Cresteti, domnilor si doamnelor, taxarea la depozitarea deseurilor!

De ani de zile vorbim vorbiri si … de facut … nimic! Toata Europa, toata industria, toate organizatiile profesionale tipa de ani de zile: nu va mai jucati cu reciclarea, guvernantilor, cresteti odata taxarea la groapa daca tot va laudati ca vrem sa ne integram in “Europa – o societate a reciclarii!”

Studiul CE din 2012 situeaza Romania – statul cu cea mai mica rata a reciclarii din Europa – pe ultimul loc in ceea ce priveste taxarea depozitarii deseurilor. Cele doua se lega direct: cu cat e mai ieftin sa arunci gunoiul in groapa, cu atat mai putin va fi reciclat. E logic! E evident! E direct masurabil!

Guvernul invoca “lipsa de suportabilitate”. Europa e ferma: e prima masura pe care trebuie sa o luati! Asa ca … cresteti domnilor taxarea la depozitare! Ce asteptati, infringementul?!?!

Pe scurt, sunt doua masuri direct conectate intre ele:
 
– stabilirea unei taxe de depozitare progresive, incepand de la 10 EUR/t si crescatoare, an de an, pana la un nivel comparabil cel putin cu al celorlalte tari din zona (adica spre 35-45 EUR/t).
 
– utilizarea fondurilor astfel obtinute pentru dezvoltarea infrastructurii de reciclare, desfiintarea ghenelor de bloc si constientizarea generatorilor de deseuri. 
 

Hai sa nu ne mai mintim singuri: reciclarea NU se intampla fara niste argumente economice. E simplu si inevitabil! E dovedit de altii: la englezi, taxa e de 85 EUR/t, la austrieci e vreo 40 EUR/t.

Noi stam dintototdeauna la o depozitare de 99% din totalul deseurilor, iar tintele sunt de 50% pana in 2020. Cum credeti ca se intampla? Prin magie?