7 septembrie – Ziua Internațională a Aerului Curat pentru un Cer Albastru
Poluarea aerului este cel mai mare risc de sănătate de mediu al timpului nostru. De asemenea, agravează schimbările climatice, provoacă pierderi economice și reduce productivitatea agricolă. Ziua Internațională a Aerului Curat pentru un Cer Albastru este marcată anual pe 7 septembrie. Această zi a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 2019, prin Rezoluția 74/212. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța aerului curat pentru sănătate, productivitate, economie și mediu.
O problemă dublă
Impactul asupra sănătății: particulele mici și invizibile de poluare pătrund adânc în plămânii, sângele și corpurile noastre. Acești poluanți sunt responsabili pentru aproximativ o treime din decesele cauzate de accident vascular cerebral, boală respiratorie cronică și cancer pulmonar, precum și pentru un sfert din decesele cauzate de infarct. Ozonul de la nivelul solului, produs prin interacțiunea dintre mai mulți poluanți sub acțiunea luminii solare, este, de asemenea, o cauză a astmului și a bolilor respiratorii cronice.
Impactul asupra climei: poluanții climatici de scurtă durată (SLCP) sunt printre cei mai legați atât de efectele asupra sănătății, cât și de încălzirea pe termen scurt a planetei. Aceștia persistă în atmosferă de la câteva zile până la câteva decenii, așa că reducerea lor poate avea beneficii imediate asupra sănătății și climei pentru cei care trăiesc în zonele afectate.
Prevenirea și reducerea poluării aerului pentru îmbunătățirea calității aerului la nivel global
Poluarea aerului este cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană și una dintre principalele cauze evitabile de deces și boală la nivel global, cu aproximativ 6,5 milioane de decese premature (2016) în întreaga lume atribuite poluării aerului interior și exterior. În special în țările în curs de dezvoltare, poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și vârstnicii, în special în populațiile cu venituri mici, deoarece acestea sunt adesea expuse la niveluri ridicate de poluare a aerului ambiental și a celui din interior din cauza gătitului și încălzirii cu lemn și kerosen.
Poluarea aerului este o problemă globală cu efecte de anvergură, datorită transportului său pe distanțe lungi. În absența unei intervenții agresive, se estimează că numărul deceselor premature cauzate de poluarea aerului ambiental va crește cu peste 50% până în 2050.
Societatea suportă un cost ridicat din cauza poluării aerului, datorită impactului negativ asupra economiei, productivității muncii, costurilor de sănătate și turismului, printre altele. Prin urmare, beneficiile economice ale investițiilor în controlul poluării aerului nu pot fi subestimate, și trebuie înțeles că există și o rațiune economică pentru a acționa, iar soluții eficiente din punct de vedere al costurilor există pentru a aborda poluarea aerului.
Calitatea slabă a aerului este o provocare în contextul dezvoltării durabile pentru toate țările, în special în orașele și zonele urbane din țările în curs de dezvoltare, unde nivelurile de poluare a aerului sunt mai mari decât limitele stabilite în ghidurile de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Unii poluanți atmosferici, precum carbonul negru, metanul și ozonul de la nivelul solului, sunt, de asemenea, poluanți climatici de scurtă durată și sunt responsabili pentru o parte semnificativă a deceselor legate de poluarea aerului, precum și pentru impactul asupra culturilor și, prin urmare, asupra securității alimentare, astfel încât reducerea lor are beneficii comune pentru climă.
Ziua Internațională a Aerului Curat pentru ceruri albastre
Statele membre ale ONU recunosc necesitatea de a reduce substanțial numărul de decese și boli cauzate de substanțele chimice periculoase și poluarea și contaminarea aerului, apei și solului până în 2030, precum și de a reduce impactul negativ pe cap de locuitor asupra mediului în orașe, inclusiv prin a cordarea unei atenții speciale calității aerului și gestionării deșeurilor municipale și altor deșeuri până în 2030. Poluarea aerului afectează în mod disproporționat femeile, copiii și persoanele în vârstă și are, de asemenea, un impact negativ asupra ecosistemelor.
Încurajată de interesul tot mai mare al comunității internaționale pentru aerul curat și subliniind necesitatea de a face eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți calitatea aerului, inclusiv reducerea poluării aerului, pentru a proteja sănătatea umană, Adunarea Generală a decis să desemneze data de 7 septembrie drept Ziua Internațională a Aerului Curat pentru ceruri albastre.
Aer curat și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
În documentul de rezultat al Conferinței Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Durabilă, intitulat “Viitorul pe care ni-l dorim”, țările s-au angajat să promoveze politici de dezvoltare durabilă care să sprijine o calitate sănătoasă a aerului în contextul orașelor și așezărilor umane durabile. De asemenea, Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, care conturează o foaie de parcurs pentru realizarea dezvoltării durabile, protecției mediului și prosperității pentru toți, recunoaște că reducerea poluării aerului este importantă pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.