Ziua Mondială a Curățeniei 2024: Orașele arctice și deșeurile marine

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în cea de-a șaptezeci și opta sesiune a sa, a adoptat pe 8 decembrie 2023, în unanimitate, rezoluția 78/122 „Ziua Mondială a Curățeniei”, care proclamă data de 20 septembrie ca Ziua Mondială a Curățeniei.

Rezoluția invită toate statele membre, organizațiile din sistemul Națiunilor Unite, alte organizații internaționale și regionale, precum și alți actori relevanți – inclusiv societatea civilă, sectorul privat și mediul academic – să celebreze Ziua Mondială a Curățeniei prin activități menite să conștientizeze rolul eforturilor de curățenie în dezvoltarea durabilă. Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (UN-Habitat) facilitează respectarea acestei Zile.

Tema evenimentului inaugural, care va avea loc pe 20 septembrie în orașul Tromsø, Norvegia, este „Orașele arctice și deșeurile marine”. Evenimentul, organizat cu sprijinul UN-Habitat, GRID-Arendal și Fondul Norvegian pentru Protecția Mediului al Comercianților cu Amănuntul, și în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Locale și Regionale, municipalitatea Tromsø, Centrul Fram și Let’s Do It World, își propune să inspire comunitățile globale să adopte practici durabile care să protejeze regiunile arctice.

Știați că?

  • Se preconizează că generarea de deșeuri solide municipale va crește de la 2,1 miliarde de tone în 2023 la 3,8 miliarde de tone până în 2050. (UNEP/Raportul Global privind Gestionarea Deșeurilor 2024)
  • Fără acțiuni urgente în gestionarea deșeurilor, până în 2050, costul direct global al gestionării deșeurilor ar putea aproape să se dubleze, ajungând la o sumă uluitoare de 640,3 miliarde USD. (UNEP/Raportul Global privind Gestionarea Deșeurilor 2024)
  • Peste două miliarde de oameni nu au acces la colectarea deșeurilor, iar mai mult de trei miliarde nu au acces la facilități controlate de recuperare sau eliminare a deșeurilor. (UNDP)