Ordonanța nr. 6/2021, un nou pas spre o economie circulară (III)

Autor: Alina Mazilu

Ordonanța nr. 6/2021 reprezintă un instrument esențial pentru implementarea economiei circulare în România, aliniindu-se la cerințele Uniunii Europene în privința reducerii deșeurilor din plastic și a promovării unui management mai responsabil al acestora. Această ordonanță impune responsabilități clare pentru producătorii de produse din plastic, inclusiv pentru cei din alte state membre ale UE și țări terțe care introduc produse pe piața românească.

economie circulara colectare separata plastic unica folosinta

Designed by Freepik

Răspunderea extinsă a producătorilor

Unul dintre pilonii centrali ai Ordonanței nr. 6/2021 este implementarea răspunderii extinse a producătorilor (REP). Aceasta obligă producătorii care introduc pe piață produse din plastic să acopere costurile legate de sensibilizarea, colectarea, curățarea și tratarea deșeurilor generate de produsele lor, inclusiv pentru cele aruncate în afara sistemului public de colectare. Astfel, producătorii trebuie să implementeze REP până la 5 ianuarie 2023 pentru anumite produse specifice, precum filtrele pentru produse din tutun și produsele destinate utilizării cu acestea, și până la 31 decembrie 2024 pentru alte categorii de produse din plastic, cum ar fi recipientele pentru alimente și băuturi, paharele și pungile din plastic subțire.

În plus, producătorii din alte țări care își introduc produsele pe piața românească trebuie să desemneze un reprezentant autorizat care să îndeplinească obligațiile legale legate de răspunderea extinsă a producătorilor. Acest aspect subliniază caracterul transnațional al măsurilor și contribuția lor la un mediu mai curat.

Ordonanța nr. 6/2021, un nou pas spre o economie circulară (I)

Echipamentele de pescuit care conțin plastic

O componentă inovatoare a ordonanței se referă la echipamentele de pescuit care conțin plastic. Ministerul Agriculturii va stabili scheme de răspundere extinsă pentru acestea, iar o cotă anuală minimă de colectare a echipamentelor abandonate va fi stabilită în vederea reciclării. În acest sens, producătorii de echipamente de pescuit vor trebui să acopere costurile de colectare, transport, tratare și sensibilizare asociate deșeurilor din echipamentele de pescuit, asigurând astfel o gestionare mai bună a acestui tip de deșeuri. Mai mult, aceștia vor fi obligați să respecte standarde armonizate de proiectare, menite să promoveze reutilizarea și reciclarea, conform principiilor economiei circulare.

Colectarea separată a deșeurilor din plastic de unică folosință

Ordonanța introduce, de asemenea, reglementări clare pentru colectarea separată a produselor din plastic de unică folosință. Operatorii economici care introduc pe piață astfel de produse au obligația să asigure colectarea unei cantități de 77% din produsele introduse pe piață până în 2025, respectiv 90% până în 2029. Aceste procente vizează reducerea cantităților de plastic care ajung în mediul înconjurător și creșterea gradului de reciclare.

Colectarea acestor produse se poate realiza fie prin organizații de răspundere extinsă a producătorilor, fie prin intermediul unui sistem de garanție-returnare, un mecanism eficient pentru creșterea procentului de reciclare și reducerea deșeurilor de plastic.

Ordonanța nr. 6/2021, un nou pas spre o economie circulară (II)

Sancțiuni pentru neconformare

Încălcarea prevederilor Ordonanței nr. 6/2021 atrage sancțiuni din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Gărzii Naționale de Mediu și Administrației Fondului pentru Mediu. Amenzile variază între 3.000 și 40.000 lei, în funcție de gravitatea încălcărilor, ceea ce subliniază angajamentul autorităților de a asigura respectarea acestor norme stricte.

Apasă aici pentru a adăuga propriul text