UrbanWINS, este un proiect European finanţat prin Programul de Cercetare şi Inovare „Horizon 2020”, care a analizat strategiile actuale utilizate în prevenirea şi gestionarea deşeurilor dintr-un număr total de 24 oraşe şi a evaluat felul în care acestea contribuie, prin flexibilitate, la utilizarea eficientă a resurselor.
În cadrul proiectului desfășurat în perioada 2016-2019 au fost testate și implementate mai multe acțiuni de prevenire și gestionare a deșeurilor în 8 oraşe-pilot din 4 ţări europene: Italia, Portugalia, România şi Spania, printre care Cremona, Torino şi 2 oraşe situate în zona metropolitană a Romei (Italia), Bucureşti (Romania), Leiria (Portugalia) şi Manresa şi Sabadell (Spania).
În urma cercetărilor și proiectelor implementate a fost realizat Toolkit-ul Urban Wins un ghid adresat tuturor orașelor și organizațiilor interesate în implementarea unor soluții concrete pentru eficientizarea procesului de gestionare a deșeurilor.
Descarca aici Toolkit-ul UrbanWINS– Un ghid despre rolul metabolismului urban și al proceselor participative în dezvoltarea unor politici eficiente privind deșeurile urbane
Descarca aici Ghidul de prevenire a generarii si de gestionare a deseurilor in CENTRUL ISTORIC al Municipiului Bucuresti
La 1 iunie 2016 am inceput proiectul UrbanWINS.
UrbanWINS urmăreşte trecerea la modele de consum şi producţie sustenabile, precum şi dezvoltarea unui management mai eficient al deşeurilor, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane şi a bunăstării cetăţenilor.
Proiectul, desfăşurat pe o durată de 3 ani a fost coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali (autorități publice locale, institute de cercetare, universități, companii și ONG-uri) din 7 țări europene: Austria, Italia, Germania, Portugalia, România, Spania și Suedia.
În România, partenerii sunt: Asociaţia ECOTECA, Primăria Municipiului Bucureşti, Romania Green Building Council, Asociaţia ECOTIC, Global Innovation Solution, Asociaţia ENVIRON.
UrbanWINS, este un proiect European finanţat prin Programul de Cercetare şi Inovare „Horizon 2020”, care a analizat strategiile actuale utilizate în prevenirea şi gestionarea deşeurilor dintr-un număr total de 24 oraşe şi a evaluat felul în care acestea contribuie, prin flexibilitate, la utilizarea eficientă a resurselor. Proiectul a urmărit abordarea „metabolismului urban”, conform căreia oraşele sunt considerate organisme vii care utilizează resurse naturale şi creează un flux material şi de energie.
Rezultatele proiectului au fost utilizate pentru a defini obiectivele şi indicatorii Planurilor Strategice pentru Prevenirea şi Managementul Deşeurilor în 8 oraşe-pilot din 4 ţări europene: Italia, Portugalia, România şi Spania, printre care Cremona, Torino şi 2 oraşe situate în zona metropolitană a Romei (Italia), Bucureşti (Romania), Leiria (Portugalia) şi Manresa şi Sabadell (Spania).
Participarea activă a cetăţenilor, guvernelor, organizaţiilor, furnizorilor, institutelor de cercetare şi centrelor educaţionale a fost posibilă prin intermediul unor „agore”/întâlniri organizate atât fizic, cât şi online, în cele 8 oraşe-pilot, ocazii cu care participanţii au putut împărtăşi opinii şi idei şi au putut planifica soluţii.
Abordarea participativă e o valoare adaugată a UrbanWINS, întrucât viziunea tuturor jucătorilor relevanţi din domeniul generării şi managementului deşeurilor la nivel urban a fost luată în considerare la elaborarea noilor strategii şi testarea soluţiilor inovative împreună cu ceilalţi participanţi. Recomandările şi instrumentele rezultate sunt transferabile şi altor orase. Rezultatul final al proiectului consta într-un set de instrumente care vor putea fi utilizate în mod participativ şi pe baze ştiinţifice, în procesul luării deciziilor şi planificării activităţii de gestionare a deşeurilor, urmând a fi accesibile oricărei autorităţi publice de pe teritoriul Europei.
Pentru mai multe informatii legate de proiect, vizitati – http://www.urbanwins.eu/
Contact coordonator roman al proiectului: Alexandra Chenaru – Ghenea, Manager Proiect Asociatia Ecoteca, E-mail: alexandra@ecoteca.ro
Contact coordonator proiect: Mara Pesaro, Cremona, Italia
E-mail: info@urbanwins.eu
Gasiti aici un flyer cu informatiile cele mai importante din proiect – UrbanWINS-leaflet-Romanian
Acest proiect a primit finantare din partea Uniunii Europene prin programul de cercetare si inovare Horizon 2020, prin contractul nr. 690047. Responsabilitatea exclusiva pentru continutul acestui articol ii revine autorului. Continutul articolului nu reflecta in mod necesar opinia Comisiei Europene.
In plus, Comisia Europeana nu este responsabila pentru o eventuala utilizare a informatiilor continute in acest material.