Asa cum reiese din cele mai recente statistici europene cu privire la lipsa de performanta a Romaniei in ceea ce priveste administrarea deseurilor, Coalitia pentru Mediu din Romania (formata din peste 70 de ONG-uri de mediu) si alte 44 de ONG-uri au elaborat si depus la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, in cursul zilei de ieri, o scrisoare deschisa prin care solicita de urgenta, autoritatilor de mediu, elaborarea Planului National de Gestiune a Deseurilor si clarificarea cadrului legislativ al raportarii online a deseurilor generate si predate in vederea valorificarii si eliminarii.
Varianta .pdf a prezentului document poate fi descarcata aici.
Formularul de exprimare a acordului, in calitate de co-semnatar, poate fi descarcat aici. Dupa completare, semnare si stampilare, va rugam sa-l expediati scanat pe adresa raul@ecoteca.ro. Va multumim!
Catre: Domnul Ministru Attila Korodi Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice
In copie: Agentia Nationala pentru Protectia Mediului
Garda Nationala de Mediu – Comisariatul General
Din partea: Coalitia pentru Mediu din Romania si a altor 44 ONG-uri co-semnatare (lista Anexa 1)
Data: 31 martie 2014
Subiect: Situatia dezastruouasa a deseurilor in Romania, reafirmata de Raportul Comisiei Europene catre Parlamentul European si Consiliu referitor la statisticile privind deseurile si calitateaa cestora
SCRISOARE DESCHISA
Stimate Domnule Ministru,
Coalitia pentru Mediu din Romania ia act, cu indignare si ingrijorare, de Raportul Comisiei Europene referitor la statisticile privind deseurile si calitatea acestora emis in data de 25.03.2014. Din pacate, statisticaUniunii Europene plaseaza din nou Romania pe ultimul loc intre tarile civilizate, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor generate. Comunicatul Comisiei este atasat prezentei scrisori (Anexa 2).
Romania se afla in continuare printre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste tratarea deseurilor, la concurenta doar cu Turcia si unele state ex-iugoslave. Bulgaria, care se afla la ultimele raportari (aferente anului 2009) intr-o situatie similara Romaniei, a reusit sa reduca depozitarea deseurilor in gropile de gunoi de la 99% la 73%. Romania, cu “ajutorul” autoritatilor de reglementare si aplicare a legislatiei, a ramas la 99%.
In Romania, raportarile deseurilor sunt intarziate, iar sistemul de raportare online a deseurilor nu are deocamdata cadrul legal de functionare. AgentiaNationala de Protectia Mediului de-abia acum incearca sa determine agentii economici sa introduca datele privind deseurile generate pentru anul 2012, in conditiile in care, pana la momentul actual, ar fi trebuit inchise raportarile pentru 2013.
Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor (promulgata in decembrie 2013) ramane intr-un plan general si lipsit de responsabilitati concrete. Planul National de Gestionare a Deseurilor care urma sa traseze exact responsabilitatile, obiectivele cantitative si termenele pana la care acestea trebuiau indeplinite, nu exista inca nici pana astazi.
Prin urmare, Coalitia pentru Mediu va solicita public:
• elaborarea de urgenta a normelor de utilizare a raportarii online a deseurilor,
• elaborarea de urgenta a Planului National de Gestiune a Deseurilor
• comunicarea oficiala cu privire la principalele probleme care stau in calea reciclarii deseurilor si a solutiilor de rezolvare a acestora.
In perioda urmatoare vom reveni si cu alte solicitari punctuale de corectare a inadvertentelor si lacunelor de reglementare a gestionarii deseurilor, probleme care impiedica in mod real gestionarea corespunzatoare a deseurilor si determina o subdezvoltare acuta a colectarii selective si a practicilor de reciclare si valorificare a deseurilor generate.
Permiteti-ne sa va oferim tot sprijinul nostru in acest efort, bazandu-ne pe competentele si experienta noastre deja dovedite in practica administrarii deseurilor si in cadrul grupurilor de lucru inter-ministeriale pe problematica administrarii deseurilor.
Pentru orice detalii suplimentare, va rugam sa va adresati colegului nostru, Dl. Raul Pop – Director Programe Asociatia ECOTECA, tel: 0723-183041, email: raul.pop@gmail.com.
Cu respect,
In numele secretariatului Coalitiei pentru Mediu:
Costel Popa – Presedinte
ECOPOLIS – Centrul pentru Politici Durabile