Concluziile conferintei de lansare a proiectului Urban_Wins
“A discuta despre deşeuri nu înseamnă doar a vorbi despre deşeuri, ci de a discuta despre cine suntem, ce producem, ce consumăm şi de a ne întreba care este modelul nostru economic şi de coexistenţă” (Gianluca Galimberti, Primar al Municipalităţii Cremona).
Urban_WINS este un proiect finanţat din fonduri europene, care se derulează pe o perioadă de 3 ani şi care va dezvolta şi testa strategii eco-inovative pentru prevenirea şi gestionarea deşeurilor în 8 oraşe-pilot din Italia, Portugalia, România şi Spania.
În data de 27 septembrie, un număr de peste 50 de participanţi – printre care numărându-se factori de decizie, reprezentanţi din industrie, autorităţi publice, centre educaţionale, afaceri locale şi locuitori ai oraşelor – din toate cele 6 ţări reprezentate în acest proiect (Austria, Italia, Portugalia, Romania, Spania şi Suedia) au participat la Conferinţa de lansare.
De asemenea, reprezentanţi ai oraşelor şi localităţilor care vor participa la Consiliul Consultativ European (Gothenborg şi Santiago de Compostela) şi oraşelor care vor face obiectul eşantionului pilot şi fazelor de studiu au fost prezenţi la eveniment: Zona Metropolitană a Veneţiei, Municipalităţile Pomezia, Albano Laziale, Monterotondo.
Primarul Municipalităţii Cremona, Gianluca Galimberti, a luat cuvântul la deschiderea conferinţei şi a subliniat importanţa cooperării dintre oraşe la nivel European, naţional şi regional. “Trăim într-o perioadă complicată pentru Europa. Trebuie să construim relaţii între ţările şi teritoriile europene prin proiectele pe care le vom derula în viitor. Acest lucru îl facem acum, începând chiar cu oraşul nostru, prin Proiectul UrbanWins. Va trebui să ne imaginăm oraşele noastre ca fiind imense laboratoare sociale, culturale şi economice, iar acest lucru este, de asemenea, posibil graţie Proiectului UrbanWins. Aria de aplicabilitate a Proiectului UrbanWins constă chiar în cercetarea şi analiza datelor şi opţiunilor. Tema Proiectului UrbanWins este crucială. A discuta despre deşeuri nu înseamnă doar a vorbi despre deşeuri, ci de a discuta despre cine suntem, ce producem, ce consumăm şi de a ne întreba care este modelul nostru economic şi de coexistenţă”, a declarat dl. Galimberti.
În continuare, membrii Consiliului Consultativ European al UrbanWins au avut ocazia de a se familiariza cu obiectivele Proiectului UrbanWins şi cu conceptul care guvernează acest proiect. Leonardo Rosado (Chalmers Technology University) a explicat modul în care oraşele reprezintă un motor esenţial al economiei şi dezvoltării sustenabile în viitor. Acestea reprezintă locul de desfăşurare a consumului: oraşele “mănâncă” resurse, motiv pentru care trebuie să le privim ca organisme vii şi să ne dăm silinţa de a schimba modul de viaţă urban şi să închidem ciclul utilizării resurselor materiale.
Giulia Lucertini (Università IUAV di Venezia) a explicat cum planificarea strategică permite depăşirea problemelor sectoriale şi dezvoltarea programelor şi planurilor generale, fiind singura cale de a diminua generarea deşeurilor direct la sursă.
Mara Pesaro (Comune di Cremona) a explicat de ce Proiectul UrbanWins reprezintă o provocare şi a evidenţiat importanţa identificării şi implicării unui număr cât mai mare de părţi interesate.
În cadrul unei sesiuni interactive, membrii Consiliului Consultativ European, între care menţionăm reprezentanţi ai Agenţiei Catalane a Deşeurilor, Agenţiei Portugheze a Mediului şi Administratiei Fondului pentru Mediu din România au avut prima ocazie de a se întâlni cu partenerii din cadrul proiectului şi de a avea o perspectivă a activităţilor Proiectului UrbanWins.
Graţie participării unui reprezentant al Universităţii Tehnologice din Delft, primele sinergii s-au stabilit odată cu proiectul REPAiR -Resource Management in Peri-urban Areas: Going Beyond Urban Metabolism, de asemenea finanţat prin programul Orizont 2020-Deşeuri-2015.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Proiectul, care se va desfăşura pe o durată de 3 ani este coordonat de Municipalitatea Cremona din Italia, în parteneriat cu 26 de participanţi internaţionali.
În România, partenerii sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, Asociaţia ECOTECA, Romania Green Building Council, Asociaţia ECOTIC, Global Innovation Solution, Asociaţia ENVIRON.
Contact Oficial: Mara Pesaro, Comune di Cremona,
Email: urbanwinscremona@comune.cremona.it
Contact Local Romania: Alexandra Ghenea, Manager de Proiect Ecoteca, alexandra@ecoteca.ro
Acest proiect este finanţat în cadrul Programului de Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020, prin Contractul de finanţare nr. 690047. Responsabilitatea oricărei erori sau omisiuni aparţine în întregime editorului. Conţinutul nu reflectă neapărat opinia Comisie Europene. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru utilizarea informaţiilor din acest material.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!