Proiect desfășurat de ECOTECA în parteneriat cu 2 facultăți bucureștene (Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii – fosta Facultate de Chimie Aplicată și Știința Materialelor – din cadrul Universității Politehnice București și Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice de Construcții București) și Asociația pentru Consum Sustenabil, în perioada 2015- 2016.
În cadrul proiectului:
- am asigurat infrastructura necesară de colectare separată (containere marcate corespunzător de interior/exterior) în cadrul celor 2 facultăți partenere.
- am sprijinit cele 2 facultăți în administrarea corespunzătoare a deșeurilor, respectiv implementarea sistemului de colectare separată (asigurarea infrastructurii de colectare separată, monitorizarea activității de colectare separată împreună cu profesorii și studenții voluntari)
- am instruit studenții, profesorii și personalul administrativ din facultățile partenere să colecteze separat deșeurile și să îndeplinească obligațiile legale corespunzătoare gestionării deșeurilor
- am organizat în cadrul facultăților diverse evenimente care să promoveze importanța reciclării deșeurilor: workshop-uri, dezbateri, vizionări de documentare, etc.
- am organizat vizite de studiu în cadrul fabricilor de reciclare Green Group și stației de sortare RomWaste Solutions.
- am organizat ateliere de reciclare manuală (upcycling); în cadrul atelierelor am încurajat reciclarea/reutilizarea neconvențională a deșeurilor, prin procedee inovatoare de valorificare testate împreună cu studenții voluntari; deșeurile vizate sunt cele generate atât în cadrul facultăților cât și cele din afara lor – hârtie, plastic, deșeuri din industria auto – spre exemplu anvelope, paleți de lemn folosiți pentru transportarea pieselor etc.).
I. Cum a început totul (aprilie 2015)
În aprilie 2015 începeam colaborarea cu 2 facultăți din București (Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii – fosta Facultate de Chimie Aplicată și Știința Materialelor – Universitatea Politehnica București și Facultatea de Hidrotehnica – Universitatea Tehnică de Construcții) din dorința de a le împărtăși viitorilor specialiști de mediu aspecte practice ale activității de gestionare a deșeurilor (cum funcționează „sistemul”, problemele din domeniu, experiențe, actori din industrie etc).
Au urmat „seminarii” de managementul deșeurilor, discuții, dezbateri dar și vizite de studiu în cadrul fabricilor de reciclare Green Group și stației de sortare RomWaste Solutions (Găsiți câteva poze din cadrul vizitelor aici și aici ).
Următoarea etapă (firească) în această colaborare a fost sprijinirea celor 2 facultăți în administrarea corespunzătoare a deșeurilor, respectiv implementarea sistemului de colectare separată în cadrul celor două facultăți (asigurarea infrastructurii de colectare, informarea și instruirea elevilor, profesorilor și personalului administrativ cu privire la managementul deșeurilor: reciclare, alte obligații legislative, monitorizarea activității de colectare separată împreună cu profesorii și studenții voluntari).
PASUL II – Auto Eco Inovarea – Valorificarea inovatoare a deșeurilor auto și conexe (15 octombrie 2015 -15 aprilie 2016)
Cu ajutorul programului „Mobilizăm excelenta” implementat de Fundația Comunitară București și finanțat de Porsche Romania am extins proiectul într-o nouă direcție, respectiv valorificarea deșeurilor auto și conexe.
Ce a presupus noua etapă din proiect?
- identificarea deșeurilor dificil de reciclat;
- dezvoltarea și testarea de metode inovatoare de valorificare a deșeurilor din industria auto, identificate ca fiind mai greu de reciclat;
- formarea unei comunități pasionate de reciclare creativă (upcycling), capabilă să experimenteze reciclarea de deșeuri din industria auto si conexă;
- organizarea unor ateliere de „reciclare creativă” a deșeurilor (în cadrul lor am încurajat reciclarea/reutilizarea neconvențională a deșeurilor, prin procedee inovatoare de valorificare testate împreună cu studenții voluntari; deșeurile vizate sunt cele generate atât în cadrul facultăților cat si cele din afara lor – hârtie, plastic, deșeuri din industria auto – spre exemplu anvelope, paleți de lemn folosiți pentru transportarea pieselor etc.).
- alte activități desfășurate în proiect: activități de informare si educare continua cu privire la gestionarea corespunzătoare a deșeurilor: workshop-uri, dezbateri, vizionări de documentare, ateliere tehnice.
În cadrul proiectului am înființat Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu (CDD) – în perioada 2015-2016.
Centrul de Dezvoltare Durabilă Polizu este un spațiu de 100 de metri pătrați, dotat cu mobilier modern și echipat cu unelte de bricolaj. Centrul este situat în Campusul Polizu al Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii (fosta Facultate de Chimie Aplicată și Știința Materialelor) din cadrul Universității Politehnice din București. Centrul este destinat atelierelor de reciclare manuală, dezbaterilor și altor evenimente cu tematică de protecția mediului. În cadrul Centrului au fost organizate atelierele de reciclare manuală din proiect dar și dezbateri, proiecții de filme documentare cu tematică de protecția mediului. discuții aplicate cu studenții Universității Politehnice București.
III. ECHIPA
Ne-am dorit foarte mult ca acest proiect să fie realizat împreună cu studenții celor 2 facultăți fiindcă, până la urmă, ei sunt cei mai importanți beneficiari ai proiectului.
În cadrul proiectului am beneficiat și de sprijinul unui grup de studenți voluntari din cele două facultăți. Voluntarii (studenți cu specializare în protecția mediului) au fost grupați în două echipe de mediu (ECOTEAMS) și sprijiniți de 2 profesori coordonatori.
Cele două „ECOTEAMS” au avut rol important în execuția efectivă a proiectului, iar studenții au avut ocazia să pună în practică teoria acumulată și să experimenteze încă din facultate provocările industriei de management al deșeurilor. Prin urmare, programul a contribuit și la formarea profesională a specialiștilor în managementul deșeurilor.
Ai sugestii pentru îmbunătățirea programului sau vrei să devii voluntar in proiect?
Hai în echipa noastră!
Trimite-ne un mesaj la adresa: adriana@ecoteca.ro!
Un alt partener important în proiect este Asociatia pentru Consum Sustenabil, care ne-a ajutat să realizăm activitățile de reciclare/reutilizare neconvențională a deșeurilor. Membrii Asociației au inițiat în 2014 un proiect de valorificare creativă a deșeurilor –Pimp the Garbage (mai multe imagini cu obiectele rezultate în proiect găsiți aici).
Proiectul poate fi reluat oricând pe perioada nedeterminată (chiar și dupa încetarea perioadei de finanțare); sistemul de colectare separată funcționează și în prezent și continuăm majoritatea activităților de conștientizare (activități de reciclare manuală, dezbateri tematice și proiecții de documentare cu tematică de protecția mediului).
Totodată diseminăm de fiecare dată când avem ocazia activitățile implementate și către alte instituții de învățământ; astfel Auto Eco Inovarea poate deveni un exemplu de urmat și un „centru” de resurse pentru promovarea dezvoltării durabile.
Proiect finanţat prin Programul Mobilizăm Excelența, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.
PS: nu uita să ne susții programul prin colectarea corespunzătoare a deșeurilor!
Mulțumim! :)
Parteneri:
Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii (fosta Facultate de Chimie Aplicată și Știința Materialelor) – Universitatea Politehnică București)
Facultatea de Hidrotehnica (Universitatea Tehnica de Construcții București)
Asociația pentru Consum Sustenabil
Sponsori