“Advocacy” = o procedura politica derulat de un individ sau un grup care isi propune sa influenteze politicile publice si deciziile de alocare a resurselor in cadrul sistemelor si institutiilor politice, economice si sociale (din Wikipedia).

Lasand la o parte discutiile tehnice despre advocacy, nu ati remarcat cumva – ca pe noi ne-a izbit! – cat de des apare cuvantul “politica” sau derivatii ale lui? Asta poate fi ingrijorator, insa sa citim din nou: este ceva ce poate fi influentat de un individ sau un grup! E modul in care politica coboara in strada (sau, mai potrivit, in care strada “urca” la politica). E de bine: avem un cuvant de spus. Si atunci, daca lucrurile din jurul nostru se pot imbunatati, hai sa ni-l spunem! Cuvantul :)

Noi, la ECOTECA, facem asta de fiecare data cand putem. Am adunat cateva zeci de ONG-uri cand am semnalat Ministerului Mediului ca managementul deseurilor in Romania este in deriva (Scrisorile deschise 1 si 2) imediat dupa publicarea de catre Comisia Europeana a studiului comparativ privind administrarea deseurilor in cadrul statelor membre, studiu care arata – din nou – ca Romania este in coada plutonului. Ne-am alaturat Coalitiei pentru Mediu si altor ONG-uri in alte demersuri similare (pozitia publica vizavi de Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor, vizavi de devalizarea Fondului de Mediu, de distrugerea Parcului National Valea Jiului, de microhidrocentrale, de vaduvirea Iasiului de teii sai emblematici, etc).

Unde nu am fost noi locomotiva, am fost ostasii care au aratat forta armatei. Am folosit scrisori deschise, comunicate de presa, adrese oficiale, social media, emisiuni TV. Suntem un cetatean, nimic altceva. Fiti si voi! Bunul mers al comunitatii este o raspundere individuala in primul rand.