WhatsApp Image 2023 03 29 at 16.13.11 1

#Newsletter Ecoteca 4

WhatsApp Image 2023 03 29 at 16.13.11 1

Sursa footo: Ecoteca

Raport de audit Curtea de Conturi: Doar în 14 județe Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) sunt finalizate, deși au fost demarate în perioada 2007-2013

Curtea de Conturi a publicat în data de 31 martie sinteza Raportului de audit privind evaluarea riscului de infringement împotriva României privind gropile de gunoi din marile orașe, pentru perioada 2015-2021; auditul s-a desfășurat în perioada în perioada 10.01.2022 – 30.05.2022 la:

 • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,
 • Administrația Națională pentru Protecția Mediului,
 • Garda Națională de Mediu, Administrația Fondului pentru Mediu,
 • șapte unități administrativ-teritoriale județene și locale (Argeș, Bihor, Brașov, Constanța, Iași, Neamț și Municipiul București) și
 • Agenții județene pentru protecția mediului

Raportul analizează aspecte importante care reflectă situația dezastruoasă a gestionării deșeurilor la nivel național: stadiul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), stadiul depozitelor neconforme de deșeuri, raportările oficiale transmise la Comisia Europeană, contribuția de 0,8 euro/ kg privind deșeurile de ambalaje din plastic nereciclate.

Având în vedere situația constatată (și) de Curtea de Conturi, va fi aproape imposibil să evităm procedura de infringement împotriva României.

be08ed13 11ad 487b 96d9 1deca9e70498

Sursa foto: Ecoteca

Rămânem în zona gestionării deșeurilor municipale cu un nou proiect de OUG pentru modificarea termenelor contractelor de delegare a gestiunii deșeurilor municipale prevăzute în OUG 133/2022.

În septembrie 2022 era publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de urgenţă nr. 133/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţa de urgenţă nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006.

Noua OUG a generat numeroase critici, în special din cauza modificărilor aduse în atribuirea contractelor de delegare a gestiunii deșeurilor municipale.

Încă din luna ianuarie 2023 asistăm la un blocaj pe tot fluxul de gestionare a deșeurilor municipale fiindcă foarte puține contracte de delegare au fost actualizate.

Pentru a debloca situația cât mai rapid, autoritățile au emis un nou proiect de OUG care mută obligațiile de actualizare a contractelor de delegare până la data de 31 decembrie 2023, rămâne în vigoare doar termenul de maximum 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 133, pentru recalcularea şi aprobarea noilor tarife aferente fiecărei activităţi de salubrizare (art V, 1).

726c53ef b871 44ee 8c2b 62d6cf3b67bc

Sursa foto: Ecoteca

Ne mutăm în zona ambalajelor cu o serie de propuneri ale Ecoteca privind noul Regulament European pentru reducerea deșeurilor de ambalaje.

Dacă nu ați reușit să trimiteți încă sugestii pentru noul Regulament European privind reducerea deșeurilor de ambalaje, aflat în dezbatere publică până pe data de 24 aprilie, puteți consulta scrisoarea Ecoteca pentru comparații. Propunerile dvs. pot fi transmise fie direct pe site-ul Comisiei Europene, fie pe adresa Ecoteca; noi vom colecta informațiile și le vom include în scrisoare.

 

Ce s-a mai întâmplat în România și prin lume, legat de deșeuri și sustenabilitate

 1. La ASE a avut loc masa rotundă „Stabilirea și măsurarea indicatorilor ESG” organizate de BCR și ECOTECA, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, un eveniment din seria „Investim în viitor” care urmărește să exploreze rolul acestui proces în context economic și social, necesitățile companiilor și perspectivele de formare de noi specialiști în domeniu.
 2. Întâlnirile „ECOLOCAL– Gestionarea eficientă a deșeurilor în teritoriu” organizate de ECOTECA  în parteneriat cu primării, consilii județene, ADI-uri, politia locală, companii de salubritate, ONG-uri, generatori de deșeuri, autorități de mediu și alți „actori” relevanți din domeniu continuă. De această dată dezbaterile au avut loc la Timișoara, Arad,  Suceava și Botoșani și au vizat soluții și oportunități de colaborare în vederea îmbunătățirii managementului deșeurilor atât în cele 4 municipii, cât și la nivel județean.
 1. Student Talks – întâlniri organizate cu viitori specialişti în Ingineria Mediului de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii din cadrul Universității Politehnica din București și colegii de la Ecopolis în vederea identificării unor soluții concrete de gestionare corespunzătoare a deșeurilor și în vederea conectării noilor ingineri de mediu la realitatea din „piață” . Ana-Maria Răducanu de la Magazin Zero Waste București, singurul magazin „fizic” din București care comercializează produse „zero waste”, fără ambalaje a oferit soluții concrete de prevenire și reducere a deșeurilor. Reprezentanții Stratos au prezentat o parte din provocările de mediu cu care se confruntă companiile iar colegii de la Ecopolis au prezentat cum au reușit să implice grupuri de voluntari mai mari în instalarea de 24 de tuburi pasive pentru măsurarea dioxidului de azot NO2 în București. Totodată, au amintit cum afectează calitatea aerului incendierile ilegale, depozitele neconforme de deșeuri, și instalațiile de incinerare a deșeurilor, zone care sunt rar monitorizate pentru măsurarea calității aerului.
 1. Raul Pop, Manager Programe Ecoteca a moderat panelul II din cadrul dezbaterii „Circular Economy Conference 2023” organizată de The Diplomat Bucharest. În cadrul conferinței au fost prezentate stadiul actual al măsurilor locale privind economia circulară în România, Strategia Națională pentru Circulară Economie (SNEC), bune practici de economie circulară din România, provocări, dar și măsuri pentru dezvoltarea și extinderea lor.
 1. După ani de ignorare, Comisia De Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut Ordonanţa de Urgenţă nr 5/2 aprilie 2015, privind deșeurile de echipamente electrice și electronice în vederea actualizării și adoptării ei sub forma unei legi. Coaliția Pro DEEE prezintă principalele propuneri formulate de actorii din domeniul gestionării DEEE aici.
 2. În data de 22 martie a avut loc Conferința „Managementul deșeurilor. Clearing House și țintele de colectare pentru DEEE” organizată de Green Report. Au participat reprezentanți ai Ministerul Mediului, Administratia Fondului pentru Mediu, Environ, Recolamp, Coaliției PRO DEEE.
 3. Comisia De Mediu şi Echilibru ecologic din Camera Deputaţilor a dezbătut Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.125/2022 în data de 14 martie  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.196/2005 privind Fondul pentru Mediu. Dacă reprezentanții OIREP-urilor au multe puncte de contestat privind OUG 125, reprezentanții OTR-urilort (Coalița Pro DEEE, Recolamp) suțin aplicarea garanției de 2 mil lei și pentru OIREP-uri, penalitatea de 2 lei/kg si 8 lei/kg pentru lămpi ca o măsură de reducere a speculei din piață și reintroducerea penalităților pentru colectori.
 4. Conferința Ambalaje 360 organizată de revista Piața a dezbătut ptintre altele, înfiinţarea Comitetului de Supraveghere a SGR controlat de reprezentanţii Guvernului. Printre atribuţiile Comitetului de Supraveghere este şi cea de recomandare a retragerii calităţii de administrator al SGR (Sistemului Garanție – Returnare).
 1. Ministerului Mediului – 21 de miniștri în 33 de ani. Gropi de gunoi neconforme, arderi ilegale, niveluri record de poluare în orașele mari – analiză realizată de psnews.
 2. Amenzile pentru depozitarea deşeurilor golesc bugetele primăriilor – Ce obligații de plată au avut în anii 2020, 2021, 2022 județele care n-au reușit să îndeplinească țintele de deviere de la depozitare aflați în articolul ecologic.

 

Proiect în colaborare ExpertDeseuri.ro – ECOTECA. Alătură-te proiectului aici.

Dacă ai primit acest newsletter fără a fi abonat, poți să te abonezi și tu dând click pe butonul de mai jos.

Vreau să mă abonez la newsletter.