6

#Newsletter Ecoteca 5

 

6

Sursa foto: Pixabay

Autoritățile publice locale vor plăti penalitățile în cazul unei posibile condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru nefinalizarea procedurilor de închidere a depozitelor de deșeuri – proiect de OUG

Guvernul își ia măsuri de precauție în vederea unei eventuale condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru neînchiderea celor 68 de depozite neconforme de deșeuri (data limită era 23.02.2022) și pentru depășirea valorilor-limită privind calitatea aerului.

Ca urmare a faptului că România nu a închis toate cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, în data de 23.02.2022, Grefa Curții de Justiție a Uniunii Europene a transmis cererea introductivă de instanță în Cauza C-109/22, având ca obiect procedura de infringement privind neexecutarea hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la data de 18.10.2018 în Cauza C- 301/17, Comisia Europeană împotriva României, vizând depozitele de deșeuri.

Procedura scrisă a fost finalizată în data de 29.09.2022, iar în prezent se așteaptă hotărârea CJUE.

În data de 28 aprilie 2023, Guvernul României a emis un proiect de OUG care prevede ca suma forfetară și eventualele penalități să fie suportate de autoritățille publice locale și titularii obligațiilor de mediu. Mai multe detalii aici.

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498 1

Sursa foto: Ecoteca

După toate dezbaterile și criticile aduse OUG 133/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, într-un final a fost adoptată în data de 26 aprilie, „pe repede înainte” OUG 30/2023 care modifică OUG 133/2022.

OUG 30/2023 mută obligațiile de actualizare a contractele de delegare a gestiunii deșeurilor municipale până la data de 31 decembrie 2023.

3

Sursa foto: Pixabay

După Regulamentul European pentru reducerea deșeurilor de ambalaje, Comisia Europeană vine cu o nouă propunere de decizie care va stabili norme comune pentru calcularea, verificarea și raportarea conținutului de plastic reciclat din sticlele din plastic de unică folosință pentru băuturi. Proiectul se află în consultare publică până la data de 30 mai 2023. Puteți trimite sugestiile dvs. aici.

Ce s-a mai întâmplat în România legat de deșeuri și sustenabilitate

1. Ecoteca a realizat pentru Banca Mondială studiul „Diagnostic Analysis for Circular Economy Interventions in Romania”. Studiul a fost realizat în iunie 2021 și actualizat în septembrie 2022. Nu se dorește a fi o analiză aprofundată, ci mai degrabă să ofere o imagine de ansamblu asupra stadiului implementării economiei circulare în România și să ofere câteva recomandări pentru factorii de decizie politică privind modul de accelerare a progresului către o economie circulară  în România.

2. Ecoteca, alături de GRF+, a lansat Academia de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate” , un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Academia este dezvoltată de ECOTECA alături de GRF+, agenție de consultanță și co-design cu și pentru branduri active în societate și sprijinită de BCR în calitate de partener fondator.

3. Ecoteca a participat împreună cu AS Metal, la PoliFEST, cel mai mare târg educațional din domeniul ingineriei, organizat de Universitatea Politehnică din București. Am profitat de ocazie să discutăm despre măsurile de sustenabilitate implementate de companii ca Philips România, Reverse Logistics Group Romania, Green Group, Crystal System, UNESCO.

4. Întâlnirile „ECOLOCALGestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu” organizate de ECOTECA  în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, poliția locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterea a avut loc la Tulcea și a vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor atât în municipiu, cât și la nivel județean. Continuăm cu Eco Local Ilfov care va avea loc azi, 5 mai.

5. Luna aprilie a fost plină de evenimente dedicate „Săptămânii verzi” organizate de Ecoteca în mai multe școli din București, cu sprijinul Marathon EPR, Team RO017 Titans – clubul de robotică al Liceului „Gheorghe Lazăr” din București și ASAP România.

6. Peste 70 de reprezentanți din sectoare economice relevante, administrație publică, ONG-uri și bănci au participat fizic sau online, la sesiunea de instruire pentu Strategia națională și Planul de acțiuni privind economia circulară.

7. Net Zero Carbon Summit 2023 – a doua ediție a avut loc pe data de 26 aprilie și a prezentat proiecte zero carbon și zero energie, explorând structuri, modele și căi de dezvoltare a proiectelor de decarbonizare.

8. Pria Environment Conference organizată în data de 6 aprilie, a adus în dezbatere OUG 133/2022, taxa de depozitare, normele pentru compost, OUG 125/2022 pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

9. Subiecte similare au fost dezbătute și în cadrul conferinței –„România Inteligentă” – Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară.

10. Comisia de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut în data de 3 aprilie  OUG nr. 5 din 2 aprilie 2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), o Ordonanţă de Urgenţă apărută în urmă cu opt ani…

11. În data de 3 mai membrii Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaților au votat amendamentele aduse OUG 125/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu.

12. În data de 4 mai Ministerul Mediului a publicat un nou proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje prim are nereutilizabile. Vom reveni cu detalii.

 

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.