Global Circularity Protocol for Business, cu impact

Autor articol: Adelina Dabu

Pornind de la nevoia companiilor de a avea o referință completă și coerentă în stabilirea obiectivelor, măsurarea, raportarea și publicarea progreselor în ceea ce privește utilizarea eficientă a resurselor și circularitatea, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) lucrează la un protocol global în materie (Global Circularity Protocol for Business – GCP) pe care își propune să îl lanseze la COP30, în 2025. 

Scopul este de scalare în companii a  practicilor circulare și a orientării politicilor publice pentru a accelera tranziția, cu o bază economică solidă, oferind un cadru standardizat pentru stabilirea obiectivelor, măsurarea și raportarea circularității. 

Global Circularity Protocol for business: Impact Analysis on Climate, Nature, Equity and Business Performance analizează impactul potențial al GCP asupra atenuării schimbărilor climatice, conservării resurselor și echității sociale care ar urma să se întâmple în același timp cu îmbunătățirea performanțelor afacerilor în mai multe sectoare. Cifrele ar trebui să ne convingă de faptul că există soluții pentru a echilibra impactul de mediu cu cel de afaceri. 

 De unde plecăm? Raportul include o listă orientativă și neexhaustivă a principalelor provocări sectoriale și ale lanțului valoric al economiei circulare în producție (electronică), transport (auto), construcții (beton) și agricultură (agroalimentar). 

Pe măsură ce acestea sunt adresate și tranziția circulară se accelerează și diferitele părți interesate din ecosistem se familiarizează mai bine cu noile procese, produse, servicii și oferte circulare, se așteaptă ca întreprinderile să evolueze și să beneficieze:

  • Pe termen scurt, transformarea afacerii necesară pentru a crește circularitatea poate necesita investiții inițiale și este puțin probabil să ducă la generarea de venituri. Vor fi astfel necesare schimbări de politici, noi stimulente, timp și resurse suplimentare și colaborare în lanțul valoric, toate acestea necesitând un anumit nivel de investiții inițiale. 
  • Pe măsură ce companiile tranziționează de la inactivitate în economia circulară, la a începe să măsoare și să raporteze activitatea lor în materie de consum de resurse și lanțuri valorice, este de așteptat să aibă un impact comportamental inițial, dar nu se traduce imediat în acțiune circulară în modelul de business.
  • Pe termen mediu, pe măsură ce companiile trec de la măsurare și raportare la integrarea în operațiunile proprii, implementarea sistemelor circulare va crește, iar acest lucru va avea un impact asupra actorilor de pe lanțul valoric, și în amonte și în aval. Oferta de materiale și produse circulare (inclusiv recondiționare, reparare și reutilizare) va trebui să crească odată cu cererea, iar clienții vor începe să se familiarizeze cu noi produse, servicii și oferte circulare. Veniturile și costurile vor începe să se echilibreze pe măsură ce apar eficiențe materiale și veniturile circulare cresc.
  • Pe termen lung, odată ce modelele de afaceri circulare sunt pe deplin stabilite și scalate de-a lungul lanțului valoric, poate fi atins nivelul de maturitate superior, în operațiuni indirecte. În acest caz, performanța circulară completă a afacerii ar putea începe să se materializeze prin realizarea de economii de scară și fluxuri de venituri stabile, de exemplu din modelele as-a-service. Acest lucru va maximiza eficiența materialelor și decuplarea, ceea ce va duce la beneficiile sociale și de mediu descrise pe larg în raport.

Acesta este cercul virtuos pe care îl expune raportul (Circular Matrurity Framewor) și care ar contribui la consolidarea beneficiilor de mediu odată cu susținerea afacerilor. Față de nivelul de materitate, câteva paliere sunt importante (și analizare în detaliu în raport):

  • Veniturile (circulare)
  • Reducerea costurilor operaționale
  • Atitudinea clienților
  • Reducerea emisiilor GES
  • Decuplarea

O implementare a GCP, cu o implicită maturizare a companiilor circulare, ar avea un impact asupra mediului la orizontul 2050, după cum urmează:

  • reducerea consumului global de materii prime de până la 100-120 de miliarde de tone și sunt echivalente cu cantitatea de material consumată în prezent pe an. 
  • Reducerea emisiilor de CO2 cu 6-7%, echivalând de 12 ori emisiile anuale ale SUA
  • Reducerea medie anuală cu 11-12% a poluării aerului

Implementarea GCP pe scară largă, pentru a materializa aceste etape pentru companii și respectiv beneficii de mediu, este dependentă de câțiva factori externi:

  • Cadrul de politici și reglementare (inclusiv cuantificarea prețului externalităților)
  • Un acord global privind tranziția justă
  • Schimbarea comportamentului consumatorilor și a modelelor de consum
  • Acces la finanțare
  • Acces la și schimburi de date pe lanțurile de valoare
  • Cercetare și dezvoltare tehnologică continuă

O tranziție de masă la modele de economie circulară presupune eforturi pe mai multe paliere, dar cel puțin companiile își pot face planuri de tranziție în etape, cu așteptări clare de la fiecare și un standard comun care să crească șansele scalării integrării pe întreg lanțul de valoare, cu beneficii economice și reducerea impactului de mediu.