Maine incepe Pelicam – Festivalul International de Film despre mediu si oameni

1549315_793338480678023_8781354576794938341_n

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni – PELICAM începe maine, 11 iunie, la Tulcea. Timp de patru zile, spectatorii vor putea vedea cele mai recente şi apreciate documentare din diverse colţuri ale lumii, accesul fiind liber la toate proiecţiile.

Ce evenimente ne asteapta in acest an la Pelicam

• Cinci producţii din Danemarca, Statele Unite, Malaezia, Columbia şi Peru, selectate din peste 300 de filme, intră anul acesta în cadrul competitiei principale.

Sfârșitul unui tip de agricultură în armonie cu natura, lupta oamenilor simpli cu o companie canadiană care vrea aurul de sub casele lor și supraviețuirea unei comunități care trăiește sub apă sunt câteva dintre poveștile pe care Pelicam le aduce anul acesta la Tulcea în cadrul competiției principale.

Black Sea Docs                                                                                                                        Poveștile oamenilor din jurul Mării Negre, locul unde natura are o amprentă puternică asupra vieții comunității, sunt aduse la Tulcea în a doua editie a competiției Black Sea Docs a Pelicam. Documentarele vor fi proiectate în premieră națională și vor fi evaluate de un juriu internațional.

Fresh Perspectives
Competiția Fresh Perspectives și cea de scurt metraje revin la Tulcea în acest an în cadrul Pelicam cu filme selectate la Berlinale și nominalizate la Oscar. Fresh Perspectives adună documentarele ce vin cu soluții alternative la problemele de mediu actuale. Proiecțiile vor fi însoțite de discuții pe temele propuse la care sunt invitate ONG-urile de mediu.

Workshop-uri                                                                                                        

Workshop-urile din cadrul festivalului sunt dedicate tinerilor care împărtășesc pasiunea pentru film și pentru mediu și care vor să continue efortul de conștientizare asupra probemelor de mediu.

1. În cadrul atelierului de regie organizat în parteneriat cu Școala Franceză Anna de Noailles, peste 30 de copii cu vârste între 10 și 12 ani vor explora și filma în Murighiol, după care vor realiza un montaj. Filmele realizate vor fi arătate în cadrul festivalului Pelicam 2015. Moderatorii atelierului sunt jurnalistul și regizorul francez Jonas Mercier și monteurul Alexandru Radu. Tematicile abordate vor fi fauna și flora din Deltă, apa și tradițiile locale.

2. Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Vira coordonează în cadrul Pelicam “Primul meu film documentar”, atelierul de film documentar dedicat tinerilor tulceni. Atelierul constă în predarea tehnicilor de documentare socială şi a tehnicilor utilizate în realizarea filmelor documentare.La finalul worksop-ului, participanții vor realiza un film documentar scurt.

3. Mai mulți studenți la jurnalism din țările din regiune vor avea șansa să “guste” din spiritul Deltei Dunării în cadrul unui atelier de jurnalism radio coordonat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France. Atelierul, organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), se va derula timp de o săptămână, la sfârșitul căreia participanții din România, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova, Armenia și Albania vor realiza câte un reportaj radio pe o tematică legată de Delta Dunării. Reportajele vor fi prezentate în cadrul Forumului Regional de Mediu de anul viitor organizat de OIF.

• Zi suplimentara dedicata copiilor

Ediția a patra a festivalului Pelicam durează cu o zi în plus, incepand de joi până duminică, 14 iunie. Ziua suplimentară de joi este dedicată copiilor care pot viziona o selecție specială de filme. Sute de copii din Tulcea sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei, festivalul urmărind să depășească numărul de 700 de copii care au participat la editia de anul trecut.

• Expozitie foto

Le monde secret du plancton” / “Lumea secretă a planctonului” este expoziția foto care va ajunge din Paris la Tulcea special pentru Pelicam. Tulcenii și participanții la festival se vor putea bucura de o serie de fotografii extraordinare realizate de studenții de la École nationale supérieure des Arts Décoratifs în jurul tematicii poluării din Marea Mediterană, unde nava științifică Tara a organizației Tara Oceans desfășoară activități de cercetare. Expoziția adusă de Tara Oceans la Pelicam va putea fi vizionată în centrul civic din Tulcea pe perioada festivalului, între 12 și 14 iunie.

Tara Oceans este o organizație neguvernamentală internațională, cu 10 ani experiență în cercetarea climei planetei, organizație care a obținut statutul special de observator permanent la ONU. Tara Oceans a realizat filmul de deschidere a Conferinței Climatice COP 21 de la Paris, în cadrul cărei va coordona pavilionul dedicat apelor și oceanelor.

• Concert Robin and the Backstabbers                                                                             Cei de la Robin and the Backstabbers vor inchide editia din acest an a festivalului printr-un concert sustinut în Piața Civică din Tulcea.

Și în acest an organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului sunt prezente la Pelicam pentru întâlnirile cu publicul după proiecțiile filmelor. Documentarele Pelicam ridică întrebări care ne frământă pe toți, iar răspunsurile posibile se discută la Pelicam și la această ediție împreună cu Reper 21, Federația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Greenitiative, Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, CeRe Participare și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.

Exploatarea resurselor, cooperativele, transformarea peisajului, conviețuirea dintre oameni și animalele sălbatice, ideea de comunitate și impactul crizelor de mediu asupra femeilor sunt câteva dintre problemele discutate la Pelicam împreună cu organizațiile de mediu în acest an.

Mai multe detalii despre PELICAM 2015 sunt disponibile aici.

Un singur operator waste-to-energy produce mai multa energie decat toti producatorii de energie solara. Din America.

Acest articol este – mai mult sau mai putin – o traducere. Originalul il gasiti aici.

Waste Management Company, un operator de salubritate american listat la bursa din New York, ne spune (in rezumat) urmatoarele:

“Uneori, progresul se infiltreaza pe nesimtite in viata ta. Spre exemplu, cea mai mare parte a oamenilor, cand se refera la energii altenative se gandesc la vant, soare, hidro-energie. Cel mai probabil, cam toata lumea ignora o sursa de energie pe care, cu totii, o generam zi de zi: gunoiul.

gascollection-labeled

Gazul din gropile de gunoi este recunoscut de catre EPA (Agentia de Protectie a Mediului) ca sursa de energie alternativa celor bazate pe combustibili fosili. Waste Management Company produce, astfel, energie pentru cca 1,2 milioane de locuinte.

E simplu: deseul depozitat produce gaz metan. Acesta se capteaza prin intermediul unor puturi forate deasupra depozitelor de deseuri acoperite. Puturile functioneaza pe baza de vid, atragand astfel gazul metan din depozit. Acesta este apoi filtrat (de lichide si reziduuri), dupa care este comprimat si condensat si, intr-un final, filtrat din nou. Se transporta apoi (imbuteliat sau prin conducte) la o turbina electrica pe care o antreneaza, producand curent.

Curentul “se varsa” in reteaua de transport electric si de-acolo pleaca spre consumatorul final. Tare, nu?  Si uite asa, un salubrist a devenit firma de energie. WM Company va alimenta, pana in 2020, 2 milioane de case.”

Eh, nu-i nimic, da-i incolo de imperialisti. Noi avem rauri de munte pe care le putem distruge ca sa facem microhidrocentrale! A, apropos, stiati ca (,) cascada Urlatoarea nu mai…e? Am luat-o acasa cu tzeava. Aici. Sau aici.

Cata energie produce Romania din gunoaie? Stim? Nu. Probabil ca zero.

Fata nevazuta a insulelor Maldive

Cine ar fi crezut ca insulele Maldive, ravnite de peste 750 de milioane de turisti anual, ce aleg aceasta destinatie pentru cele mai fine plaje albe, lagune turcoaz si bungalow-uri pe apa, ascund un adevarat dezastru ecologic?

Iata ca una dintre insulele arhipeleagului, Thilafushi, aflata la doar 7 km de vestita capitala Male, a fost sacrificata de guvern, fiind transformata intr-o groapa de gunoi, la propriu. Se pare ca aceasta a fost singura solutie gasita la criza cu care s-a confruntat Male, in ceea ce priveste evacuarea deseurilor, in conditiile in care un singur turist produce pe zi 3.5 kg de gunoaie (iata si sursa).

Insula Thilafushi groapa de gunoi

Desi frumusetea acestui arhipeleag consta tocmai in pastrarea intacta a conditiilor naturale, unul dintre”coltisoarele de rai” a platit un pret extrem de mare. In prezent insula este acoperita de sticle, ambalaje din plastic, metale toxice, azbest si plumb iar imaginea este una dezolanta cu nori negri si toxici ce plutesc deasupra.

Insula Thilafushi Nu se stie daca din cauza supraincarcarii insulei, sau datorita constientizarii problemei reale, insa Guvernul a decis stoparea transportului de gunoaie pe insula Thilafushi, in schimb, acesta va fi trimis cu feribotul in India.

 

Ar fi pacat sa nu mai existe acele destinatii la care sa ravnim… ce natura creeaza, omul trebuie sa respecte..

Ziua Mediului 2012

Si a mai fost o data Ziua Mediului…

Va mai amintiti editiile anterioare? Cred ca lista castigatorilor si anti-castigatorilor anilor anteriori poate deja sa ne dea o imagine destul de clara despre cum s-au “asezat” taberele…

Unii sunt abonati la premii, altii la voturi de blam. Sa speram ca lucrurile raman asa, sa stim si noi pe cine ne putem bizui.

Pana una alta, felicitari Ecopolis, SDD, WWF, Terra M3, Alma Ro !!! Multumim, in numele aerului curat! Despre eveniment: aici.

DSCN1458

 

Ce facem cu PET-urile?

Ambalajele PET pot fi reutilizate. Am găsit multe idei interesante, însă azi am selectat două exemple care cu siguranţă vă vor atrage atenţia.

Anul trecut, în Nigeria a fost construită o casă din PET-uri. Ambalajele sunt umplute cu nisip sau deşeuri din materiale de construcţie şi devin astfel nişte cărămizi foarte rezistente. Un astfel de proiect este unul ieftin, prietenos cu natura şi chiar rezistent la cutremure şi la gloanţe.

nigeria plastic bottle house1.jpg.492x0 q85 crop smart

PET-urile pot înlocui şi ghivecele cu flori. Şi aici nu ne referim la ghivecele cu muşcate de pe balcon, ci la ghivecele din grădini verticale. Dacă vreţi să aflaţi cum puteţi face o astfel de grădină, găsiţi un ghid aici.

bottle garden 11

Dacă nu reutilizăm PET-urile, atunci trebuie să le colectăm selectiv. Pentru ca acest lucru să fie făcut cât mai eficient, ambalajele din plastic din care bem apă sau sucuri, trebuie compactate. Astfel, aceste ambalaje ocupă mai puţin spaţiu în pubelă şi pot fi colectate cât mai multe. Că tot veni vorba, cel mai probabil aţi văzut deja noile ambalaje PET de 0.5l de la Dorna. Ei bine, acestea sunt foarte uşor de compactat şi deci mai simplu de colectat selectiv. Ne plac iniţiativele de acest tip şi le încurajăm!

close up of man holding full plastic water bottle 28243

Du-ti planietă!

Ma gandeam zilele acestea la desenele animate si la benzile desenate cu super-eroi. Lucrurile ar fi foarte simple daca ar exista pentru fiecare problema un super-erou care sa salveze situatia. Ideea se aplica si pentru problemele de mediu. Din dorul pentru zilele din copilarie cand ne jucam la bloc ‘de-a Captain Planet’, am rascolit putin internetul si am gasit cei mai eco super-eroi.

SwampThing

Pe locul 10 se afla “Swamp Thing”, un super-erou nu prea aratos, facut din materie vegetala si care proteja mlastinile (de unde venea) si mediul inconjurator in general. Putea sa ia forma plantelor din jurul lui si sa le controleze cresterea si miscarea.

 

 

 

 

 

 

Animal Man 1

Locul 9 este ocupat de “Animal Man”. ‘Omul animal’ este un super-erou care poate sa imite si sa preia puterile oricarui animal (inclusiv animale disparute sau de pe planete indepartate). Mai trebuie sa stim despre el ca este un mare sustinator al drepturilor animalelor (evident!) si da, este vegetarian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

poison ivy

“Poison Ivy” este pe locul 8 si in benzile desenate este o ticaloasa. Dar noi nu suntem de aceeasi parere. De ce? Pentru ca iubeste plantele, le poate controla si poate comunica cu ele. Si are si un corp de invidiat…

 

 

 

 

 

 

 

 

600full aquaman poster

Locul 7 este rezervat pentru “Aquaman”. Un super-erou…rege. Da, asa cum ati citit! Aquaman este regele faimosului oras care s-a scufundat – Atlantida. Ce stie el sa faca? Pe langa abilitatile de conducator, comunica prin telepatie cu animalele de prin mare, poate  sa respire sub apa si stie sa inoate foarte rapid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

250px Green Lantern Rebirth 6

Pe locul 6 ii gasim pe “Green Lantern” – eroi intergalactici care detin niste inele cu o putere incredibila (si verde). Ce ofera utilizatorului control asupra lumii fizice, atata timp cat acesta are suficienta vointa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

images?q=tbn:ANd9GcS6oUvxb0VdSarah Rainmaker” este pe locul 5. Nu prea stiam cine este doamna cu pricina. Am aflat insa ca poate sa controleze fenomenele meteorologice si ca este o activista de mediu. In timpul liber (atunci cand nu lupta impotriva incalzirii globale) participa la proteste. Ne place!

 

 

 

 

 

 

1932 Tarzan The Ape Man Movi 1220068800 19320325 8535919449

Pe locul 4, se catara “Tarzan”. Nu stiu cata lume l-a privit ca pe un erou eco…dar este. Traieste in perfecta comuniune cu natura, are dexteritatea incredibila si poate invata rapid alte limbi, inclusiv cele ale animalelor.

 

 

 

 

 

 Ajungem rapid la finalistii topului eroilor verzi.

118267 18525 109227 1 wonder woman superBronzul ajunge la “Wonder Woman”. Pentru ca are un lasou al adevarului, bratari indestructibile, este prietena cu animalele si piloteaza un avion invizibil propulsat nu de combustibil fosil ci de puterea particulelor gravitationale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

440pxPe locul 2 se afla “Iceman”, erou din X-men. ‘Omul de gheata’ are abilitatea de a influenta ecosisteme intregi, chiar de a ingheta mari cantitati de apa…si asta poate fi de ajutor daca ne gandim la ghetarii care se topesc din cauza incalzirii globale.

 

 

 

 

 

 

 

 

6a00d8341c630a53ef015433d6fe76970c 500wi

Am ajuns la locul 1. Va rugam sa-l aplaudati cel mai eco super-erou – “Captain Planet”. Il cunoastem bine pe el si pe ‘planetarii’ care il ajuta in lupta contra ticalosilor care polueaza mediul inconjurator. Acest super-erou ne aduce aminte de fiecare data ca avem puterea sa schimbam lucrurile.  Asa cum spunea si el: ”The power is yours!”

 

 

 

 
 
Surse:  mnn.com   wikipedia.com   dc.wikia.com
 
 

Incalzirea globala e de vina…

In ultimii ani, toata lumea vorbeste despre incalzire globala. Ca e vara si canicula, ca e iarna, ger si ninge zile intregi…de vina este tot incalzirea globala.

Incalzirea globala este un alt termen dintr-un limbaj de lemn care nu place, nu trezeste nicio emotie, nu creeaza nicio reprezentare.

Probabil veti spune ‘pai da, da’ ce legatura are incalzirea globala cu zapada asta prin care inot zilnic si cu gerul groaznic de afara?’ Pai cam are, si legatura este destul de simpla. Filmuletul de mai jos, realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Colorado explica ce inseamna incalzirea globala si ce schimbari climatice produce, folosind o analogie originiala – baseball si steroizi. Articolul complet despre steroizi, baseball si schimbarile climatice il gasiti aici.

Inclazirea globala este provocata de cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera, din cauza activitatilor umane. In ultimii 50 de ani de cand exista date detaliate, acest lucru este evident.

global warming2 uqcypw

 Efectele incalzirii globale sunt deja vizibile:

–          Gheata se topeste pe intreg globul, mai ales la polii Pamantului. Sunt inclusi ghetarii si fasiile de gheata care acopera vestul Antarcticii si Groenlanda;

article 1210706 06430B09000005DC

–          Nivelul apelor a crescut rapid in ultimul secol;

sea level rise1 h

–          Specii de animale migreaza constant in nord, spre zone mai reci;

Fox Brings Comfort To Family

–          Cantitatile medii de precipitatii (ploaie si zapada) au crescut;

In urmatorii ani:

–          Fenomenele meteorologice vor fi intensificate: valuri de caldura, uragane, furtuni;

–          Specii care depind unele de altele nu se vor mai sincroniza, de exemplu plantele  vor inflori mai devreme decat ar trebui iar insectele care ar trebui sa le polenizeze nu vor fi inca active;

3188049350 76113da2b1

–          Va creste frecventa inundatiilor si secetelor;

natural disasters dangerous building floodplain river floods england q 16924

–          Apa potabila va fi din ce in ce mai greu de gasit;

kazakh dry aralsea well

–          Ecosisteme intregi vor suferi modificari: unele specii vor reusi sa migreze spre nord si vor supravietui, altele vor disparea.

Asa cum spuneam, incalzirea globala e de vina. Si daca incalzirea globala este provocata de activitatile noastre…noi suntem de vina!

 

Surse:
https://www.dailycamera.com
https://www.accuweather.com
https://environment.nationalgeographic.com
https://www.nwf.org