1. Ce trebuie să fac cu deșeurile?

Orice organizație publică sau privată are obligația de a avea un contract cu o firmă specializată care să asigure colectarea deșeurilor generate. 

Există cazuri când instituția de învățământ are semnat un contract de sine stătător cu o firmă de salubrizare sau cu unul sau mai mulți colectori privați, fie acest contract este încheiat de primăria localității respective în numele instituțiilor de învățământ aflate în subordine.

2. Ce categorii de deșeuri se predau separat?

Deșeurile menajere și  deșeurilor reciclabile din hârtie/carton, plastic, metal, sticlă (conform OUG 92_2021_Regimul deșeurilor ,  Legea Nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice)

3. Dacă cantitățile date de colectori sunt trecute pe bon doar în pubele, saci, mc cum raportez în kg?

Însă, pentru a putea pregăti datele înainte de a le urca în platforma de raportare și a obține astfel raportul de evidență a deșeurilor este necesar să verificați cu atenție datele de pe bonuri și să faceți conversia în KG, folosind factorii de conversie de mai jos:

În general, legea ne obligă să ținem o evidență a deșeurilor generate în KG, însă mulți colectori preferă să scrie pe bonuri numărul de containere/pubele/saci ridicați. Din fericire, platforma de raportare experdeseuri.ro vă ajută să țineți foarte ușor această evidență.

  1. pentru hârtie/carton – 1 mc =1000 l =100 kg
  2. pentru plastic – 1 mc = 1000 l = 100 kg
  3. pentru deșeuri menajere – 1mc = 1000 l = 350 kg
  4. pentru sticlă – 1 mc = 1000 l =600 kg

De asemenea,

  • Dacă în același document s-au predat două sau mai multe tipuri de deșeuri, vă rugăm să le treceți în rânduri separate.
  • Dacă predarea s-a documentat în număr de pubele/saci, vă rugăm să precizați ce volum au pubelele respective (120, 240 sau 1100 litri, saci 60 litri, 80 litri). 

4. Dacă firma de salubrizare/colectorul îmi cere bani să ridice deșeurile separat cum procedez?

Consultați-vă cu primăria și întrebați dacă serviciul de colectare separată a deșeurilor este contra-cost sau gratuit și încercați să negociați atât cu primăria cât și cu firma de salubrizare astfel încât să găsiți o soluție optimă pentru toate părțile.

5. Cum procedez dacă vreau să predau și alte categorii de deșeuri (de exemplu deșeuri electronice – DEEE)?

Discutați cu firma de salubrizare să le ridice, daca nu doresc să ridice deșeurile contactați un operator privat, încheiați un contract de predare deșeuri cu el și stabiliti ulterior pașii de colectare. (având în vedere bineînțeles, să primiți bonuri la predarea deșeurilor care să conțină tipurile de deșeuri predate și cantitatea lor exprimată în kg).

6 Cine preia deșeurile?

Deșeurile sunt preluate de firma de salubrizare/colectorul sau colectorii care au încheiat contract de colectare a deșeurilor fie cu școala fie cu primăria din localitate/sector.