Lansarea oficiala “Urban Wins” – prilej de dezbatere a strategiilor de prevenire si gestionare a deseurilor la nivel european
Evenimentul de lansare a proiectului Urban Wins desfasurat in data de 27 septembrie la Camera de Comert Cremona din Italia a reunit membri ai Consiliului Consultativ European al Urban_WINS şi ai partenerilor proiectului, asigurând discutii relevante legate de desfasurarea proiectului si mai ales, legate de prioritatile institutiilor europene in ceea ce priveste managementul corespunzator al deseurilor.
Urban_WINS este un proiect finanţat din fonduri europene, care se derulează pe o perioadă de 3 ani şi care va dezvolta şi testa strategii eco-inovative pentru prevenirea şi gestionarea deşeurilor în 8 oraşe-pilot din Italia, Portugalia, România şi Spania.
Înalţi reprezentanţi ai unor organizaţii europene, membri ai Consiliului Consultativ European al proiectului Urban_WINS, s-au intalnit pentru prima dată la Cremona (Italia) pentru a afla mai multe despre proiectul finanţat din fonduri europene (ce se va derula pe o perioadă de 3 ani pentru a transmite un feedback strategic şi politic).
Scopul conferinţei a fost familiarizarea părţilor interesate din Europa (cum ar fi factori de decizie politică, autorităţi publice, centre educaţionale, afaceri locale sau cetăţeni) cu obiectivele proiectului Urban_WINS şi cu conceptul care guvernează acest proiect. In cadrul evenimentului au avut loc dezbateri în jurul subiectelor cheie, cum ar fi prevenirea generării deşeurilor şi economia circulară, care vor contribui la îmbunătăţirea rezultatelor proiectului. Vorbitorii prezenti la conferinţă au prezentat, totodată, modul în care proiectul Urban_WINS contribuie la punerea în practică a viziunii Comisiei Europene.
Proiectul Urban_WINS urmăreşte dezvoltarea şi testarea metodelor de proiectare şi implementare a planurilor strategice eco-inovative pentru prevenirea şi gestionarea deşeurilor. Pe durata primei faze a proiectului, echipa Urban_WINS va efectua o analiză în profunzime a strategiilor de gestionare a deşeurilor din 24 oraşe situate în 6 ţări europene – Austria, Italia, Portugalia, România, Spania şi Suedia. Aceste studii vor avea la bază abordarea metabolismului urban, care examinează fluxurile de materiale şi energie de la nivelul oraşelor, prin asimilarea acestora unor organisme vii.
În faza a doua a proiectului Urban_WINS, diferite grupuri ale părţilor interesate vor fi invitate să participe la întâlniri reale sau virtuale, de tip “agora urbană”, fiind încurajaţi să discute şi să împărtăşească idei legate de tema acestui proiect. Aceste platforme participative vor fi înfiinţate în 8 oraşe-pilot: Cremona, Torino şi alte 2 oraşe care fac parte din Zona Metropolitană a Romei (Italia), Leiria (Portugalia), Bucureşti (România) şi oraşele Manresa şi Sabadell (Spania). Întrucât deşeurile reprezintă o provocare ce poate fi depăşită prin participare colectivă, implicarea părţilor interesate este un element cheie al acestui proiect, pentru a crea şi dezvolta împreună soluţii inovative.
“Ne bucuram sa facem parte din acest proiect european, Romania are nevoie de astfel de colaborari internationale pentru a accelera tranzitia catre economia circulara. Nu este suficient sa transpunem in legislatia nationala directivele europene pentru a asigura aceasta tranzitie, avem nevoie de modele europene, de practici care pot fi adaptate si in Romania, este necesara o abordare participativa a acestui subiect fiindca gestionarea deseurilor este relevanta pentru orice cetatean; gestionarea deseurilor nu se poate realiza in mod individual sau din “birou”, avem nevoie in permanenta sa adaptam legislatia si strategiile la realitatile actuale, dar cel mai important avem nevoie sa asiguram o comunicare eficienta intre principalii stakeholderi ai acestui domeniu, pentru a gasi solutii avantajoase pentru toti.
De aceea, apreciem foarte mult initiativa realizarii “agorelor urbane” in cadrul proiectului, intalniri virtuale sau fizice care au ca principal scop gruparea stakeholderilor relevanti, organizarea de discutii, propuneri in vederea identificarii unor solutii concrete pentru imbunatatirea gestionarii deseurilor atat la nivel european cat mai ales, la nivel national. In activitatea desfasurata pana acum Ecoteca a incurajat de fiecare data colaborarea si transparenta in vederea imbunatatirii politicilor publice privitoare la gestionarea deseurilor, iar acest proiect ne da inca o data ocazia sa continuam sa promovam aceasta directie.” Alexandra Chenaru – Ghenea, Manager Proiect Asociatia Ecoteca
Faza a treia a proiectului se va concentra pe testarea planurilor strategice de prevenire şi gestionare a deşeurilor în 8 oraşe-pilot. Recomandările şi instrumentele realizate în cadrul proiectului vor fi monitorizate şi evaluate. Echipa Urban_WINS va studia, totodată, şi posibilitatea replicării acestor planuri strategice şi în alte oraşe ale Europei.
Proiectul Urban_WINS va ajuta oraşele să devină mai flexibile, să dezvolte economia circulară şi să treacă la modele sustenabile de producţie şi consum.
Proiectul, care se va desfăşura pe o durată de 3 ani este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali.
În România, partenerii sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, Asociaţia ECOTECA, Romania Green Building Council, Asociaţia ECOTIC, Global Innovation Solution, Asociaţia ENVIRON.
Pentru mai multe informatii, va invitam sa urmariti proiectul nostru pe:
Twitter: @Urban_WINS
Facebook: www.facebook.com/urbanwins
Instagram: www.instagram.com/urban_wins
Hai sa incepem conversatia! #UrbanWINS
Acest proiect este finanţat în cadrul Programului de Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020, prin Contractul de finanţare nr. 690047. Responsabilitatea oricărei erori sau omisiuni aparţine în întregime editorului. Conţinutul nu reflectă neapărat opinia Comisie Europene. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru utilizarea informaţiilor din acest material.
Urmăritori & Pingbacks
[…] cadrul proiectului Urban_Wins derulat de Ecoteca impreuna cu 20 de parteneri internationali si 6 parteneri nationali ne […]
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!