DSCF1364

Ce ne-a placut la PELICAM, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni –Tulcea 2015

DSCF1364Anul acesta am fost pentru prima data la Pelicam – Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni, desfasurat in perioada 11-14 iunie 2014, la Tulcea.

Aflat deja la a patra editie, festivalul a adus pe langa documentare de mediu din toate colturile lumii si workshop-uri, o expoziție foto, dezbateri și petreceri. Pelicam s-a desfășurat în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide.

Ce ne-a placut la festival

• Ne-au placut materialele promotionale confectionate din bannere reciclate oferite de Remesh.

• Noi fiind ocupati mai tot timpul cu deseurile nu am avut cum sa nu aruncam o privire si asupra acestui aspect. Ne-am saturat sa mergem la tot felul de evenimente „eco” sau mai rau, care trateaza chiar problematica deseurilor si „zbiara” cat de importanta este reciclarea, dar care nu asigura niste banale containere de colectare selectiva. Si in aceasta privinta organizatorii Pelicam si-au facut temele si am fost placut surprinsi de acest lucru. :)

• Ne-am bucurat sa vedem un numar atat de mare de tineri voluntari tulceni. Organizarea foarte buna a festivalului se datoreaza in mare parte si lor.

• Petrecerea „oficiala” a fost organizata in perfecta armonie cu tematica festivalului: in natura, in curtea unor sateni din localitatea Somova cu un lac superb in spatele gradinii, cu foc de tabara, mancare naturala si oameni frumosi. Gasiti cateva imagini de la petrecere aici.

• Si nu in ultimul rand, ne-au placut foarte mult filmele!

Preferatul nostru a fost de departe, Good Things Await (Lucrurile bune se lasă așteptate), un film care spune povestea lui Niels Stokholm, un agricultor octogenar care conduce o ferma biodinamica in Danemarca.

Toti spectatorii au fost impresionati de mosuletul cu alura de Mos Craciun care la 80 de ani, mai are (inca!) puterea sa se lupte cu sistemul danez pentru dreptul de a-si conduce ferma in perfecta armonie cu natura, fara chimicale sau reguli impuse de autoritati si „specialistii” in zootehnie.

Spre bucuria noastra, Niels a fost prezent la festival si a raspuns intrebarilor publicului. Suntem convinsi ca toti cei prezenti s-au simtit onorati pentru ca au avut ocazia sa-l cunoasca personal si sa-i asculte „filosofia” proprie despre agricultura biodinamica.
Povestea lui Niels i-a impresionat si pe jurati aducandu-i regizoarei Phio Ambio Marele Premiu Pelicam in valoare de 1500 de euro oferit de Primaria Tulcea.

O alta poveste care ne-a placut foarte mult a fost cea a localnicilor din Tofalaria, un loc izolat din Rusia unde nu poți ajunge decât cu elicopterul. Filmul Cut off by Mountains, Connected with Rivers (Despărțiti de munți, legați prin apă) ne-a aratat cum poate o comunitate izolata de 500 de persoane, inconjurata doar de rauri si munti si ignorata de autoritati sa razbata in sudul Siberiei. Spiritul civic al localnicilor din Tofalaria reprezinta un model de urmat pentru fiecare dintre noi.

Daca tot am ajuns in Tulcea, nu puteam sa ratam ocazia sa ne plimbam putin prin Delta. Plimbarea noastra ne-a ajutat sa empatizam mai mult cu povestile oamenilor din filmul Swamp Dialogues (Dialoguri de baltă).

Regizoarea Ildikó Plájás prezinta intr-o maniera foarte simpla paradoxul Deltei – rezervatie a Biosferei aflata aproape in paragina, in ciuda eforturilor ONG-urilor si a proiectelor de milioane de euro finantate din fonduri europene; vilele si barcile scumpe alterneaza cu casele darapanate intr-o zona care reprezinta in acelasi timp un blestem si o binecuvantare pentru locuitorii ei. Am observat ca proiectia filmului in Piata Civica a fost urmarita cu interes de tulceni, ei intelegand cel mai bine traiul vecinilor din Delta.

Au fost foarte multe filme care ne-au placut la Pelicam, multe dintre ele fiind apreciate si de jurati. Lista cu toti castigatorii acestei editii o gasiti aici.

Ce nu ne-a placut

Asa cum spuneam mai sus, organizarea a fost foarte buna, de filme nu mai vorbim insa, am avut senzatia ca a lipsit ceva in acest festival. Nu am „simtit ” publicul tulcean, el a fost prezent doar sporadic, cu precadere la proiectiile in aer liber.

Desi ne-au placut turistii veniti din toate partile, ne-am fi dorit sa vedem mai multi tulceni prezenti la proiectii, sa simta ca acest festival este organizat si pentru ei.

Asa cum a mentionat si Ștefana Zibileanu, directoarea Direcției de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Municipiului Tulcea „Pentru Tulcea acest festival reprezintă o revitalizare a cinematografiei pentru că din păcate în Tulcea nu sunt cinematografe de ani buni”.

Din pacate, tulcenii nu sunt obisnuiti cu astfel de evenimente iar cea mai mare provocare a organizatorilor pentru viitoarele editii, va fi sa-i convinga ca Pelicam nu este doar un festival de film organizat „din intamplare” in Tulcea ci este un eveniment facut si pentru ei, care doreste sa aduca oamenilor din regiunea Deltei si alte beneficii, pe langa aspectele economice.

Sa speram ca vor reusi sa obtina acest lucru si ca noi vom fi prezenti si la editiile viitoare pentru „a vedea” schimbarea!

De asemenea, ne-am fi dorit ca o parte din jurnalistii „deontologi” prezenti la festival sa aiba rabdarea sa participe la sesiunile de intrebari dupa proiectii. Ar fi fost o dovada de respect pentru regizorii, producatorii si protagonistii filmelor care au batut drumul pana in Tulcea. Dar din pacate, acest aspect nu tine de Pelicam ci de bunul simt si profesionalismul fiecaruia …

Multumiri Roxanei Bucata si intregii echipe Pelicam!

Puteti citi si:

Maine incepe Pelicam – Festivalul International de Film despre mediu si oameni