Raport: Reutilizarea si reciclarea deseurilor ar putea crea 200.000 de locuri de munca doar in Marea Britanie

00a1775b-4382-4952-a99b-5714e4b2210b-460x276

Sursa: The Guardian

Mai mult de 200.000 de locuri de munca ar putea fi create daca economia ar fi orientata spre reutilizarea si reciclarea materialelor aruncate, in mod traditional, de catre intreprinderi si gospodarii, releva un  raport al organizatiei britanice Green Alliance.

Reprezentantii organizatiei declara ca locurile de munca ar putea fi create de catre companiile care ar alege ca obiect de activitate reciclarea si reconditionarea bunurilor pentru a prelungi durata de viata a acestora.

Raportul arata ca aceasta masura ar stimula ocuparea fortei de munca in zonele cu o rata ridicata a somajului. Firmele specializate in partajarea de servicii cum sunt spre exemplu, cluburile auto ar putea stimula de asemenea, cresterea locurilor de munca pentru personal semi-calificat.

Directorul Green Alliance, Matthew Spencer aminteste ca exista numeroase exemple de afaceri circulare axate pe proiectarea de bunuri care dureaza mai mult si pot fi reparate cu usurinta.“Insa, pentru a putea fi stimulate noile locuri de munca in remanufacturare si reutilizare este important ca Guvernul sa stabileasca standarde mai ridicate pentru recuperarea resurselor”.

Raportul numit “Employment and the Circular Economy” detaliaza modul in care Marea Britanie poate dezvolta o modalitate mai eficienta de utilizare a resurselor, care, spre deosebire de alte revolutii industriale, necesita mai multa munca.

205 000 de locuri de munca ar putea fi create pana in 2030

Raportul preconizeaza ca pana in 2030 ar putea fi create 205 000 de locuri de munca suplimentare iar somajul ar scadea cu 54 000 de locuri.

Criticile aduse unor rapoarte similare au sustinut ca impunerea unor reglementari stricte privind reutilizarea si reciclarea va determina cresterea preturilor bunurilor si va limita accesul gospodariilor sarace la aceste produse.Insa, raportul arata ca, in timp ce unele produse s-ar putea sa coste mai mult initial, serviciile low cost vor permite acestora sa dureze mai mult si sa fie mai ieftine pe termen lung.

Spre exemplu, producatorul de aspiratoare Dyson si producatorul de prajitoare de paine Dualit sunt renumiti pentru oferirea de reparatii si piese pentru a prelungi durata de viata a produselor lor. Cu reglementari imbunatatite, mai multe firme vor putea oferi servicii cu preturi reduse.

Economistul Stephen Machin, profesor la University College din Londra, a declarat: “Crearea de locuri de munca platite decent, prin promovarea unor tehnologii inovatoare reprezinta o provocare, date fiind dificultatile traditionale din Marea Britanie, in generarea de locuri de munca bune pentru lucratorii cu competente scazute si intermediare. Acest raport subliniaza necesitatea infiintarii acestor noi job-uri, avand in vedere declinul locurilor de munca la nivelul de mijloc al pietei fortei de munca”, a adaugat el.

Spencer a declarat ca noile reglementari au fost intens dezbatute la Bruxelles, dar au nevoie de sprijin guvernamental pentru a fi puse in aplicare. Acesta considera ca “oportunitatea cea mai mare, la momentul actual se afla in „Pachetul Economiei circulare” adoptat si renegociat de UE in acest an”, moment oportun pentru UK pentru adoptarea de noi directii pentru investitii.

Ramane de vazut insa, daca UK si celelalte state europene vor putea implementa “pachetul” propus, fie el in forma actuala sau avand modificari ulterioare.

2 raspunsuri
 1. Petru says:

  Studiile de acest fel pot avea o anumită valoare în măsura în care se suprapun pe politicile europene.
  E foarte probabil ca acel concept de “economie circulară” să se ducă pe apa sâmbetei ori să capete o formă cu totul nou.
  Îmi permit să las un link (nu am treabă cu cei de acolo, întâmplarea a făcut să citesc articolul acum vreo două zile.
  http://www.ecologic.rec.ro/articol/read/politici-economie/11377/

 2. Raul says:

  Foarte interesant si documentat articolul! Asta arata cat de complicat e sa intelegi implicatiile politicilor publice si cata nevoie este de oameni competenti in locurile cheie.

  Din pacate, nu ne putem lauda cu asta la nivelul decidentilor politici si guvernamentali din Romania. Se fac pasi, dar sunt inceti, nesiguri si cam ….in succsiune de tango (unul inainte – doi inapoi)….

Comentariile sunt închise.