Ministerului Mediului un nou proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HG 1074/2021 privind stabilirea SGR.

Ecoteca a realizat un tabel comparativ HG 1074/2021 – noua propunere legislativă pentru a putea verifica mai ușor modificările. Îl găsiți aici.

Principalele modificări aduse de noul proiect:

  1. este introdusă obligativitatea plății garanției și tarifului de administrare de către producători administratorului SGR doar prin transfer bancar

Artic. 4, alin (1) Producătorii sunt obligaţi:

f)să plătească administratorului SGR valoarea garanţiei aferente produselor în ambalaje SGR introduse pe piaţa naţională, până în data de 25 a lunii următoare introducerii pe piaţă a produselor;

„f) să plătească administratorului SGR prin transfer bancar valoarea garanției aferente produselor în ambalaje SGR introduse pe piața națională, până în data de 25 a lunii următoare introducerii pe piață a produselor;”

h)să plătească administratorului SGR tariful de administrare conform contractului încheiat cu administratorul SGR;

h) să plătească, prin transfer bancar administratorului SGR tariful de administrare conform contractului încheiat cu administratorul SGR, până în data de 25 a lunii următoare introducerii pe piață a produselor;”

2. sunt introduse noi clarificări privind încheierea contractelor între producători și administratorul SGR

La articolul 4, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu  următorul cuprins:

„(6) Modelul de contract  prevăzut la  alin. (1) lit. a) se aprobă pe baza propunerii înaintate de către administratorul SGR, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale pentru protecția mediului.”

Spre informare artic 4, alin (1), lit a) prevede că:

 Producătorii sunt obligaţi:

  1. a)să încheie contracte cu administratorul SGR, în cel mult 60 de zile de la data înregistrării conform prevederilor  3, în vederea îndeplinirii obligaţiilor aşa cum decurg acestea din prezenta hotărâre; – n.r. – artic 3 prezintă Obligaţiile privind înregistrarea producătorilor
  2. sunt introduse noi clarificări privind încheierea contractelor și între comercianți și administratorul SGR

La articolul 6, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

„(3) Modelul de contract  prevăzut  la  alin. (1) lit. a) se aprobă pe baza propunerii înaintate de către administratorul SGR, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale pentru protecția mediului.”

Spre informare artic 4, alin (1), lit a) prevede:

(1) Comercianţii sunt obligaţi:

a)să încheie contracte cu administratorul SGR în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din prezenta hotărâre, în cel mult 90 de zile de la data înregistrării potrivit prevederilor  5; n.r. – artic 5 prezintă Obligaţiile privind înregistrarea comercianților

 

3. este introdusă interdicția de a exporta sau vinde intracomunitar ambalajele care fac parte din sistemul SGR

La articolul 10, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu  următorul cuprins:

„(6) Este interzisă  exportarea  sau vânzarea intracomunitară a produselor în ambalajele prevăzute la art. 1 alin. (1) și inscripționate în condițiile art. 24 .”

 

4. Se introduce un tarif de administrare SGR pentru perioada 30 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2024

La articolul 15, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(4), cu următorul cuprins:

„(4) Pentru perioada 30 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2024, valoarea tarifului de administrare este cea prevăzută în anexa nr. 2.”

Anexa nr 2

Stabilirea cuantumului tarifului de administrare și tarifului de gestionare general aplicabil în România de către administratorul SGR în perioada 30 noiembrie 2023 – 31 decembrie 2024

 

  1. Tariful de administrare
Tipul

ambalajului

SGR

Tarif de administrare
Pentru perioada

30.11.2023 – 31.12.2023

Pentru perioada

01.12.2024 – 31.12.2024

Sticlă mică (˂=500 ml)0,07000,1337
Sticlă mare (˃500ml)0,23080,3218
plastic transparent0,03330,0672
plastic albastru sau verde0,04530,0826
plastic culoare mixtă0,0754 0,1213
plastic cu barieră0,08860,1342
Metal0,00000,0037

 

  1. Tariful de gestionare
Tipul

ambalajului

SGR

Tarif de gestionare
Preluare

automată (RVM)

Preluare

manuală

HoReCa
Sticlă mică (˂=500 ml)0,22800,08610,0575
Sticlă mare (˃500ml)0,31480,14870,1151
Plastic0,19280,06850,0207
Metal0,13910,03490,0103

 

5. Se introduce tariful de gestionare care se achită prin transfer bancar și pentru comercianții HoReCa, deși aceștia nu au obligația de a organiza puncte de returnare.”

La articolul 16, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Tariful de gestionare se achită prin transfer bancar operatorilor punctelor de returnare, precum și comercianților HoReCa pentru ambalajele preluate de către administratorul SGR și începând cu data de 1 ianuarie 2025 va fi stabilit de administratorul SGR în conformitate cu prevederile ordinului ministrului mediului, apelor și pădurilor prevăzut la art. 27 alin. (3) pentru stabilirea metodologiei de calcul al tarifelor de administrare și gestionare, în funcție de modalitatea de preluare a ambalajelor SGR returnate, respectiv manuală sau prin echipament automat de preluare.

7. Exportul sau vânzarea intracomunitară a produselor în ambalajele SGR se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei. Constatarea se va face de Garda Națională de Mediu.

Cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Gestionarea Deșeurilor.

Persoanele sau organizaţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Gestionarea Deșeurilor, persoane de contact: Ion Nae Mușetoiu și Ecaterina Maria Gîldău, consilieri – Direcția Generală Deșeuri și Situri Contaminate, e-mail:  ionut.musetoiu@mmediu.ro și  ecaterina.gildau@mmediu.ro

 Mai multe informații despre noul proiect – aici.

 

 

#Newsletter Ecoteca 5

 

6

Sursa foto: Pixabay

Autoritățile publice locale vor plăti penalitățile în cazul unei posibile condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru nefinalizarea procedurilor de închidere a depozitelor de deșeuri – proiect de OUG

Guvernul își ia măsuri de precauție în vederea unei eventuale condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru neînchiderea celor 68 de depozite neconforme de deșeuri (data limită era 23.02.2022) și pentru depășirea valorilor-limită privind calitatea aerului.

Ca urmare a faptului că România nu a închis toate cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, în data de 23.02.2022, Grefa Curții de Justiție a Uniunii Europene a transmis cererea introductivă de instanță în Cauza C-109/22, având ca obiect procedura de infringement privind neexecutarea hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la data de 18.10.2018 în Cauza C- 301/17, Comisia Europeană împotriva României, vizând depozitele de deșeuri.

Procedura scrisă a fost finalizată în data de 29.09.2022, iar în prezent se așteaptă hotărârea CJUE.

În data de 28 aprilie 2023, Guvernul României a emis un proiect de OUG care prevede ca suma forfetară și eventualele penalități să fie suportate de autoritățille publice locale și titularii obligațiilor de mediu. Mai multe detalii aici.

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498 1

Sursa foto: Ecoteca

După toate dezbaterile și criticile aduse OUG 133/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, într-un final a fost adoptată în data de 26 aprilie, „pe repede înainte” OUG 30/2023 care modifică OUG 133/2022.

OUG 30/2023 mută obligațiile de actualizare a contractele de delegare a gestiunii deșeurilor municipale până la data de 31 decembrie 2023.

3

Sursa foto: Pixabay

După Regulamentul European pentru reducerea deșeurilor de ambalaje, Comisia Europeană vine cu o nouă propunere de decizie care va stabili norme comune pentru calcularea, verificarea și raportarea conținutului de plastic reciclat din sticlele din plastic de unică folosință pentru băuturi. Proiectul se află în consultare publică până la data de 30 mai 2023. Puteți trimite sugestiile dvs. aici.

Ce s-a mai întâmplat în România legat de deșeuri și sustenabilitate

1. Ecoteca a realizat pentru Banca Mondială studiul „Diagnostic Analysis for Circular Economy Interventions in Romania”. Studiul a fost realizat în iunie 2021 și actualizat în septembrie 2022. Nu se dorește a fi o analiză aprofundată, ci mai degrabă să ofere o imagine de ansamblu asupra stadiului implementării economiei circulare în România și să ofere câteva recomandări pentru factorii de decizie politică privind modul de accelerare a progresului către o economie circulară  în România.

2. Ecoteca, alături de GRF+, a lansat Academia de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate” , un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Academia este dezvoltată de ECOTECA alături de GRF+, agenție de consultanță și co-design cu și pentru branduri active în societate și sprijinită de BCR în calitate de partener fondator.

3. Ecoteca a participat împreună cu AS Metal, la PoliFEST, cel mai mare târg educațional din domeniul ingineriei, organizat de Universitatea Politehnică din București. Am profitat de ocazie să discutăm despre măsurile de sustenabilitate implementate de companii ca Philips România, Reverse Logistics Group Romania, Green Group, Crystal System, UNESCO.

4. Întâlnirile „ECOLOCALGestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu” organizate de ECOTECA  în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, poliția locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterea a avut loc la Tulcea și a vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor atât în municipiu, cât și la nivel județean. Continuăm cu Eco Local Ilfov care va avea loc azi, 5 mai.

5. Luna aprilie a fost plină de evenimente dedicate „Săptămânii verzi” organizate de Ecoteca în mai multe școli din București, cu sprijinul Marathon EPR, Team RO017 Titans – clubul de robotică al Liceului „Gheorghe Lazăr” din București și ASAP România.

6. Peste 70 de reprezentanți din sectoare economice relevante, administrație publică, ONG-uri și bănci au participat fizic sau online, la sesiunea de instruire pentu Strategia națională și Planul de acțiuni privind economia circulară.

7. Net Zero Carbon Summit 2023 – a doua ediție a avut loc pe data de 26 aprilie și a prezentat proiecte zero carbon și zero energie, explorând structuri, modele și căi de dezvoltare a proiectelor de decarbonizare.

8. Pria Environment Conference organizată în data de 6 aprilie, a adus în dezbatere OUG 133/2022, taxa de depozitare, normele pentru compost, OUG 125/2022 pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

9. Subiecte similare au fost dezbătute și în cadrul conferinței –„România Inteligentă” – Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară.

10. Comisia de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut în data de 3 aprilie  OUG nr. 5 din 2 aprilie 2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), o Ordonanţă de Urgenţă apărută în urmă cu opt ani…

11. În data de 3 mai membrii Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaților au votat amendamentele aduse OUG 125/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu.

12. În data de 4 mai Ministerul Mediului a publicat un nou proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje prim are nereutilizabile. Vom reveni cu detalii.

 

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.

 

 

 

Autoritățile publice locale vor plăti penalitățile în cazul unei posibile condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru nefinalizarea procedurilor de închidere a depozitelor de deșeuri – proiect de OUG

6

Sursa foto: pixabay

Guvernul își ia măsuri de precauție în vederea unei eventuale condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru neînchiderea celor 68 de depozite neconforme de deșeuri (data limită era 23.02.2022) și pentru depășirea valorilor-limită privind calitatea aerului.

Ca urmare a faptului că România nu a închis toate cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, în data de 23.02.2022, Grefa Curții de Justiție a Uniunii Europene a transmis cererea introductivă de instanță în Cauza C-109/22, având ca obiect procedura de infringement privind neexecutarea hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la data de 18.10.2018 în Cauza C- 301/17, Comisia Europeană împotriva României, vizând depozitele de deșeuri.

Procedura scrisă a fost finalizată în data de 29.09.2022, iar în prezent se așteaptă hotărârea CJUE.

În data de 28 aprilie 2023, Guvernul României a fost emis proiect de OUG care prevede ca suma forfetară și eventualele penalități să fie suportate de:

  • Autoritățile publice locale în cazul depășirii valorilor-limită pentru poluanții prevăzuți în anexa nr. 1 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător
  • Autoritățile publice locale titulare ale obligațiilor de mediu în cazul depozitelor neconforme clasa “b” din zona urbană prevăzute în anexa nr. 5 – Tabelele 5.1 și 5.2 la Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor – art 2, (2)

1 2

  • Titularii obligațiilor de mediu în cazul depozitelor neconforme de deşeuri industriale periculoase și nepericuloase prevăzute în anexa nr. 5 – Tabelele 5.3 și 5.4 la Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor

4 5

România poate fi obligată  la plata unei sume forfetare, bazate pe un cuantum zilnic de 3.311,5 euro, înmulțit cu numărul zilelor care s-au scurs începând din ziua următoare pronunțării hotărârii în cauza C – 301/2017 Comisia Europeană împotriva României, până la data luării tuturor măsurilor necesare de către România pentru a se conforma acestei hotărâri sau, în lipsa luării acestor măsuri, până la data pronunțării hotărârii de către CJUE în prezenta cauză, sub rezerva depășirii sumei forfetare minime de 1.643.000 euro.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 10 zile de la data publicării privind noul proiect de OUG la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală Evaluare Impact, Controlul Poluării și Schimbări Climatice.

Persoana de contact este dna. Lăcrămioara CHIOARU, Sef Serviciu Calitate Aer, Direcția Generală Evaluare Impact, Controlul Poluării și Schimbări Climatice, telefon: 0754 231 042, e-mail: lacramioara.chioaru@mmediu.ro.

Mai multe informații despre proiectul de OUG aici.

 

Puteti citi si:

Raport de audit Curtea de Conturi: Doar în 14 județe Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) sunt finalizate, deși au fost demarate în perioada 2007-2013