#Newsletter Ecoteca 5

 

6

Sursa foto: Pixabay

Autoritățile publice locale vor plăti penalitățile în cazul unei posibile condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru nefinalizarea procedurilor de închidere a depozitelor de deșeuri – proiect de OUG

Guvernul își ia măsuri de precauție în vederea unei eventuale condamnări a statului român la Curtea de Justiție a UE pentru neînchiderea celor 68 de depozite neconforme de deșeuri (data limită era 23.02.2022) și pentru depășirea valorilor-limită privind calitatea aerului.

Ca urmare a faptului că România nu a închis toate cele 68 de depozite neconforme de deșeuri, în data de 23.02.2022, Grefa Curții de Justiție a Uniunii Europene a transmis cererea introductivă de instanță în Cauza C-109/22, având ca obiect procedura de infringement privind neexecutarea hotărârii pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene la data de 18.10.2018 în Cauza C- 301/17, Comisia Europeană împotriva României, vizând depozitele de deșeuri.

Procedura scrisă a fost finalizată în data de 29.09.2022, iar în prezent se așteaptă hotărârea CJUE.

În data de 28 aprilie 2023, Guvernul României a emis un proiect de OUG care prevede ca suma forfetară și eventualele penalități să fie suportate de autoritățille publice locale și titularii obligațiilor de mediu. Mai multe detalii aici.

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498 1

Sursa foto: Ecoteca

După toate dezbaterile și criticile aduse OUG 133/2022 pentru modificarea şi completarea OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006, într-un final a fost adoptată în data de 26 aprilie, „pe repede înainte” OUG 30/2023 care modifică OUG 133/2022.

OUG 30/2023 mută obligațiile de actualizare a contractele de delegare a gestiunii deșeurilor municipale până la data de 31 decembrie 2023.

3

Sursa foto: Pixabay

După Regulamentul European pentru reducerea deșeurilor de ambalaje, Comisia Europeană vine cu o nouă propunere de decizie care va stabili norme comune pentru calcularea, verificarea și raportarea conținutului de plastic reciclat din sticlele din plastic de unică folosință pentru băuturi. Proiectul se află în consultare publică până la data de 30 mai 2023. Puteți trimite sugestiile dvs. aici.

Ce s-a mai întâmplat în România legat de deșeuri și sustenabilitate

1. Ecoteca a realizat pentru Banca Mondială studiul „Diagnostic Analysis for Circular Economy Interventions in Romania”. Studiul a fost realizat în iunie 2021 și actualizat în septembrie 2022. Nu se dorește a fi o analiză aprofundată, ci mai degrabă să ofere o imagine de ansamblu asupra stadiului implementării economiei circulare în România și să ofere câteva recomandări pentru factorii de decizie politică privind modul de accelerare a progresului către o economie circulară  în România.

2. Ecoteca, alături de GRF+, a lansat Academia de Jurnalism de Mediu „Reporting: Climate” , un program care își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate. Academia este dezvoltată de ECOTECA alături de GRF+, agenție de consultanță și co-design cu și pentru branduri active în societate și sprijinită de BCR în calitate de partener fondator.

3. Ecoteca a participat împreună cu AS Metal, la PoliFEST, cel mai mare târg educațional din domeniul ingineriei, organizat de Universitatea Politehnică din București. Am profitat de ocazie să discutăm despre măsurile de sustenabilitate implementate de companii ca Philips România, Reverse Logistics Group Romania, Green Group, Crystal System, UNESCO.

4. Întâlnirile „ECOLOCALGestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu” organizate de ECOTECA  în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, poliția locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterea a avut loc la Tulcea și a vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor atât în municipiu, cât și la nivel județean. Continuăm cu Eco Local Ilfov care va avea loc azi, 5 mai.

5. Luna aprilie a fost plină de evenimente dedicate „Săptămânii verzi” organizate de Ecoteca în mai multe școli din București, cu sprijinul Marathon EPR, Team RO017 Titans – clubul de robotică al Liceului „Gheorghe Lazăr” din București și ASAP România.

6. Peste 70 de reprezentanți din sectoare economice relevante, administrație publică, ONG-uri și bănci au participat fizic sau online, la sesiunea de instruire pentu Strategia națională și Planul de acțiuni privind economia circulară.

7. Net Zero Carbon Summit 2023 – a doua ediție a avut loc pe data de 26 aprilie și a prezentat proiecte zero carbon și zero energie, explorând structuri, modele și căi de dezvoltare a proiectelor de decarbonizare.

8. Pria Environment Conference organizată în data de 6 aprilie, a adus în dezbatere OUG 133/2022, taxa de depozitare, normele pentru compost, OUG 125/2022 pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.

9. Subiecte similare au fost dezbătute și în cadrul conferinței –„România Inteligentă” – Ieșirea din criza deșeurilor, reguli și soluții noi de sustenabilitate, colectare, reciclare și economie circulară.

10. Comisia de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut în data de 3 aprilie  OUG nr. 5 din 2 aprilie 2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), o Ordonanţă de Urgenţă apărută în urmă cu opt ani…

11. În data de 3 mai membrii Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaților au votat amendamentele aduse OUG 125/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru mediu.

12. În data de 4 mai Ministerul Mediului a publicat un nou proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje prim are nereutilizabile. Vom reveni cu detalii.

 

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.

 

 

 

#Newsletter Ecoteca 4

WhatsApp Image 2023 03 29 at 16.13.11 1

Sursa footo: Ecoteca

Raport de audit Curtea de Conturi: Doar în 14 județe Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) sunt finalizate, deși au fost demarate în perioada 2007-2013

Curtea de Conturi a publicat în data de 31 martie sinteza Raportului de audit privind evaluarea riscului de infringement împotriva României privind gropile de gunoi din marile orașe, pentru perioada 2015-2021; auditul s-a desfășurat în perioada în perioada 10.01.2022 – 30.05.2022 la:

  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,
  • Administrația Națională pentru Protecția Mediului,
  • Garda Națională de Mediu, Administrația Fondului pentru Mediu,
  • șapte unități administrativ-teritoriale județene și locale (Argeș, Bihor, Brașov, Constanța, Iași, Neamț și Municipiul București) și
  • Agenții județene pentru protecția mediului

Raportul analizează aspecte importante care reflectă situația dezastruoasă a gestionării deșeurilor la nivel național: stadiul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), stadiul depozitelor neconforme de deșeuri, raportările oficiale transmise la Comisia Europeană, contribuția de 0,8 euro/ kg privind deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

Având în vedere situația constatată (și) de Curtea de Conturi, va fi aproape imposibil să evităm procedura de infringement împotriva României.

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498

Sursa foto: Ecoteca

Rămânem în zona gestionării deșeurilor municipale cu un nou proiect de OUG pentru modificarea termenelor contractelor de delegare a gestiunii deșeurilor municipale prevăzute în OUG 133/2022.

În septembrie 2022 era publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de urgenţă nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006.

Noua OUG a generat numeroase critici, în special din cauza modificărilor aduse în atribuirea contractelor de delegare a gestiunii deșeurilor municipale.

Încă din luna ianuarie 2023 asistăm la un blocaj pe tot fluxul de gestionare a deșeurilor municipale fiindcă foarte puține contracte de delegare au fost actualizate.

Pentru a debloca situația cât mai rapid, autoritățile au emis un nou proiect de OUG care mută obligațiile de actualizare a contractelor de delegare până la data de 31 decembrie 2023, rămâne în vigoare doar termenul de maximum 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 133, pentru recalcularea şi aprobarea noilor tarife aferente fiecărei activităţi de salubrizare (art V, 1).

726c53ef b871 44ee 8c2b 62d6cf3b67bc

Sursa foto: Ecoteca

Ne mutăm în zona ambalajelor cu o serie de propuneri ale Ecoteca privind noul Regulament European pentru reducerea deșeurilor de ambalaje.

Dacă nu ați reușit să trimiteți încă sugestii pentru noul Regulament European privind reducerea deșeurilor de ambalaje, aflat în dezbatere publică până pe data de 24 aprilie, puteți consulta scrisoarea Ecoteca pentru comparații. Propunerile dvs. pot fi transmise fie direct pe site-ul Comisiei Europene, fie pe adresa Ecoteca; noi vom colecta informațiile și le vom include în scrisoare.

 

Ce s-a mai întâmplat în România și prin lume, legat de deșeuri și sustenabilitate

  1. La ASE a avut loc masa rotundă „Stabilirea și măsurarea indicatorilor ESG” organizate de BCR și ECOTECA, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, un eveniment din seria „Investim în viitor” care urmărește să exploreze rolul acestui proces în context economic și social, necesitățile companiilor și perspectivele de formare de noi specialiști în domeniu.
  2. Întâlnirile „ECOLOCAL– Gestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu” organizate de ECOTECA  în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, politia locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterile au avut loc la Timișoara, Arad,  Suceava și Botoșani și au vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor atât în cele 4 municipii, cât și la nivel județean.
  1. Student Talks – întâlniri organizate cu viitori specialişti în Ingineria Mediului de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din cadrul Universității Politehnica din București și colegii de la Ecopolis în vederea identificării unor soluții concrete de gestionare corespunzătoare a deșeurilor și în vederea conectării noilor ingineri de mediu la realitatea din „piață” . Ana-Maria Răducanu de la Magazin Zero Waste București, singurul magazin „fizic” din București care comercializează produse „zero waste”, fără ambalaje a oferit soluții concrete de prevenire și reducere a deșeurilor. Reprezentanții Stratos au prezentat o parte din provocările de mediu cu care se confruntă companiile iar colegii de la Ecopolis au prezentat cum au reușit să implice grupuri de voluntari mai mari în instalarea de 24 de tuburi pasive pentru măsurarea dioxidului de azot NO2 în București. Totodată, au amintit cum afectează calitatea aerului incendierile ilegale, depozitele neconforme de deșeuri, și instalațiile de incinerare a deșeurilor, zone care sunt rar monitorizate pentru măsurarea calității aerului.
  1. Raul Pop, Manager Programe Ecoteca a moderat panelul II din cadrul dezbaterii „Circular Economy Conference 2023” organizată de The Diplomat Bucharest. În cadrul conferinței au fost prezentate stadiul actual al măsurilor locale privind economia circulară în România, Strategia Națională pentru Circulară Economie (SNEC), bune practici de economie circulară din România, provocări, dar și măsuri pentru dezvoltarea și extinderea lor.
  1. După ani de ignorare, Comisia De Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut Ordonanţa de Urgenţă nr 5/2 aprilie 2015, privind deșeurile de echipamente electrice și electronice în vederea actualizării și adoptării ei sub forma unei legi. Coaliția Pro DEEE prezintă principalele propuneri formulate de actorii din domeniul gestionării DEEE aici.
  2. În data de 22 martie a avut loc Conferința „Managementul deșeurilor. Clearing House și țintele de colectare pentru DEEE” organizată de Green Report. Au participat reprezentanți ai Ministerul Mediului, Administratia Fondului pentru Mediu, Environ, Recolamp, Coaliției PRO DEEE.
  3. Comisia De Mediu şi Echilibru ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.125/2022 în data de 14 martie  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Dacă reprezentanții OIREP-urilor au multe puncte de contestat privind OUG 125, reprezentanții OTR-urilort (Coalița Pro DEEE, Recolamp) suțin aplicarea garanției de 2 mil lei și pentru OIREP-uri, penalitatea de 2 lei/kg si 8 lei/kg pentru lămpi ca o măsură de reducere a speculei din piață și reintroducerea penalităților pentru colectori.
  4. Conferința Ambalaje 360 organizată de revista Piața a dezbătut ptintre altele, înfiinţarea Comitetului de Supraveghere a SGR controlat de reprezentanţii Guvernului. Printre atribuţiile Comitetului de Supraveghere este şi cea de recomandare a retragerii calităţii de administrator al SGR (Sistemului Garanție – Returnare).
  1. Ministerului Mediului – 21 de miniștri în 33 de ani. Gropi de gunoi neconforme, arderi ilegale, niveluri record de poluare în orașele mari – analiză realizată de psnews.
  2. Amenzile pentru depozitarea deşeurilor golesc bugetele primăriilor – Ce obligații de plată au avut în anii 2020, 2021, 2022 județele care n-au reușit să îndeplinească țintele de deviere de la depozitare aflați în articolul ecologic.

 

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.