Acoperisuri din PET-uri in Ecuador – o solutie pentru reducerea deseurilor
Acoperisurile caselor ecuadoriene, mai ales cele din mediul rural, sunt in general construite fie din ierburi (care atrag insecte si risca sa se prabuseasca atunci cand ploua foarte mult), fie din tabla ondulata, care transforma casele in cuptoare, intr-o tara unde temperatura medie este de 30⁰ C.
In sprijinul rezolvarii acestei probleme, o echipa formata din studenti si cercetatori de la Universitatea Carnegie Mellon-Engineers Without Borders din Pennsylvania in colaborare cu o organizatie nonprofit Reuse Everything Institute au dezvoltat o metoda de a transforma sticlele din plastic in materiale de constructie pentru comunitatile afectate de saracie.
Prin folosirea acestei metode sunt rezolvate 3 probleme ale comunitatii: se construiesc acoperisuri durabile si potrivite climatului ecuadorian, se creeaza locuri de munca si se reduce cantitatea de deseuri depozitata la gropile de gunoi.
Cum functioneaza?
Procesul consta in indepartarea ambelor capete ale sticlelor si aplatizarea cilindrilor ramasi sub forma de foi. Benzile de material sunt apoi combinate pentru a crea panglici lungi, care se monteaza pe partea de sus a structurii locuintei, formand `paie` de plastic.
Produsul ofera o solutie de acoperire sigura in zilele ploioase, de o durabilitate asemanatoare metalului. Avantajul acestui tip de acoperis fata de cel de metal este acela ca asigura o ventilatie superioara, un grad de luminozitate mai mare, iar pretul este accesibil pentru majoritatea populatiei. Un alt avantaj al metodei consta in folosirea unei masini automate care taie si sudeaza plasticul, cu un consum de energie redus.
Pe langa reducerea deseurilor de plastic si imbunatatirea conditiilor de viata, proiectul PET Thatch vizeaza si reducerea saraciei. Pentru a realiza acest lucru, initiatorii proiectului antreneaza si echipeaza cu tehnologiile necesare antreprenorii locali, pentru a demara propriile start-up-uri de reutilizare si transformare a deseurilor de plastic in materiale pentru acoperisuri. In acest mod, se creaza locuri de munca durabile, care contribuie la diminuarea saraciei in aceste zone.
Mai multe informatii despre proiect gasiti aici.
In materialul de mai jos gasiti un scurt rezumat al proiectului.