Newsletter Ecoteca: RetuRO solicită amânarea Sistemului Garanție – Returnare, Ministerul Mediului refuză

SIGUREC

Sursa foto: Ecoteca

RetuRO a solicitat oficial în această săptămână, printr-o cerere către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, o prelungire de cel puțin trei luni a termenului de punere în funcțiune a Sistemului de Garanție Returnare (SGR).

Solicitarea vine ca urmare a naturii extrem de complexe a sistemului, care necesită un interval specific de timp pentru dezvoltare și testare corespunzătoare, dar și pentru a asigura o integrare mai ușoară a tuturor părților implicate.

În urma discuțiilor cu reprezentanții RetuRO, Ministrul Mediului, Mircea Fechet a anunțat respingerea solicitării companiei RetuRO de amânare a intrării în funcțiune a Sistemului Garanție Returnare, programată să aibă loc la data de 30 noiembrie a acestui an.

Ministrul a reamintit că sistemul SGR ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, apoi a fost amânat pentru data de 1 octombrie 2022, ulterior fiind stabilită data de 30 noiembrie 2023 pentru punerea în funcțiune a acestuia.

„Industria a avut la dispoziție cinci ani de zile, începând cu 2018, pentru a se pregăti în vederea intrării în vigoare a acestui sistem. Avem o legislație care explică foarte bine responsabilitatea extinsă a producătorilor și, indiferent dacă ești un mic producător de băuturi tradiționale sau că ești cea mai cunoscută companie de băuturi din lume, obligația privind gestionarea ambalajelor îți aparține și mă aștept să existe o conformare cu legislația în vigoare”, a precizat ministrul.

Ce pași a făcut administratorul RetuRO până acum pentru pregătirea sistemului:

  • În prezent 40 de specialiști lucrează în cadrul RetuRO; până anul viitor numărul lor ar trebui să ajungă la 500 de persoane.
  • Peste 63.000 de operatori economici s-au înregistrat deja în Sistemul Garanție- Returnare, în diferite etape. Se estimează că peste 80 000 de organizații ar trebui să se înscrie în cadrul platformei returosgr.ro.
  • A asigurat finanțarea inițială pentru RetuRO, prin aportul acționarilor și, apoi, prin obținerea unui împrumut în valoare de peste 85 de milioane de euro; majoritatea banilor vor fi utilizați în operaționallizarea centrelor de colectare, sortare și numărare a ambalajelor.
  • Pentru a lansa un sistem operațional eficient, RetuRO a identificat necesitatea creării a încă 11 centre de numărare, în plus față de cele 6 centre de sortare și numărare incluse în dosarul de acreditare. RetuRO a încheiat deja acorduri pentru închirierea a șase spații industriale și este în proces avansat de finalizare a celorlalte locații.
  • După o analiză la nivel global, RetuRO a găsit partenerul IT care poate susține implementarea sistemului.
  • A elaborat contracte detaliate pentru producători, care au fost implicați în consultări publice. 1.500 de producători sunt în proces de semnare, în prezent, pentru aceste acorduri pe care RetuRO le-a semnat deja.
  • A identificat furnizorii de soluții tehnice pentru cele 17 centre de colectare și numărare.
  • A publicat specificațiile pentru automatele de preluare a ambalajelor de băuturi (RVM).
  • A semnat un contract cu furnizorul de echipamente Anker Andersen pentru dotarea centrelor de numărare și sortare a ambalajelor
  • RetuRO este în proces de selecție a unui partener logistic pentru a asigura cel mai bun suport în transport.

Principalele motive care stau la baza solicitării de prelungire a termenului de lansare a SGR aici.

cav

Sursa foto: Captura Ecoteca

De la SGR trecem la PNRR. Haos în pregătirea CAV-urilor – Centrelor de colectare cu aport voluntar finanțate prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) -proiectele sunt întârziate de documentațiile de urbanism solicitate de autorități deși ele nu mai sunt necesare de 3 luni (dar mulți beneficiari și autorități nu cunosc acest lucru!)

Avem un an la dispoziție pentru înființarea a 250 de CAV-uri. Amintim că până în septembrie 2024, vor trebui înființate cel puţin 250 de astfel de centre, urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie înființate și operaționale, în total 565 de astfel de centre – unele dintre ele mici, altele de dimensiuni medii şi 15 CAV-uri mari pentru aglomerările urbane. Mai multe detalii aici.

Ce s-a mai întâmplat în România și în lume legat de deșeuri și sustenabilitate

1.Raul Pop, Director Programe ECOTECA a discutat în cadrul conferințelor regionale „Reciclăm în România”, organizate de Ministerul Mediului la ConstanțaPloiești, Brașov, București  despre proiectele ECOTECA dar și alte date importante din domeniul gestionării deșeurilor. Au mai fost organizate conferințe regionale și la Bacău, Arad, Cluj.

2. În perioada 5-7 septembrie a avut loc Forumul Orașelor Verzi la Brașov. Raul Pop, Director Programe ECOTECA a moderat panelul de discuții privind economia circulară.

3. Ieri a avut loc conferința Sustainability in Business – Forum & Awards 2023 organizată de The Diplomat-Bucharest, care a dezbătut și premiat cele mai importante proiecte de sustenabilitate din ultimul an.

4. Raul Pop, Director Programe ECOTECA a discutat la StirileProTV despre obligația de a introduce pe piață doar ambalaje pentru băuturi cu capacele atașate în timpul etapei de utilizare, măsură cerută de UE încă din anul 2019 și transpusă acum 2 ani prin OG 6/2021 pentru reducerea plasticului de unică folosință (SUP).

5. În data de 12 septembrie a fost organizat Circularity in action, un workshop de recomandări practice și personalizate pentru operaționalizarea Strategiei Naționale de Economie Circulară(SNEC) și Planului de Acțiune pentru Economie Circulară(PAEC).

6. Raul Pop director Programe ECOTECA a discutat în emisiunea „Banii azi”, la TVR INFO despre sistemul garanție –returnare (SGR), despre țintele de returnare a ambalajelor pentru 2024 (65% sticlă, 65% plastic, 65% metal) dar și despre gestionarea deșeurilor care nu sunt incluse în SGR:

7. Pria Environment Conference a reunit companii din domeniul mediului, producători, retaileri și autorități centrale și locale care au dezbătut teme ca OUG 125/2022, OUG 133/2022, SGR, taxa pe plastic.

8. Circularity, meet decarbonization – A „physicist turned sustainability professional” explains how to bring the two strategies together.

9. The roads of the future could be paved with plastic. Stanford researchers show the viability of recycled plastic in construction.

10. SGR –Aparatele RVM vor descuraja tentativele de fraudă.

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.

Avem nevoie de feedback-ul tău pentru a dezvolta newsletter-ul. Contactează-ne aici.