Eurostat confirma si in acest an: Romania ramane codasa Europei la reciclare
De ani buni avem un déjà-vu atunci cand sunt publicate statisticile Eurostat privind ratele de reciclare din UE. Daca in 2013 Romania se “lauda” cu o rata de 3% reciclare, in anul 2014 am ajuns la “performanta” de 5% grad de reciclare. Raportul emis ieri de Eurostat nu contine asa cum v-ati fi asteptat, datele trimise de Romania pentru anul 2014, ci datele revizuite pentru anul 2013.
In anul 2015 raportul Eurostat estima ca Romania a avut in 2013 un grad de 3% reciclare a deseurilor municipale, 0% incinerare, 0% compostare, respectiv 97% depozitare; in raportul emis in acest an datele revizuite prezinta niste schimbari semnificative la nivelul aceluiasi an, 2013, respectiv un grad de 5% reciclare, 11% compostare (????!!!!!), 2 % incinerare, respectiv 82 % depozitare.
Si o veste buna … conducem si in acest an “clasamentul” generarii deseurilor municipale
Cu sub 300 de kilograme generate pe persoana, Romania (254 kilograme), Polonia si Letonia au cel mai scazut nivel de deseuri municipale/cap de locuitor, urmate de Cehia si Slovacia (cu putin peste 300 de kilograme). La polul opus se afla Danemarca care a generat cea mai mare cantitate de deseuri (759 kilograme de persoana), urmata la mare distanta de Cipru, Germania si Luxemburg, cu peste 600 de kilograme de persoana.
Incepand din 2007, deseurile menajere generate au scazut in mod constant in UE, fata de nivelul de la jumatatea anilor 1990. Din cele 475 de kilograme de deseuri generate pe cap de locuitor in UE in 2014, 465 de kilograme au fost tratate.
Slovenia campioana la reciclare si in 2014
Desi a pierdut 6 procente fata de anul 2013, Slovenia conduce in continuare clasamentul reciclarii cu o rata de 49%, fiind urmata de Germania (47%) si Suedia (33%). Vecinii nostri bulgari continua sa surprinda cu o rata de reciclare de 23%! La polul opus se afla Muntenegru si Serbia cu 1% reciclare, Letonia cu 3% si bineinteles, Romania cu 5%.
Compostarea a fost cea mai utilizata metoda in Austria (32%), urmata de Olanda si Belgia (21%).
De cealalta parte, Estonia conduce detasata “clasamentul” incinerarii cu 56%, fiind urmata de Danemarca (54%), Finlanda si Suedia (amandoua cu 50%).
La capitolul depozitare cele mai multe deseuri au ajuns in gropiile de gunoi din Turcia, Bosnia si Hertegovina (100%), Letonia (92%), Malta (88%), Croatia (83%) si bineinteles, Romania (82%); in schimb Elvetia `se mandreste` cu depozitare 0, fiind urmata de Germania, Austria, Belgia, Suedia (1%).
Gasiti raportul complet aici.
Puteti citi si:
Slovenia „campioana” Europei la reciclare, Romania in continuare printre codasi
Romania – in continuare pe ultimele locuri in UE la reciclarea deseurilor municipale
Gata, si Bulgaria e mult inaintea noastra; Scrisoare Deschisa catre Ministrul Mediului
Reciclarea in Romania – o radiografie facuta de principalii ″actori″ din domeniu
Doar jumatate dintre romani sunt dispusi sa colecteze selectiv, comparativ cu 90% din europeni
Urmăritori & Pingbacks
[…] dvs. ne poate ajuta sa aratam ca desi Romania este „codasa Europei” in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, in tara exista numeroase initiative individuale care […]
[…] dvs. ne poate ajuta sa aratam ca desi Romania este „codasa Europei” in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, in tara exista numeroase initiative individuale care […]
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!