Maine incepe Pelicam – Festivalul International de Film despre mediu si oameni
Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni – PELICAM începe maine, 11 iunie, la Tulcea. Timp de patru zile, spectatorii vor putea vedea cele mai recente şi apreciate documentare din diverse colţuri ale lumii, accesul fiind liber la toate proiecţiile.
Ce evenimente ne asteapta in acest an la Pelicam
• Cinci producţii din Danemarca, Statele Unite, Malaezia, Columbia şi Peru, selectate din peste 300 de filme, intră anul acesta în cadrul competitiei principale.
Sfârșitul unui tip de agricultură în armonie cu natura, lupta oamenilor simpli cu o companie canadiană care vrea aurul de sub casele lor și supraviețuirea unei comunități care trăiește sub apă sunt câteva dintre poveștile pe care Pelicam le aduce anul acesta la Tulcea în cadrul competiției principale.
• Black Sea Docs Poveștile oamenilor din jurul Mării Negre, locul unde natura are o amprentă puternică asupra vieții comunității, sunt aduse la Tulcea în a doua editie a competiției Black Sea Docs a Pelicam. Documentarele vor fi proiectate în premieră națională și vor fi evaluate de un juriu internațional.
• Fresh Perspectives
Competiția Fresh Perspectives și cea de scurt metraje revin la Tulcea în acest an în cadrul Pelicam cu filme selectate la Berlinale și nominalizate la Oscar. Fresh Perspectives adună documentarele ce vin cu soluții alternative la problemele de mediu actuale. Proiecțiile vor fi însoțite de discuții pe temele propuse la care sunt invitate ONG-urile de mediu.
• Workshop-uri
Workshop-urile din cadrul festivalului sunt dedicate tinerilor care împărtășesc pasiunea pentru film și pentru mediu și care vor să continue efortul de conștientizare asupra probemelor de mediu.
1. În cadrul atelierului de regie organizat în parteneriat cu Școala Franceză Anna de Noailles, peste 30 de copii cu vârste între 10 și 12 ani vor explora și filma în Murighiol, după care vor realiza un montaj. Filmele realizate vor fi arătate în cadrul festivalului Pelicam 2015. Moderatorii atelierului sunt jurnalistul și regizorul francez Jonas Mercier și monteurul Alexandru Radu. Tematicile abordate vor fi fauna și flora din Deltă, apa și tradițiile locale.
2. Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Vira coordonează în cadrul Pelicam “Primul meu film documentar”, atelierul de film documentar dedicat tinerilor tulceni. Atelierul constă în predarea tehnicilor de documentare socială şi a tehnicilor utilizate în realizarea filmelor documentare.La finalul worksop-ului, participanții vor realiza un film documentar scurt.
3. Mai mulți studenți la jurnalism din țările din regiune vor avea șansa să “guste” din spiritul Deltei Dunării în cadrul unui atelier de jurnalism radio coordonat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France. Atelierul, organizat de Pelicam și Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), se va derula timp de o săptămână, la sfârșitul căreia participanții din România, Macedonia, Ungaria, Republica Moldova, Armenia și Albania vor realiza câte un reportaj radio pe o tematică legată de Delta Dunării. Reportajele vor fi prezentate în cadrul Forumului Regional de Mediu de anul viitor organizat de OIF.
• Zi suplimentara dedicata copiilor
Ediția a patra a festivalului Pelicam durează cu o zi în plus, incepand de joi până duminică, 14 iunie. Ziua suplimentară de joi este dedicată copiilor care pot viziona o selecție specială de filme. Sute de copii din Tulcea sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei, festivalul urmărind să depășească numărul de 700 de copii care au participat la editia de anul trecut.
• Expozitie foto
“Le monde secret du plancton” / “Lumea secretă a planctonului” este expoziția foto care va ajunge din Paris la Tulcea special pentru Pelicam. Tulcenii și participanții la festival se vor putea bucura de o serie de fotografii extraordinare realizate de studenții de la École nationale supérieure des Arts Décoratifs în jurul tematicii poluării din Marea Mediterană, unde nava științifică Tara a organizației Tara Oceans desfășoară activități de cercetare. Expoziția adusă de Tara Oceans la Pelicam va putea fi vizionată în centrul civic din Tulcea pe perioada festivalului, între 12 și 14 iunie.
Tara Oceans este o organizație neguvernamentală internațională, cu 10 ani experiență în cercetarea climei planetei, organizație care a obținut statutul special de observator permanent la ONU. Tara Oceans a realizat filmul de deschidere a Conferinței Climatice COP 21 de la Paris, în cadrul cărei va coordona pavilionul dedicat apelor și oceanelor.
• Concert Robin and the Backstabbers Cei de la Robin and the Backstabbers vor inchide editia din acest an a festivalului printr-un concert sustinut în Piața Civică din Tulcea.
Și în acest an organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului sunt prezente la Pelicam pentru întâlnirile cu publicul după proiecțiile filmelor. Documentarele Pelicam ridică întrebări care ne frământă pe toți, iar răspunsurile posibile se discută la Pelicam și la această ediție împreună cu Reper 21, Federația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC), Greenitiative, Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, CeRe Participare și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.
Exploatarea resurselor, cooperativele, transformarea peisajului, conviețuirea dintre oameni și animalele sălbatice, ideea de comunitate și impactul crizelor de mediu asupra femeilor sunt câteva dintre problemele discutate la Pelicam împreună cu organizațiile de mediu în acest an.
Mai multe detalii despre PELICAM 2015 sunt disponibile aici.