Idei de cadouri sustenabile de Crăciun și nu numai
Sărbătorile vin și, odată cu ele, vine și risipa. Acordăm atât de multă atenție găsirii cadoului perfect, încât tindem să trecem cu vederea cât de multă risipă generăm în această perioadă a anului. Omul de rând produce, în medie, 2,5 kg de deșeuri pe zi, iar în proximitatea sărbătorilor de iarnă, volumul crește la peste 3 kg de deșeuri pe zi. Asta înseamnă peste 2,5 miliarde de tone de deșeuri generate zilnic în preajma Crăciunului. Cu populația Pământului în creștere, aceste cifre sunt de-a dreptul alarmante.
Pentru a vă ajuta să fiți mai sustenabili Crăciunul acesta (și de fiecare dată când aveți de făcut cadouri), am întocmit un mic ghid cu sfaturi pentru a deveni mai sustenabili în achiziționarea și oferirea da daruri.
Experiențe > cadouri materiale
O parte din risipa care apare de sărbători vine ca urmare a primirii unor cadouri nepotrivite sau care pur și simplu ajung să fie nefolosite, uitate și, într-un final, aruncate. Pentru a combate această problemă și pentru a adăuga, de asemenea, o notă de unicitate darurilor pe care le oferim, cea mai ușoară soluție ar fi să ne mutăm focusul de pe cadourile materiale pe experiențe. Cea mai bună parte la această categorie de cadouri este că poate mulțumi toate gusturile și bugetele. Fără alte adăugiri, lăsăm mai jos o listă cu idei de experiențe care pe care le puteți oferi cuiva drag anul acesta de Crăciun:
- Bilete la film, teatru, operă, concerte etc.
- Cursuri (de dans, olărit, gătit etc.)
- Vouchere la spa/masaj/cosmetică;
- Abonamente la diverse servicii (Spotify, Netflix, Masterclass etc.);
- Bilete la un eveniment sportiv;
- O vacanță
Investește în durabilitate și sustenabilitate
Pentru cei care preferă să rămână, totuși, în sfera materială, încă mai există șanse la sustenabilitate. Dacă este de neconceput să nu le luăm celor dragi obiecte anul acesta de Crăciun, putem măcar să investim în acestea. Responsabil atât față de mediu, cât și de cei cărora le oferim darurile ar fi să căutăm branduri prietenoase cu mediul și, din gama acestora, să alegem produse care să fie utile și reutilizabile. Și de care destinatarii să se poată folosi. Astfel, câștigăm cu toții.
Câteva exemple de cadouri sustenabile în ambalaje reutilizabile:
* coșuri cu fructe și legume bio cumpărate de la producători locali – iată câteva exemple- bio&co, Sol și Suflet, Ograda lui Luca
* cosmetice handmade naturale și alte produse de îngrijire care se găsesc în magazinele zero waste din Bucuresti și din țară
*haine din fibre naturale produse local – ex. lana – Made in Roșia Montană
* decorațiuni din lemn, frunze și fructe uscate
* flori și brăduți în ghiveci
* alimente ambalate în ambalaje reutilizabile (ex. borcane cu măsline bio, zacuscă și murături produse local, etc).
Fii creativ
Mai țineți minte când eram în clasele primare și, la orele de desen și abilități practice, învățătoarea ne punea să facem cadouri lucrate manual pentru părinții noștri? Ce vremuri. Deși pentru unii dintre noi, faptul că ne-am oprit a fost decizia corectă, vârsta nu ar trebui să ne oprească pe toți din a oferi cadouri handmade. Cât de speciali ne-am simți dacă am primi un tablou sau o vază lucrată manual de la prietenul ăla artsy? Și probabil și prietenii noștri sunt de aceeași părere. Ca atare, anul acesta vă propunem să îmbrățișați arta și lucrul manual și să le oferiți prietenilor și familiei ceva care să vină nu doar din inimă, ci și din atelier.
Nu te ambala, dar ambalează sustenabil!
Pe lângă alimentele în exces, cadourile nepotrivite și ambalajele cadourilor generează multă risipă de sărbători. Soluția favorabilă ar fi să ne folosim de ceea ce avem deja, fără să cumpărăm materiale extra. Să dăm o nouă viață elementelor de altfel „moarte” din casă. În acest scop, iată o listă cu materiale alternative pentru ambalarea cadourilor, pentru a-i surprinde pe cei dragi nu doar prin sustenabilitate, ci și prin creativitate:
- Ziare;
- Pagini de revistă;
- Hârtia pungilor de carton;
- Hărți vechi, ce nu vor mai fi folosite
Iar pentru cei mai convenționali, este mereu valabilă varianta pungilor și cutiilor de cadou care pot fi refolosite de nenumărate ori. Let’s put those materials to good use.
Sugestiile pe care vi le-am prezentat reprezintă o mică parte din totalul de activități pe care le putem implementa pentru a fi consumatori responsabili iarna aceasta și, de ce nu, de acum înainte. Acestea fiind spuse, Crăciunul acesta fiți creativi și sustenabili. Sărbători fericite și responsabile!