De ce trebuie sa reciclam?

  • pentru ca suntem obligati din punct de vedere legal sa separat deseurile pe minim  4  fractii (hartie-carton, plastic, sticla, metal)neindeplinirea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 4000 RON pentru persoanele fizice si cu amenda de la 20.000 la 40.000 RON, pentru persoanele juridice (Legea 211/2011, art. 14, alin 1).
  • pentru a economisi materii prime si energie;
  • o data ajunse la gropile de gunoi, deseurile se biodegradează foarte greu (unele dintre ele nu se degradeaza niciodata);
  • in acest mod contribuim la reducerea cantitatii de deseuri depozitate la groapa de gunoi, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera rezultate din deseurile nevalorificate si, implicit la protejarea mediului inconjurator si a sanatatii populatiei
  • pentru a ne alinia la practicile statelor occidentale (care au implementate programe de tipul Reuse, Reduce, Recyle/ Reutilizati, Reduceti, Reciclati).

 Ce deseuri trebuie colectate separat si reciclate?

1. Deseuri nepericuloase din ambalaje (hartie-carton, plastic, sticla, metal) obtinute in urma depozitarii, manipularii, reambalarii tertiare si expedierii produselor preambalate primar, precum si din activitatea curenta de birou.
Deseuri de hartie (deseuri de ambalaj de hartie si carton): cutii de carton provenite de la diverse materiale si produse (de la mobilier, rechizite, produse alimentare etc), hartie de impachetat, deseuri de hartie tip maculatura: documente, ziare, reviste.
Deseuri de plastic: deseuri de ambalaj provenite de la diverse produse, consumabile, de tip folie, PET, alti recipienti de plastic.
Deseuri de metal: deseuri de ambalaj pentru bauturi si produse alimentare.
Deseuri de sticla: deseuri de ambalaj de la recipientii pentru alimente.

2. Deseuri periculoase si ambalajele acestora (uleiuri minerale, consumabile auto, detergenti, baterii si acumulatori; becuri si tuburi fluorescente; cartuse de imprimanta si tonere etc).

3. Deseuri din echipamente electrice si electronice, provenite din defectarea echipamentelor de birou in timpul activitatii curente sau a produselor de acest tip, deteriorate in timpul depozitarii sau manipularii, precum si din produse electrice si electronice returnate de clienti.

4. Deseuri menajere si asimilate acestora, provenite din activitatile curente de birou, curatenie si mentenanta.

In cazul in care nu stiti ce produse pot fi reciclate, cautatimarcajul de pe ambalaj care indica reciclabilitatea lui sau a ambalajului. Cele mai des intalnite simboluri, insa nu unicele, sunt:

 New Picture (2)   New Picture (3)     New Picture (4)

Ce deseuri nu pot fi reciclate?

Deseurile nereciclabile le numim, pentru simplificare, „deseuri menajere”. Chiar si deseurile in mod normal reciclabile pot deveni nereciclabile daca sunt depozitate impreuna cu deseuri organice. De exemplu, un pahar de hartie care nu a fost golit de suc inainte de a fi depus in containerul pentru hartie, va distruge toata hartia peste care se scurge, facand-o nereciclabila.

Alte deseuri nereciclabile sunt servetelele uzate, hartia ceruita, hartia pentru menaj, tigarile etc.

Atat din motive de pastrare a caracterului reciclabil, cat si din motive de igiena, este recomandabil ca deseurile reciclabile sa fie curatate cat mai bine de resturi organice inainte de-a fi depuse in containerul de colectare separata.

AtentieDeseurile periculoase trebuie manipulate cu grija pentru a nu contamina celelalte deseuri si mediul inconjurator. Acestea au urmatoarele marcaje:

 New Picture         New Picture (1)                                     

3 pasi simpli pentru imbunatatirea colectarii separate

  1. aruncati deseurile fiecare la locul lui (la hartie-carton , plastic-metal, sticla, baterii, cartuse de imprimata, becuri, etc)
  2. daca este nevoie, goliti si clatiti ambalajele goale (pentru a  nu contamina celelalte deseuri)
  3. aerul nu se recicleaza! Si, ca sa nu ocupe loc inutil in containerul de deseuri, trebuie eliminat (prin presare) din PET-uri, pungi si cutii.

Traseul deseurilor reciclabile de la colectare la reciclare

  1. colectarea separata a deseurilor in pubelele special amenajate;
  2. transportul deseurilor catre statia de sortare;
  3. sortarea deseurilor;
  4. balotarea deseurilor;
  5. transportul deseurilor catre fabrica de reciclare;
  6. reciclarea deseurilor colectate;
  7. obţinerea produsului nou.

Mai jos gasiti cateva filmulete interesante despre importanta reciclarii deseurilor.