Un colector din India ajuta „culegatorii de deseuri” sa devina antreprenori
Mansoor Gambhir, proprietarul unui centru de colectare din orasul indian Bengaluru doreste sa transforme colectarea informala a deseurilor intr-o „profesie” bine organizata.
Datorita eforturilor sale, „culegatorii de deseuri” obtin carti de identitate, uniforme curate si venituri mai bune.
“Comunitatea colectorilor informali este foarte întreprinzătoare. În cazul în care competențele antreprenoriale sunt ghidate în direcția cea bună, ei pot face minuni “, considera Mansoor. “Nu numai ca va pune acesti colectori pe drumul cel bun, al muncii și integritatii, dar va fi, de asemenea, o oportunitate de a-i include în economia de masă“, adauga acesta.
Mansoor doreste sa implice intreaga comunitate in rezolvarea problemei deseurilor din oras. Pe de o parte, cetățenii din Bengaluru sunt in permanenta in cautarea unei solutii optime pentru a gestiona eficient deseurile, in timp ce pe de alta parte, exista un entuziasm extraordinar in comunitatea colectorilor informali, care poate veni in ajutorul tuturor locuitorilor.
„Tatăl meu a inceput ca un dealer de resturi acum aproximativ 30 de ani. Separarea deseurilor era un cuvant strain atunci. Cu toate acestea, el a promovat practica la fel cum o facem noi azi.Când eram copil, imi ajutam părinții la colectarea și sortarea deșeurilor. Obisnuiam sa gestionam aproximativ 500 de kg de deșeuri în fiecare lună”, își amintește Mansoor. Astăzi, viziunea sa depaseste numerele.
Visul lui Mansoor de a eficientiza modul de gestionare a deseurilor si de a oferi o viata mai buna colectorilor informali a capatat contur in momentul in care s-a asociat cu HasiruDala, un ONG cu sediul in Bengaluru care sprijina colectorii informali.
La Centrul de colectare din Bengaluru deseurile sunt sortate in 72 de categorii
Cu sprijinul HasiruDala, Mansoor a angajat la Centrul sau de Colectare, 10 colectori informali. In cadrul Centrului sunt gestionate in medie 10-12 tone de deseuri in fiecare luna, deseuri care sunt sortate in 72 de categorii inainte de a merge la reciclare.
Mansoor a infiintat si Clean City Recyclers Association (CCRA), o cooperativa a dealerilor de deseuri, care are ca obiective principale crearea unei piete echitabile a deseurilor, furnizarea de informatii transparente si transformarea dealerilor de deseuri in prima optiune pentru vanzarea deseurilor menajere.
Vorbind despre impactul muncii sale, Mansoor marturiseste ca a văzut o schimbare extraordinară în viața „colectorilor informali” transformati in sortatori.
“Colectarea deșeurilor nu ar trebui să fie considerata o muncă nesemnificativa. Datorită HasiruDala, oamenii nu se uita de jos la munca mea si au respect pentru ceea ce fac. HasiruDala a furnizat, de asemenea, cărți de identitate pentru culegătorii de deșeuri și uniforme bune. Se simte ca suntem cu totii o parte din ceva bun“, spune el.
„Oamenii erau uneori foarte neglijenti în timp ce aruncau deșeurile. Ei amestecau fractiile umede si uscate. Acest lucru a facut din centrul nostru un loc insalubru pentru a lucra. Ne-am oprit mai târziu din colectarea deșeurilor care nu erau separate corespunzator”, isi aminteste antreprenorul.
Datorită eforturilor depuse pentru cresterea gradului de conștientizare, 75% dintre clienții săi separa acum deseurile la sursa.
Mansoor a realizat ca un rol important in consolidarea afacerii il are tehnologia. Astfel a incheiat un parteneriat cu I Got Garbage un proiect initiat de organizatia Mindtree, specializata in furnizarea de servicii IT.
I got Garbage isi propune sa sprijine colectorii informali si sa contribuie la eficientizarea modului de gestionare a deseurilor. Pentru a realiza acest lucru, organizatia a dezvoltat o aplicatie Android care mentine evidenta deseurilor ridicate si gestioneaza mult mai eficient operatiunile de zi cu zi.
In prezent I got Garbage impreuna cu Mansoor a lansat in unele zone din Bengaluru un proiect pilot numit “Doneaza –ti deseurile uscate”, care incearca sa pozitioneze culegatorii de deseuri ca “manageri de reciclare”.
Mansoor descrie cum se va desfasura procesul de colectare: “Fiecare selector de deșeuri va avea o cargo bicicleta bine “brand-uita”, o uniformă și un telefon inteligent și va fi pus pe o rută pentru a colecta deșeuri uscate separate din gospodării și apartamente.“
“În prezent, culegătorii de deșeuri se află la capătul lanțului de colectare, scormonind dupa deseuri pe strazi. Se aventureaza pe strazi la cele mai ciudate ore in speranta ca vor gasi suficiente deseuri care sa le asigure hrana pentru ziua respectiva. Intentionam sa-i pozitionam la inceputul lantului de colectare, adică la sursă, cum ar fi casa ta și a mea”, spune Gambhir.
Datorita proiectului lui Mansoor culegătorii de deșeuri reusesc sa aiba un trai decent, castigand intre 9 000 si 12 000 de rupii pe luna (130-175 euro), ceea ce este mult mai mult decat ceea ce reusesc sa castige scormonind dupa reciclabile pe strazi.
Mai multe informatii despre proiect gasiti aici.