Proiect desfasurat de Ecoteca in parteneriat cu 2 facultati bucurestene (Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor  si Facultatea de Hidrotehnica) si Asociatia pentru Consum Sustenabil.

12076894_997308353625164_2067679545_n

Locatie foto: Facultatea de Chimie, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Campus Polizu

Ce ne propunem, pe scurt, sa facem:

  • sa informam si sa instruim studentii, profesorii si personalul administrativ sa colecteze separat deseurile si sa indeplineasca obligatiile legale corespunzatoare gestionarii deseurilor
  • sa organizam in cadrul facultatilor diverse evenimente care sa promoveze importanta reciclarii deseurilor: ateliere de reciclare „creativa” a deseurilor, workshop-uri, dezbateri, vizionari de documentare, etc.

I. Cum a inceput totul (aprilie 2015)

Acum cateva luni incepeam colaborarea cu 2 facultati din Bucuresti (Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor -Universitatea Politehnica Bucuresti si Facultatea de Hidrotehnica – Universitatea Tehnica de Constructii) din dorinta de a le impartasi viitorilor specialisti de mediu aspecte practice ale activitatii de gestionare a deseurilor (cum functioneaza „sistemul”, problemele din domeniu, experiente, actori din industrie etc).

Au urmat „seminarii” de managementul deseurilor, discutii, dezbateri dar si vizite de studiu in cadrul fabricilor de reciclare Green Group si statiei de sortare RomWaste Solutions. (Gasiti cateva poze din cadrul vizitelor  aici si aici )

Urmatoarea etapa (fireasca) in aceasta colaborare va fi sprijinirea celor 2 facultati in administrarea corespunzatoare a deseurilor, respectiv implementarea sistemului de colectare selectiva in cadrul celor doua facultati (asigurarea infrastructurii de colectare, informarea si instruirea elevilor, profesorilor si personalului administrativ cu privire la managementul deseurilor–reciclare, alte obligatii legislative, monitorizarea activitatii de colectare selectiva impreuna cu profesorii si studentii voluntari).

PASUL II – Auto Eco Inovarea – Valorificarea inovatoare a deșeurilor auto și conexe (15 octombrie 2015 -15 aprilie 2016)

Cu ajutorul programului „Mobilizam excelenta” implementat de Fundatia Comunitara Bucuresti  si finantat de Porsche Romania vom extinde proiectul intr-o noua directie, respectiv valorificarea inovatoare a deseurilor auto si conexe.

Ce presupune aceasta noua etapa din proiect?

  • identificarea deseurilor dificil de reciclat;
  • dezvoltarea si testarea de metode inovatoare de valorificare a deseurilor din industria auto, identificate ca fiind mai greu de reciclat;
  • formarea unei comunitati pasionate de reciclare creativa (upcycling), capabila sa experimenteze reciclarea de deseuri din industria auto si conexa;
  • organizarea unor ateliere de „reciclarea creativa” a deseurilor (vom incuraja reciclarea/reutilizarea neconventionala a deseurilor, prin procedee inovatoare de valorificare testate impreuna cu studentii voluntari; deseurile vizate sunt cele generate atat in cadrul facultatilor cat si cele din afara lor – hartie, plastic, deseuri din industria auto – spre exemplu anvelope, paleti de lemn folositi pentru transportarea pieselor etc.).
  • alte activitati desfasurate in proiect: activitati de informare si educare continua cu privire la gestionarea corespunzatoare a deseurilor: workshop-uri, dezbateri, vizionari de documentare, ateliere tehnice.

Unde se va intampla acest lucru

Avem deja un spatiu oferit de Facultatea de Chimie, in cadrul Campusului Polizu, acum pregatim amenajarea lui.

III. ECHIPA

 Ne-am dorit foarte mult ca acest proiect sa fie realizat impreuna cu studentii celor 2 facultati fiindca, pana la urma, ei sunt cei mai importanti beneficiari ai proiectului.

In cadrul proiectului vom beneficia de sprijinul unui grup de studenti voluntari din cele doua facultati.Voluntarii (studenti cu specializare in protectia mediului) sunt grupati in doua echipe de mediu (ECOTEAMS) si sprijiniti de 2 profesori coordonatori.

Cele doua „ECOTEAMS” au un rol important in executia efectiva a proiectului, iar studentii au ocazia sa puna in practica teoria acumulata si sa experimenteze inca din facultate provocarile industriei de management al deseurilor. Prin urmare, programul contribuie si la formarea profesionala a specialistilor in managementul deseurilor.

Ai sugestii pentru îmbunătățirea programului sau vrei să devii voluntar in proiect?  

Hai în echipa noastră!
Trimite-ne un mesaj la adresa: adriana@ecoteca.ro!

Un alt partener important in proiect este Asociatia pentru Consum Sustenabil, care ne va ajuta sa realizam activitatile de reciclare/reutilizare neconventionala a deseurilor. Membrii Asociatiei au initiat in 2014 un proiect de valorificare creativa a deseurilor –Pimp the Garbage (mai multe imagini cu obiectele rezultate in proiect gasiti aici).

Dorim sa desfasuram acest proiect pe perioada nedeterminata (chiar si dupa incetarea perioadei de finantare ) si sa diseminam activitatile implementate si catre alte institutii de invatamant; astfel Auto Eco Inovarea poate deveni un exemplu de urmat si un „centru” de resurse pentru promovarea dezvoltarii durabile.

Proiect finanţat prin Programul Mobilizăm Excelența, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

 

PS: nu uita sa ne sustii programul prin colectarea  corespunzatoare a deseurilor!

Multumim! :)

 

Parteneri

Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor (Universitatea Politehnica Bucuresti) Facultatea de Hidrotehnica (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti)                 Asociatia pentru Consum Sustenabil

Sponsori

Gradinariu Import Export                                                                                                                      Ecotic

 

LOGO Mobilizam Excelenta                  Logo-FCB_SITE               Logo Gradinariu

ECOTIC_Logo            image description                  Logo HIDRO