Raport – Strategiile actuale zero net din sectorul producției de materiale sunt insuficiente pentru a îndeplini obiectivele climatice
Sunt necesare acțiuni urgente pentru a reduce utilizarea materialelor în industriile cheie pentru a evita schimbările climatice fără precedent, potrivit unei noi cercetări – „Este net zero suficient pentru sectorul materialelor?”- realizată de Zero Waste Europe (ZWE) și Eunomia Research & Consulting.
În 2015, liderii mondiali au convenit să mențină creșterea temperaturii globale la 1,5 °C, ceea ce ar limita cele mai grave efecte asupra mediului, cum ar fi inundații, secete, valuri extreme de căldură, deficit de alimente și pierderea biodiversității.
O abordare normală a producției de materiale, care reprezintă un sfert din emisiile globale, ar putea contribui la încălzirea de până la 2,5 ͦC. Se estimează că actualele foi de parcurs nete zero ale industriilor nu vor atinge ținta, ceea ce va duce la o încălzire de până la 2 ͦC.
Adoptarea timpurie a practicilor dovedite de reducere a emisiilor, cum ar fi decarbonizarea rețelelor energetice, ar trebui să devină o prioritate pe termen scurt, deoarece impactul implementării tehnologiilor după 2030 va fi substanțial mai puțin eficient.
Mai multe constatări cheie ale raportului „Este net zero suficient pentru sectorul materialelor?”
- Sunt necesare investiții de capital semnificative pentru a realiza decarbonizarea energiei electrice în sectorul aluminiului.
- Sectoarele cimentului și betonului se bazează în mare măsură pe tehnologii nedovedite pentru a reduce emisiile de CO2.
- Modernizarea sistemelor existente în sectoarele siderurgice cu cele mai bune tehnologii de eficiență disponibile asigură cea mai mare reducere a emisiilor și ar putea fi implementată imediat.
- Menținerea în bugetul lor de carbon va fi o provocare semnificativă pentru industria materialelor plastice, deoarece este nevoie de o trecere drastică de la combustibilii fosili la materialele bio.
- Sunt necesare acțiuni urgente pentru a reduce utilizarea materialelor în industriile cheie pentru a evita schimbările climatice fără precedent.
- Întreprinderile, guvernele și societatea civilă ar trebui să se unească și să acționeze de urgență pentru a valorifica cele mai bune resurse disponibile și a implementa tehnologii dovedite pentru decarbonizarea economiei.
- Este imperativ ca politicile legate de utilizarea resurselor să fie integrate cu cele privind deșeurile, reciclarea și proiectarea produselor.
- Rata de creștere a consumului de materiale trebuie nu doar redusă, ci inversată în toate sectoarele. Intervențiile cheie ale politicii ar trebui, în consecință, să se concentreze asupra măsurilor care reduc consumul de materiale, în special reutilizarea; și/sau determină o schimbare a consumului de materiale către sectoare mai puțin intensive în carbon.
Joan Marc Simon, director executiv al Zero Waste Europe, a declarat: „Având în vedere negocierile climatice în desfășurare, strategiile de decarbonizare sunt insuficiente pentru a limita încălzirea globală la 1,5 ͦ C. Singura cale de urmat este reducerea consumului de resurse, în special în nordul global. Afaceri , guvernele și societatea civilă ar trebui să se unească și să acționeze urgent pentru a profita de resursele disponibile și pentru a implementa tehnologii dovedite pentru decarbonizarea economiei.”
Simon Hann de la Eunomia, autorul principal al cercetării, a concluzionat: „Auzim adesea despre importanța menținerii la 1,5 ͦ C și această lucrare esențială ajută la demonstrarea a ceea ce ar putea însemna în practică pentru materialele pe care le consumăm cu toții. Decarbonizarea lentă pentru următorii 30 de ani nu este evident suficientă și există o nevoie clară de a schimba modul în care gândim producția și consumul de materiale. Acțiunea îndrăzneață și decisivă pe termen scurt din partea factorilor de decizie și a liderilor din industrie este, prin urmare, esențială pentru ca acest lucru să se întâmple.”
Puteți citi și:
Vizită Ecoteca – Cum funcționează stația de sortare a deșeurilor municipale deținută de Urban S.A.
Cum vor arăta centrele de colectare cu aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR
Situația deșeurilor de construcții în România – Cum sunt gestionate și ce poate fi îmbunătățit
Cristina Dan, designer „circular” – Rolul designului în reducerea deșeurilor textile
Deșeurile electronice (DEEE) – ce măsuri sunt necesare pentru o gestionare mai bună în România
Cum contribuie echipamentele electrice și electronice (EEE) la reducerea plasticului