WhatsApp Image 2023 04 20 at 14.10.28

Ce este Reporting: Climate

Reporting: Climate – Academia pentru jurnaliștii de mediu, este un program creat de Asociația ECOTECA în parteneriat cu GRF+, pentru a sprijini crearea unei comunități de jurnaliști pregătiți sa trateze teme complexe legate de mediu, climă și sustenabilitate, pentru a susține dezvoltarea jurnalismului de mediu în România și o mai bună informare a publicului cu privire la aceste subiecte.

Un studiu realizat de către Cult Market Research și GRF+ în 2022 arată că 77% dintre români cred că ar trebui să existe mai multă educație pe subiecte de mediu, în timp ce 53% ar putea deveni mai responsabili cu mediul dacă ar fi mai bine informați despre schimbările climatice și efectele pe termen lung ale acestora.

Jurnalismul de mediu răspunde nevoilor de informare a publicului. Este însă o nișă în formare, care se confruntă atât cu o nevoie sporită de informare corectă, pentru a evita și combate fenomene precum fake news sau greenwashing, cât și cu dificultăți aduse de modificarea frecventă a informațiilor, termeni noi în avalanșă, natura tehnică a subiectelor, greutățile de documentare și impredictibilitatea legislativă și economică.

Reporting: Climate își propune să vină în sprijinul jurnaliștilor cu informații și resurse tehnice relevante pentru a aprofunda subiectele de mediu și sustenabilitate.

Structura programului Reporting: Climate

Programul Reporting: Climate este organizat în 5 module tematice care se desfășoară în perioada aprilie-octombrie 2023, fiind susținute de 15 experți de mediu și jurnaliști cu experiență relevantă din domeniu.

Calendarul modulelor:

  • Economie circulară și managementul resurselor materiale 20 aprilie 2023
  • Calitatea aerului și a apei 11 mai 2023
  • Păduri și biodiversitate 15 iunie 2023
  • Sustenabilitate și schimbări climatice – 14 septembrie 2023
  • Eficiență energetică și resurse regenerabile – 12 octombrie 2023

Participarea în programul Reporting: Climate este gratuită pentru jurnaliștii selectați, iar înscrierea pentru modulele programului se poate face, în limita locurilor disponibile, prin completarea formularului de înscriere aici.

Concursurile de jurnalism tematic Reporting: Climate

Fiecare modul Reporting: Climate este urmat de un concurs de jurnalism tematic, prin care jurnaliștii sunt încurajați să dezvolte materiale pe subiectele de mediu acoperite în modulul respectiv.

  • Materialele vor putea fi publicate și înscrise în concurs în termen de două luni de la încheierea modulului; în cazul primului modul – Economie circulară și managementul resurselor materiale – materialele editoriale trebuie să fie publicate până la 27 iunie 2023. 
  • Autorul celui mai reușit material din fiecare etapă de concurs va fi recompensat cu o bursă de 500 de euro
  • Informații suplimentare – și regulamentul de desfășurare – despre primul concurs Reporting: Climate sunt disponibile în secțiunea „Concurs”.

***

Despre Asociația ECOTECA

Asociația ECOTECA este o organizație neguvernamentală specializată în managementul corespunzător al deșeurilor. Are o experiență de 12 ani în politici publice, consultanță în managementul deșeurilor și în implementarea de proiecte de gestionare a deșeurilor din fonduri europene, private (provenite de la companii) sau fonduri naționale.

Despre GRF +

Afiliat exclusiv pentru România al rețelei globale Ketchum din 2012, GRF+ este o agenție de comunicare ce dezvoltă campanii de marketing integrate PR-driven, extinzându-și capabilitățile în zona digitală, strategie și servicii de creație, CSR și sustenabilitate, advocacy, public affairs, influencer marketing, evenimente, sports marketing. Misiunea GRF+ este realizarea campaniilor și dezvoltarea de proiecte cu impact maxim în business și în societate.

***

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

GRF+, Irina Ghidarcea, irina.ghidarcea@grf.plus, +40 761 61 5656

Asociația ECOTECA, Adriana Gheorghe, adriana@ecoteca.ro, +40 786 363 327