1 1
CUM COLECTĂM PLASTICUL (recipientele pentru detergenți, balsam rufe, înălbitori etc.)
  1. Recipientele HDPE (utilizate la majoritatea ambalajelor pentru detergenți, balsam rufe, înălbitori etc.), cu capac sau fără, se colectează fără îndepărtarea etichetelor (acestea se îndepărtează în timpul procesului de reciclare).
  2. Dacă este posibil, este preferabil ca înainte să fie spălate cu apă și uscate. Resturile solide sau lichide pot contamina alte deșeuri reciclabile cu care intră în contact. De asemenea, îngreunează procesul automat de sortare și pot chiar dăuna echipamentelor din instalațiile de sortare și reciclare.
  3. Recipientele se preseaza cât mai mult posibil, pentru reducerea volumului.
  4. Întrucât nu toți colectorii preiau toate tipurile de deșeuri din plastic, este util ca, înainte de a preda deșeurile, să fie întrebat colectorul dacă preia toate tipurile deținute. De ex. unii colectori preiau doar PET-uri, alții doar folie sau alte tipuri.
    Blog 04 detail 1

    Sursa foto: Greenmasterpkg – marcaj care indică tipul de material din care sunt realizate ambalajele/produsele

Se reciclează:

  • HDPE – Polietilenă de înaltă densitate. Pungile și foliile de plastic sunt fabricate din acest tip de plastic și alteori din LPDE (polietilena de joasa densitate).
  • Recipiente ale detergenților, balsamurilor de rufe, sampon, înălbitorilor și altor produse de curățenie, cutii margarina, recipiente pentru ketchup, maioneza, muștar
  • lădiţe pentru fructe – legume, butoaie, bidoane de orice mărime,
  • folie groasa coloră și incoloră
  • Orice fel de container de plastic golit și, pe cât posibil, spălat. Acesta ar trebui să aibă ștanțat sau imprimat pe etichetă o cifră în interiorul unui triunghi format din săgeți – fie cifra 2 (pentru HDPEHigh-density polyethylene), fie 4 (pentru LDPELowdensipolyethylene).

Nu se pot recicla:

  • Recipiente ale produselor conținând substanțe chimice (ex. produse pe bază de sodă caustică)
  • Recipiente ale produselor conținând îngrășăminte pentru plante și pesticide (se vor colecta separat de celelalte deșeuri din plastic, întrucât pot conține substanțe periculoase).
  • Unii reciclatori cer în mod expres ca flacoanele pentru uleiuri minerale (de motor) să nu fie puse în recipientele pentru colectarea plasticului. Acestea sunt confecționate din HDPE și contin de cele mai multe ori urme de ulei mineral.
Plastics symbol

Sursa foto: productip.com – Marcaje care indica tipul de material din care este confecționat ambalajul/produsul

Deșeuri care nu se reciclează, dar se valorifică prin incinerare:

  • Polipropilenă. Însemnul plasticului de tip PP îl găsiți inscripţionat pe flacoane, dopuri pentru flacoane, cutii pentru margarină, cutii pentru smântână, navete pentru sticle, găleţi, lighene, tubulatură pentru apă.
  • ambalaje din HDPE sau LDPE mai subțiri (exemplu caserole de unică folosință etc)
  • Se recomandă ca deșeurile nereciclabile să fie depozitate în containerele de colectare separată pentru reciclabile dacă sunt curate (pot fi spălate în prealabil) și nu conțin resturi alimentare, uleiuri, grăsimi, resturi de legume, fructe etc. O parte din aceste deșeuri sunt selectate in stațiile de sortare, sunt balotate și transportate la fabrici de ciment sau la incineratoare unde sunt incinerate pentru a înlocui combustibilii fosili (ex. cărbuni, petrol etc).
  • Incinerarea nu reprezintă cea mai buna soluție pentru deșeurile nereciclabile, dar o preferăm în locul depozitării la groapa de gunoi.
  • Pentru a evita să ajungă la incinerare, încercați să reduceți consumul unor astfel de produse nereciclabile și să le înlocuiți cu produse alternative, mai putin poluante si care se pot refolosi de mai multe ori.

Foarte important!

Sfatul nostru: Pentru realizarea ambalajelor de tip HDPE, LDPE si a altor ambalaje din plastic se consuma numeroase resurse care sunt limitate (apa, titei, energie etc) iar procesul de producere si reciclare a plasticului este destul de poluant (datorita emisiilor de CO2, apelor uzate rezultate); nu mai luam in calcul ca ambalajele de plastic sunt aruncate in mare parte in cateva ore de la utilizare; prin urmare, indiferent daca se recicleaza sa nu, incercati sa reduceti cat mai mult folosirea ambalajelor de plastic. Intotdeanua reducerea consumului/generarii de deseuri reprezinta o solutie mai buna decat reciclarea/valorificarea lor prin alte metode.

Din fericire, in zilele noastre exista numeroase magazine si asociatii care ofera produse alternative, reutilizabile iar piata produselor/ambalajelor sustenabile este intr-o continua crestere (exemplu: detergenti in cantitati mai mari care reduc cantitatea de ambalaj, detergenti ecologici vrac sau ambalati in materiale sustenabile/reciclate etc).

In plus, apar tot mai des initiative si retete de produse ecologice de curatenie care pot fi facute in casa cu ingrediente naturale simple,  „la indemana oricui” (ex. otet, bicarbonat de sodiu etc). Gasiti cateva solutii in sectiunea dedicata magazinelor online/asociatiilor/ONG-urilor din domeniu.

 

Cum se reciclează plasticul?

Recipientele de plastic:

  • Majoritatea materialelor plastice se încadrează în câteva categorii, clasificate în funcție de caracteristicile lor chimice, printre care polietilena de joasă (LDPE) și înaltă densitate (HDPE) și polipropilena (PP).
  • Procedeele de reciclare sunt cam aceleași pentru toate tipurile de deșeuri din plastic. Acestea ajung în unitățile de reciclare de la companii specializate în colectare, de la firme care generează volume mari de astfel de ambalaje sau de la cetateni. Deșeurile intră pe o bandă transportoare, unde sunt curățate, apoi sortate pe culori, după care intră în linii de măcinare-spălare, unde sunt tocate, spălate repetat şi uscate.
  • Spre deosebire de PET-uri, pungile de plastic (din LDPE) trebuie însă topite după ce au fost tocate și spălate. La sfârșit se obțin niște granule de polietilenă, respectiv polipropilenă, din care se produc folii, și saci pentru gunoi, chiar și produse din plastic turnat.
  • Și HDPE și LDPE sunt reciclate într-un mod similar cu sticlele PET(folosite pentru sucuri, apa etc). Ceea ce diferă este produsul final: acestea sunt transformate la reciclare în materie primă pentru obiecte de plastic durabile – mese, scaune, bănci, coșuri de gunoi, găleți, rigle etc. LDPE reciclată mai poate fi folosită și la producerea de lemn plastifiat sau folie de plastic.

Stiați că

  • Plasticul de tip HDPE si LDPE poate fi reciclat in aceleasi tipuri de ambalaje (ambalaje sampon, balsam, detergenti, etc)
  • Polietilena de joasă densitate (LDPE) este folosită la ambalaje care nu sunt rigide (unele sacoșe de cumpărături, cele mari și mai rezistente, unele recipiente de produse de curatenie etc), în timp ce aceea de înaltă densitate (HDPE) este utilizată în majoritatea containerelor din plastic dur, de la tuburi de șampon la cutii de înghețată și bidoane de plastic; excepție fac sticlele pentru băuturi răcoritoare și apă, fabricate din PET.
  • Prin reciclarea HDPE se mai obtin: frânghii, jucării, diverse tevi, cosuri pentru deseuri etc.
  • HDPE, la fel ca mulți polimeri din plastic, este produs utilizând cantități considerabile de combustibili fosili și necesită un total de 1,75 kg de ulei pentru a produce doar 1 kg de HDPE.
  • Unul din avantajele produselor realizate din plasticul reciclat il reprezinta costul de fabricație mai ieftin față de cele realizate din materii prime virgine.
  • Reciclarea plasticului afectează calitatea și culoarea materialului, motiv pentru care se poate recicla de maximum 4-5 ori. Se estimeaza insa ca PET-ul si HDPE (polietilena de inalta densitate) se pot recicla de 10 ori pana isi pierd proprietatile si nu mai pot fi reciclate.

Clipuri video utile

Cum se reciclează plasticul? (original „Plastics – how are they recycled?”)

An environmentally friendly process: plastics recycling at mtm plastics

HDPE Recycling Line in Indonesia