Ecologia se intampla de la sine

Stim ca toate miscarile ecologiste cheama la actiune. “Fa asta! Nu fa asta! Redu, reutilizeaza, recicleaza!”. Suna cunoscut, nu? Da, este si ceea ce preferam noi sa spunem de fiecare data. Insa acum o sa incercam sa … sarim la concluzii (sic!).

In ritmul actual, omenirea consuma cu 50% mai mult decat poate planeta oferi. Pana in 2030, o sa ajungem la 2 planete pe an!  Iar asta este pur si simplu imposibil, aritmetic. Vrand-nevrand, o sa ne oprim. Ecologia “vine peste noi”!

In limbajul zilnic asta inseamna: cam tot ceea ce consumam devine mai rar, mai pretios si, deci, mai scump. V-ati uitat la pretul combustibilului, de exemplu? Ce ziceti, este capabil sa influenteze popularizarea biciclitului? Societatile cele mai avansate economic (SUA, Japonia, Europa, China) consuma cel mai mult, asadar aici se resimt cele mai mari crize si, ca raspuns, cele mai rapide masuri de reducere a consumului sau de reorientare a lui catre resurse regenerabile. Chiar daca nu este ceea ce in mod standard se numeste “resursa regenerabila”, reciclarea este in mod clar un raspuns imediat  la aceste provocari. Dincolo de moda si status, reciclarea este o necesitate.

Asadar, oricat de cinic ar suna, nu depinde de noi. Cu sau fara voia noastra, vom “reduce” reutiliza, recicla”! E doar o chestiune de timp. Si, daca tot se va intampla, de ce sa nu incepem de acum, treptat, pentru o tranzitie mai usoara?  Este mai putin traumatizant decat peste noapte, cu costuri mai mari (eventual si amplificate de niste amenzi). Deci, hai sa incepem!