Un restaurant din Chicago nu a aruncat gunoiul timp de doi ani

o-GREEN-570

Sacul din imagine contine deseurile stranse de restaurant in cei 2 ani de existenta. Sursa: The Huffington Post

Un proprietar de restaurant din Chicago, care nu a golit cosul de gunoi timp de doi ani are o explicatie simpla: Nu este nimic de aruncat.

Justin Vraney a avut ideea de a avea un restaurant `zero waste` din ziua in care a deschis cantina sa fast-food, Sandwich Me In.

                                              Eforturile sale remarcabile au fost subiectul unui scurt documentar, produs de Nation Swell.

Din momentul in care a fost deschis, Sandwich Me In a produs o cantitate de deseuri echivalenta cu ceea ce un restaurant de volum similar produce in doar o ora, a declarat Vraney pentru Huffington Post. Cea mai mare parte a deseurilor nu au fost generate de restaurant ci au venit de la clienti, care au adus in incinta localului diverse ambalaje ca pahare de hartie sau folii de plastic.

Tanarul vrea ca initiativa lui sa reprezinte un model si pentru alte restaurante. Pentru a atinge obiectivul `zero waste`, restaurantul este alimentat cu energie durabila, alimentele au un ambalaj minimal si provin de la ferme locale. In plus, toate resturile (alimente, uleiul pentru prajit, etc) sunt refolosite sau valorificate.

Vraney a declarat ca urmeaza principiul 3 R –Reduce, Reutilizeaza, Recicleaza caruia i-a adaugat inca 2 elemente, Respinge si Refuza. Acesta marturiseste ca isi administreaza casa dupa aceleasi reguli, pentru a oferi un mediu mai bun pentru copiii sai.

Vraney admite ca atingerea obiectivului `zero waste` nu a fost lipsita de provocari: timp de 6 luni s-a ocupat de planificarea operatiunilor pentru a mentine costurile fortei de munca reduse si a evitat facilitati de economisire a timpului, cum ar fi supele pre-ambalate.

Potrivit acestuia, costurile produselor alimentare din restaurant sunt foarte mici deoarece nimic nu este pierdut. Elementele de meniu sunt planificate in mod intentionat sa se intersecteze in timp ce resturile de mancare sunt oferite fermierilor pentru a hrani puii care `furnizeaza` ouale pentru afacerea sa.

In ceea ce priveste cele opt kilograme de deseuri, stranse in cei doi ani de existenta ai restaurantului, Vraney a gasit o solutie si pentru ele. Acesta le va dona unui artist care face sculpturi din gunoi, pentru a le transforma intr-o opera de arta.

Gasiti un scurt documentar despre initiativa tanarului mai jos.

 

Coca-Cola a introdus ambalajul eco in Romania

foto-dorna

Sursa: nonguvernamental.org

Coca-Cola Romania a lansat pe piata locala un nou ambalaj fabricat in proportie de pana la 30% din plante. Ambalajul, realizat cu ajutorul tehnologiei PlantBottle va fi folosit pentru sticlele de 0,5 litri de apa plata si carbogazoasa Dorna si Dorna Izvorul Alb.

Prin aceasta actiune, Coca-Cola continua strategia inceputa in 2012, cand a lansat ambalajul care contine cu pana la 25% mai putin plastic, utilizat de asemenea, pentru imbutelierea apelor Dorna si Dorna Izvorul Alb.

Noile ambalaje vor avea pe eticheta un mesaj si un logo specifice si vor fi promovate in puncte de vanzare special amenajate in magazine. Tehnologia PlantBottle, lansata prima data in 2009, la Copenhaga, foloseste etanol din trestie de zahar din Brazilia. Ambalajul este similar cu PET-ul clasic, cu exceptia faptului ca una dintre componentele acestuia din urma a fost inlocuita cu o componenta din plante, respectiv trestie de zahar. Ambalajul este 100% reciclabil si reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon eliberate in atmosfera.

Obiectivul companiei este ca pana in anul 2020 sa inlocuiasca toate materialele pe baza de petrol si combustibili fosili din componenta PET-urilor clasice, cu materiale obtinute din plante si sa introduca ambalajele PlantBottle pentru toate produsele din portofoliul companiei.

Ambalajele eco – un `trend` necesar

Ambalajele biodegradabile ar putea reprezenta un instrument puternic pentru rezolvarea problemelor legate de sustenabilitate cu care se confrunta marile branduri. Exista si alte materii prime, in afara trestiei de zahar care inlocuiesc cu succes solutiile existente; unele sunt utilizate deja si in tara noastra la fabricarea ambalajelor: acidul lactic extras din porumb utilizat la fabricarea plasticului, celuloza din lemnul de eucalipt, frunzele de palmier, amidonul, etc.

Printre avantajele oferite de utilizarea acestor ambalaje se numara reducerea costurilor de productie, reducerea consumului de energie si a emisiilor de carbon, oportunitatea de inovare a produselor.

Tot mai multe companii occidentale adopta diverse strategii pentru reducerea costurilor si pentru promovarea unei imagini eco-friendly. Aceste actiuni pregatesc astfel `terenul` pentru introducerea la scara larga a ambalajelor sustenabile. Unele aleg sa reduca greutatea si marimea ambalajelor, altele folosesc doar materii reciclate in producerea acestora. Spre exemplu, Nescafe a ales sa imbunatateasca designul borcanelor de sticla si sa introduca in productia ambalajelor sticla reciclata, pentru a reduce cantitatea de sticla si energie.

Brandul britanic de bauturi non-alcoolice Innocent Drinks a introdus materii reciclate in ambalajele sale inca din 2003. In prezent, ambalajele companiei au un continut de 50% material reciclat.

Pentru a-si reduce productia de ambalaje compania de cosmetice handmade Lush a ales sa vanda 46% din produse, neambalate. In plus, prin implementarea unui sistem de tipul `bring back`, clientii sunt incurajati sa returneze in cadrul magazinelor companiei cutiile de plastic, folosite in general, la ambalarea cremelor. La returnarea a 5 cutii ei primesc gratuit o masca de fata. Anul trecut 189 000 de ambalaje au fost returnate in magazine, reprezentand 5, 5 % din totalul de plastic necesar pentru productia de cutii a companiei.

Pe viitor, tot mai multe companii vor fi nevoite sa utilizeze materiile alternative nu doar pentru a-si reduce costurile de productie ci si pentru a se a alinia la standardele de mediu.

Un roman a inventat ambalajul alimentar biodegradabil care ne protejeaza de microbi

646x404

Sursa: Adevarul

Dan Vodnar, un cercetator din Cluj-Napoca, a inventat un tip de ambalaj antimicrobian care ne poate scapa nu doar de microbi ci si de unele substante nocive organismului.

Dan Vodnar are 31 de ani si este asistent la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca.

Tot in cadrul universităţii, este cercetător la Institutul pentru Stiintele Vietii. Tanarul savant are pana acum la activ un numar important de realizari, motiv pentru care, in luna iunie, a primit la Viena titlul „Danubius Young Scientist Award“ (n.r. – „Premiul Danubius al tanarului cercetator“).

Una dintre inventiile lui Dan Vodnar ar putea schimba o lume intreaga: este vorba despre un ambalaj special pentru alimente, care este antimicrobian si care ar putea contribui la reducerea conservantilor din alimente. In paralel cu acest proiect, in perioada 2010-2012, cercetatorul clujean a lucrat si la o eticheta antimicrobiana, care se poate aplica pe fructe si pe legume. Aceasta are mai multe avantaje: este organica, e biodegradabila, curata legumele si fructele de microbi.

„Eticheta se dezintegreaza cand dai drumul la jetul de apa. Nu intra in mar, iti curata toata suprafata marului. Polimerul din eticheta e ca un fel de detergent impotriva bacteriilor. Provine din natura si se intoarce in natura. Si chiar daca ar trebui sa ingeri aceasta eticheta nu ai pati nimic“, explică Dan Vodnar.

Cum i-a venit ideea proiectului

Ideea i-a venit cercetatorului pornind de la numeroasele cazuri de toxiinfectii alimentare cu o bacterie numita „Listeria“. Majoritatea se intampla in Statele Unite ale Americii si duc la moartea a 15% din cei care iau această bacterie. „Americanilor le place foarte mult sa manance, la birou, mancare «ready to eat» (gata preparata). Deci practic ai mancarea, o bagi la cuptorul cu microunde şi o mananci. La aceste preparate «ready to eat», in special cele din carne, Listeria e unul dintre cele mai intalnite microorganisme care apar la suprafata carnii din cauza manipularii. Poti sa-ti expui organismul destul de lejer la infectie.

Ce rol are ambalajul? Acesta e un biofilm si poate fi foarte usor aderat unui ambalaj de plastic si nu permite dezvoltarea Listeriei. In cazul in care carnea a fost contaminată cu Listeria, ambalajul inhiba locul unde se afla bacteria“, detaliaza cercetatorul.

Produs din alge şi cochilii de melci

Ambalajul inventat de clujean mai are o proprietate speciala: poate acţiona ca un inlocuitor al E-urilor. „Comerciantii adauga foarte multe E-uri, in special cei din categoria conservanţilor, pentru ca acesti conservanti au si efect antimicrobian. Dar de ce sa mananci atata conservant, cand poate sa fie rezolvata problema altfel? Adică sa se inhibe bacteriile cu ajutorul ambalajului“, adaugă Vodnar. Ambalajul inventat la Cluj este realizat din substanţe naturale, majoritatea fiind cele extrase din alge şi cochilii de melci marini. Cele două invenţii (ambalajul şi eticheta) sunt in curs de brevetare.

Alte proiecte realizate pana acum, de Dan Vodnar, includ plasticul ecologic realizat din resturile ramase din formarea biodieselului, pixul biodegradabil, cateva alimente-medicament.

Articolul complet despre activitatea cercetatorului il gasiti aici.