Ghid de CEO pentru economie circulară

The CEO Guide to Circular Economy 1

Cine vorbea în 2017 despre economie circulară în România? Serios, nimeni. Lucram ca manager de sustenabilitate într-o companie de FMCG și făceam mult CSR în timp ce încercam să explic stakeholderilor interni ce este sustenabilitatea în business. Am ajuns mai departe de-atunci la nivel de discurs, cel puțin (în realitate nici Danemarca, dincolo și câteva măsuri flagship, nu este prea circulară). În implementare mai avem de muncă, iar munca asta, pe lângă persoanele responsabile de sustenabilitate/mediu, fiind vorba de transformarea modelului de afaceri, trebuie să aibă implicarea directă a managementului. Potențialul de creștere de 4.5 trilioane de dolari la nivel global, la orizontul 2030, ar trebui să fie suficient de atractivă pentru C-level. Ei sunt și cei care ar putea să imprime o mentalitate “circulară” în organizațiile pe care le conduc ca să valorifice aceste oportunități în arii precum:

  • Creșterea afacerii
  • Inovație și avantaj competitiv
  • Reducerea costurilor
  • Reducerea consumului de energie și a emisiilor
  • Securizarea lanțurilor de aprovizionare 
  • Mitigarea riscurilor cu privire la penuria și fluctuațiile de preț ale materiilor prime 


Ghidul CEO Guide to the Circular Economy, lansat în 2017 de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) un ghid succint și pragmatic raportat la nevoile de business, la fel de actual și astăzi:

  • Care sunt riscurile și oportunitățile pe care economia circulară le evidențiază 
  • Care sunt avantajele pentru companii dacă aleg să înceapă procesul de circularizare a afacerii
  • Care sunt modele de afaceri și tehnologiile cu care ar putea începe
  • Care sunt principiile care ar trebui să susțină acest proces

Toate vin exemplificate cu proiecte de economie circulară deja implementate de mari corporații din diferite sectoare de activitate (Philips, Renault, Enel, BASF, Unilever). Or fi știind ei ceva?!

Autor articol: Adelina Dabu

RetuRO- administratorul Sistemului Garanție-Returnare invită companiile de transport din România să facă parte din SGR

374697892 260659920220196 628460762465455626 n

Sursa foto: RetuRO

 

Sistemul de Garanție-Returnare își propune să încurajeze returnarea ambalajelor nereutilizabile pentru băuturi în vederea reciclării, contribuind astfel la creșterea cantității și calității materialelor colectate pentru reciclare. Scopul RetuRO este de a colecta, anual, 7 miliarde de ambalaje de pe piață.

Compania RetuRO invită să se alăture acestei inițiative companiile specializate în transport care sunt interesate de noi oportunități de dezvoltare a business-ului.

Pentru a face procesul de înscriere și selecție mai eficient, RetuRO a dezvoltat un chestionar simplu, care trebuie completat cu cât mai multe detalii despre compania de transport. Se poate accesa următorul link https://returosgr.ro/formular-transportatori.html pentru a completa chestionarul.

Este important de menționat că această solicitare de informații nu presupune în nici un fel angajarea contractuală a companiei de transport  sau a companiei RetuRO și nu generează obligații pentru niciuna dintre părți. Prin urmare, această solicitare de informații nu poate fi interpretată ca o promisiune de a încheia un contract din partea RetuRO.

Operaționalizarea SGR va implica întreaga rețea de puncte de colectare organizată de comercianții înscriși în sistem (aproximativ 80.000), precum și cele 17 centre de numărare și sortare pe care RetuRO le va deschide la nivel național.