dscn0432

Ce se intampla cu deseurile periculoase in Romania

dscn0432

Sursa: ecologic.rec.ro

Intr-un articol anterior, va mentionam cateva statistici ingrijoratoare legate de deseurile industriale.

Daca ne uitam putin la statisticile legate de tara noastra, observam ca, nici in cazul nostru situatia nu este foarte buna.

Din aproximativ 220 de milioane  de tone de deseuri industriale generate in 2010 in Romania, 702 745 de mii de tone au fost deseuri periculoase; potrivit Eurostat, acest lucru reprezinta circa 33 de kg de deseuri periculoase/cap de locuitor.

In ultimul raport anual publicat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM),
se precizeaza ca au fost generate 419.300 tone de deseuri periculoase in 2011. Acestea au reprezentat circa 0,2% din totalul deseurilor generate (inclusiv deseuri din industria extractiva). Majoritatea deseurilor periculoase au fost eliminate prin depozitare, restul fiind valorificate sau eliminate prin coincinerare sau incinerare in instalatiile proprii ale generatorilor sau in instalatii specializate apartinand operatorilor privati.

Potrivit ANPM, in cursul anului 2012, au fost in operare 6 depozite pentru deseuri industriale periculoase (4 depozite conforme ale operatorilor economici care isi depoziteaza propriile deseuri; 2 depozite zonale conforme, unul in judetul Ialomita, Slobozia si unul in judetul Prahova), 23 de instalatii de incinerare/coincinerare ale operatorilor privati din industrie si 7 instalatii de coincinerare in cuptoare de ciment apartinand operatorilor din industria cimentului.

90.000 de tone de deşeuri industriale periculoase  generate anual, doar in judetul Arges

Peste 500.000 de tone de deseuri industriale au fost generate in ultimul an in judetul Arges, dintre care 93.000 de tone au fost deseuri periculoase, a anunţat Mariana Ionescu, directorul Agentiei pentru Protecţia Mediului Arges. „In anul 2013, au fost generate 502.000 tone de deseuri industriale, din care valorificate 306.000 tone, şi eliminate, ceea ce inseamna depozitate in rampa, 43.420 tone. Din totalul deseurilor industriale, 93.000 de tone sunt deseuri periculoase. Dintre acestea, au fost valorificate anul trecut 61.000 de tone si depozitate 32.000 de tone“, a declarat Mariana Ionescu.

Cu toate acestea, in evidentele APM Arges se afla un singur depozit pentru deseuri periculoase, care deserveste exclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, amplasat in comuna Davidesti. In schimb, in judetul Arges isi desfasoara activitatea zeci de agenti economici care se ocupa de colectarea, tratarea si valorificarea deseurilor industriale, inclusiv a celor periculoase.

Situatia este asemanatoare si in alte regiuni din tara. In ultimii ani, gestionarea deseurilor periculoase a devenit un subiect mult mai `sensibil` in contextul scandalurilor legate de importul unor astfel de deseuri din regiuni rau famate ale Europei.

Niste analize interesante legate de acest subiect gasiti in articolele de mai jos.

http://jurnalul.ro/special-jurnalul/anchete/exclusiv-cum-ajuns-romania-groapa-de-gunoi-a-europei-640820.html

http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/cu-mainile-murdare-romania-groapa-de-gunoi-pentru-deseurile-toxice-ale-europei