Landfill compactor

Depozitarea deseurilor, o solutie cu viitor incert

Landfill compactor

Landfill – a victim of successful policies (by WMW)

Daca Romania tocmai a descoperit ca taxarea depozitarii deseurilor este importanta – e adevarat cu un “ajutor” direct si cam imperativ al Comisiei Europene – in Olanda, politicile publice si-au atins obiectivul.

“Am vrut deseuri mai putine depozitate in sol, am rezolvat!” pot sa-si spuna guvernantii olandezi.

Asta inseamna, sintetic, ca doar 2-3% din totalul deseurilor generate mai ajunge intr-o groapa de gunoi. Este asemanator cu volumul care NU ajunge la groapa in Romania. Doar putin pe dos!

Intre 1991 si 2013, numarul depozitelor din Olanda a scazut de la 80 la 21. Cele care au ramas au cifre de afaceri scazute dramatic, pana la pericolul de-a nu mai putea functiona. Intre timp, guvernul Olandez a eliminat taxarea la groapa. Pur si simplu nu mai este necesara.

In aceeasi perioada, in Romania functionau peste 3500 (!!!) de depozite (sau gramezi de gunoi, le putem numi). Este adevarat, in aceeasi perioada, taxele de depozitare in Olanda au fost de 108 EUR/t (sau 16 EUR/t) pentru deseuri care nu au trecut mai intai printr-un proces de incinerare. In Romania, au fost…zero!  De anul viitor vor fi de cca 11 EUR, din 2015 urca la 17 si apoi la 27. Mai vedem…

O analiza mai cuprinzatoare a evolutiei “afacerii” de depozitare a deseurilor in Olanda o gasiti in articolul asta, la www.waste-management-world.com)