În general, datele publice (sau de interes public) din România sunt: disparate, greu accesibile, dificil de analizat, cvasi-imposibil de auditat. Cetățenii, cercetătorii, presa, investitorii în infrastructură de mediu și comunitară – educație, sănătate, securitate etc. – au dificultăți în a cuantifica situația reală a diverșilor indicatori relevanți pentru managementul public:
poluare, spații verzi
reciclare, economie circulară
eficiență energetică, consumuri specifice
biodiversitate, indicatori forestieri
abandon școlar, probleme sociale
indicatori de benchmarking pentru investiții
Chiar și datelesporadice la care se poate ajunge prin diverse eforturi:
desk research
interogări în baza legii accesului la informații publice
statistici oficiale
studii private
autorizații, planuri și strategii publice, sunt dificil de comparat, ilustrat și prezentat public.
Statul Român nu dispune de nicio infrastructură IT utilă administrațiilor locale, opiniei publice pentru gestionarea datelor de mediu, raportare la un benchmark național/regional, luarea deciziilor necesare.
Agregarea datelor la nivel central este o altă provocare.
Datele oficiale relevă discrepanțe semnificative între raportări și incapacitatea de a modela politici publice agile, bazate pe realitatea din teren.
Putem ameliora această situație printr-un proiect robust, simplu, scalabil și colaborativ.
In exemplul de mai sus, puteți vizualiza prezentarea cantităților de deșeuri reciclate în fiecare județ, pentru documentarea articolelor tehnice scrise de jurnaliști în vederea stimulării colectării separate a deșeurilor (2017-2021). Care opțiune vi se pare mai bună?
Soluție
ECOTECA propune: proiectarea și implementarea unei platformesoftware online: simplă, colaborativă, deschisă publicului larg, presei, autorităților publice locale,
cu funcționalități preponderent de vizualizare de date
la nivel județean (pentru prima fază a proiectului)
Accesul este deschis tuturor deținătorilor de date care doresc și caută soluții tehnice pentru a se face înțeleși de către nespecialiști.
Cel mai bun exemplu de utilizare:
un jurnalist (sau un activist de mediu) dorește să prezinte o cercetare care compară gradul de împădurire a județelor românești, suprafața de spații verzi per cap de locuitor, procentul de reciclare, terenurile degradate etc.
Aici: https://bit.ly/tutorialeCumStam găsiți tutoriale video despre înregistrarea în platformă, conectarea în cont, încărcarea de date și vizualizarea graficelor (hartă și grafic-bară), iar mai jos instrucțiuni old school, cu text și capturi de ecran (pentru cazul în care doriți să le deschideți separat și să le consultați pe măsură ce descoperiți platforma cumstam.ro.
Instrucțiuni de folosire a platformei CumStăm.ro
Reprezentarea vizuală, într-un format relevant și ușor de înțeles, a datelor județene este relativ simplă. După o primă testare, probabil că generarea unui grafic (atât în format „hartă” cât și „grafic bară”) nu vă va lua mai mult de 5 minute. Pașii concreți sunt cei de mai jos, explicați în detaliu.
Instrucțiuni de încărcare date și generare grafice
Pasul 1 – Creare cont
Pentru a putea încărca datele și genera hărțile este nevoie să vă înregistrați pe platformă.
Pentru înregistrare, de la Contul Meu (colțul dreapta-sus), apăsați butonul de Înregistrare, pentru a ajunge pe pagina de creare cont. După introducerea adresei de email, veți primi un email de confirmare a acesteia. Imediat dupa confirmare (prin click pe butonul din emailul primit), sunteți deja conectat(ă).
Ulterior, la întoarcerea în site, puteți să vă conectați în contul propriu, accesând “Conectare” și introducând adresa de email și parola pe care le-ați introdus la crearea contului. Dacă parola introdusă nu funcționează, puteți să o resetați prin accesarea opțiunii “Resetare parolă”.
Pasul 2 – Descărcare și completare fișier pentru încărcare date
După autentificare în contul propriu, accesați secțiunea Import Date și apăsați pe Descărcați Template.
După descărcarea fișierului, deschideți-l și completați tabelul cu valorile județene ale indicatorului pe care doriți să îl vizualizați comparativ pe hartă și în graficul bară. Completați doar celulele îngălbenite. Puteți găsi fișierul de încărcare date și aici: link.
După completare, vă recomandăm să salvați fișierul sub o denumire care să vă ajute să îl identificați ușor ulterior, întrucât în contul Dvs veți avea o listă de astfel de fișiere și va fi mai ușor să le puteți recunoaște după denumire (fără a trebui să îl deschideți pentru a vedea ce fel de date conține).
Pasul 3 – Încărcarea datelor
Din pagina de Import Date, apăsați pe Încărcați indicator și încărcați fișierul care conține tabelul completat.
După încărcare, dacă datele introduse sunt într-un format corect, veți primi un mesaj de confirmare a încărcării datelor.
Harta și graficul bară sunt generate automat.
Pasul 4 – Personalizarea hărții și a graficului bară
Apăsați pe Vedeți Grafice pentru a vedea graficele generate. Până la definirea intervalelor de referință (pentru reprezentarea cromatică și compararea valorilor indicatorilor) graficele – atât harta cât și graficul bară – sunt colorate uniform, în gri.
Pentru setare intervale (pentru schimbarea culorii județelor) și cizelare hartă, intrați în meniul de Setări al hărții generate. Tot de acolo veți formata și intervalele de referință – în câmpurile pentru editarea legendei -, în funcție de care se vor colora județele.
Pentru a vă formata Legenda, intrați în meniul de Setări al hărții generate.
Odată ajunși la acest meniu, setați intervalele de delimitare a datelor și culorile corespunzătoare acestora. Ex: pentru procentajul de prezență a unui element într-un județ, am putea avea următoarele intervale: între 0-33% – mic (roșu), 33-66% – mediu (galben), 66-100% – mare (verde).
După ce ați setat Legenda, apăsați pe Salvează. În urma acestui pas, harta ar trebui să surprindă datele introduse, colorate în funcție de legenda setată.
Dacă hărțile generate sunt pe măsura așteptărilor, următorul pas este publicarea. Până în acest punct, tot ceea ce ați generat este salvat în modul Draft, iar procesul de Publicare va face hărțile publice.
Din meniul de publicare, selectați sub ce nume ați vrea să fie postată harta (Prenume, Nume sau Alias) și graficele pe care doriți să le faceți publice (Harta, Coloana graf sau ambele).
Odată făcută selecția, apăsați pe Publică.
Pasul 5 – Exportarea
În cazul în care doriți să vă exportați hărțile în afara platformei, din meniul Exportă, selectați caracteristicile materialului pe care doriți să îl exportați: structura, orientarea și formatul fișierului.
Pasul 6 – Descărcare tabel
În cazul în care căutați să accesați tabelul cu datele, din meniul Import Date, căutați fișierul de care aveți nevoie și descărcați-l de pe iconița de descărcare din dreapta numelui.
Pasul 7 – Ștergere
În cazul în care vreți să ștergeți un tabel, din meniul Import Date, căutați tabelul dorit și apăsați pe iconița de ștergere din dreptul numelui.
Pasul 8 – Editare date
Odată încărcat tabelul pe platformă, editarea datelor din interiorul acestuia este imposibilă. Pentru modificarea acestora, tabelul trebuie descărcat, șters de pe platformă, editat din excel, încărcat din nou și generat un nou set de grafice.
Instrucțiuni de configurare și de optimizare a vizualizării paginii de pe mobil cu sistem de operare IOS
Pentru a putea vizualiza indicatorii de pe site cumstam.ro de pe mobilul dumneavoastră, cu sistem de operare IOS, trebuie să parcurgeți următorii pași:
Pasul 1 – Accesați cumstam.ro, apoi apăsați pe meniul AA, de configurare a dimensiunii textului, din colțul din stânga jos al ecranului.
Pasul 2 – Micșorați rezoluția până la 50%, din colțul din stânga jos al ecranului.
Pasul 3 – Închideți secțiunea de meniu din colțul din dreapta sus al ecranului, pentru a putea vizualiza graficele în întregime.
Pasul 4 – Indicatorul este vizibil.
Instrucțiuni de configurare și de optimizare a vizualizării paginii de pe mobil cu sistem de operare Android
Pentru a putea vizualiza indicatorii de pe site-ul cumstam.ro de pe mobilul dumneavoastră, cu sistem de operare Android, trebuie să parcurgeți următorii pași:
Pasul 1 – Apăsați în colțul din drepta sus pe cele trei puncte.