1 incendiu

La Campulung Muscel arde cianura…

incendiu

gandul.info, 2 oct.2013

De vreo 6-7 luni (mai precis de prin luna aprilie), la Campulung s-a “spart o buba” cu deseuri, cianura, controale, poluare. E doar una dintre zecile de probleme acute cu gestionarea deseurilor in Romania, insa e una din care putem invata mult. Probabil ca nu o vom face (am mai vazut dezastre ecologice din care nu am invatat nimic), insa picatura cu picatura… poate ne mai desteptam si noi.

Societatea produce deseuri, unele periculoase. Asta e clar. Asa s-a dezvoltat omenirea, in ansamblul ei: luam chestii din natura, le transformam in substante toxice si le intoarcem in aer, apa si sol. De acolo le inhalam sau le inghitim. Dar destul cu filosofiile inutile. Sa revenim la Campulung.

Ce se intampla in Campulung?

Acolo, pe fosta platforma ARO -acum o amestecatura de hale vechi, mormane de fieratanii si platforme candva betonate – se depoziteaza (si) deseuri. Dupa cum arata controalele Garzii de Mediu Arges, unele sunt periculoase. Jurnalistii de la Evenimentul Muscelean au acoperit pe larg subiectul. Iata unul dintre cele mai recente articole, in care se vorbeste de incalcari ale Codului Penal, investigate de Politia Campulung, pe linia “traficului sau detinerii de stupefiante sau substante toxice”. Si Antena 3 a preluat subiectul din mers.

Din fericire, implicarea Politiei da greutate subiectului, acolo unde Garda de Mediu are o abordare mai … moale. Poate o sa facem candva o discutie cu privire la instrumentele de interventie (si eficacitatea interventiilor) Garzii de Mediu. Deocamdata nu e cazul…

Este imbucurator insa sa vedem mobilizarea societatii civile locale, care a initiat un protest impotriva poluarii respective. Probabil este si principala cauza pentru care autoritatile au ales sa iasa din amorteala. Dupa cum s-a vazut in cele 6-7 luni precedente, ies greu. Autoritatile. Din amorteala.