Companiile sunt gata să investească pentru neutralitatea climatică, dar nu singure

Autor articol: Adelina Dabu

O majoritate covârșitoare a liderilor de afaceri la nivel global percep tranziția către emisii net zero nu doar ca pe o responsabilitate de mediu, ci și ca pe o oportunitate de investiții semnificativă. Potrivit barometrului anual realizat de World Business Council for Sustainable Development, peste 90% dintre lideri văd potențialul economic al tranziției, dar recunosc că progresele rămân limitate. Deși inițiativele pentru tranziția net zero au crescut, doar 1% dintre aceștia consideră că procesul se desfășoară la o scară care să reflecte magnitudinea efortului necesar.

Tehnologia nu mai este principala provocare, 66% dintre respondenți afirmând că investițiile și extinderea lentă a infrastructurii fizice sunt cele mai urgente bariere în calea accelerării tranziției. Politici industriale pe termen lung, infrastructură și o cooperare internațională mai puternică este ceea ce așteaptă 9 din 10 companii pentru a investi mai mult decât o fac acum. Deci oportunitățile sunt, dar în fapt sunt condiționare de un cadru cu mai puține bariere și de consolidarea unor piețe care să reflecte investițiile. 

Obstacole Cheie în Procesul de Tranziție

Cu toate că 3/4 dintre companii și-au crescut deja investițiile în domeniu, acestea sunt insuficiente și, mai mult, se confruntă cu provocări semnificative care pun sub semnul întrebării capacitatea de scala soluțiile verzi. 

Companiile menționează, printre cele mai importante provocări, o inflație de 50% a costurilor cheltuielilor de capital, creșterea prețurilor la energia regenerabilă, modele de venituri incerte, procese lente de autorizare, aprovizionare limitată cu combustibil cu emisii reduse de carbon, probleme de interconectare la rețele și infrastructură subdezvoltată. 

Cazul investițional nu este încă bine înțeles de comunitatea de investiții mai largă, ceea ce a dus la piețele de capital care dau semnale mixte, este necesară o reconectare fundamentală a piețelor financiare pentru a înclina alocarea capitalului și stimulentele de evaluare către scalarea soluțiilor net-zero.

Politici de piață și eforturi guvernamentale

Pentru a susține în continuare investițiile pentru tranziție climatică, stabilirea unor obiective ambițioase – de către guverne sau câteva companii – nu va crea condițiile de piață suficiente pentru extinderea investițiilor. Companiile identifică nevoia de politici industriale sectoriale pe termen lung, cu prioritate pentru:

  • Dezvoltarea cererii cu adoptarea de măsuri pentru a stimula piețele de produse cu emisii reduse, cum ar fi oțelul și cimentul verde;
  • Sprijinirea tehnologiilor emergente prin mecanisme care să asigure prețuri competitive, eliminând astfel dependența pe termen lung de subvenții directe.
  • Investiții guvernamentale în infrastructură, finanțarea și construirea rețelelor necesare, inclusiv rețelele de încărcare și alte structuri de suport pentru economia verde.
  • Autorizare simplificată

Există semne clare că măsuri de politică mai ambițioase accelerează acțiunile corporative (de exemplu, CBAM, ETS) și sectoare care au luat deja avans, cum este cel al bateriilor. 

Barometrul mai evidențiază importanța critică a extinderii producției de energie din surse regenerabile pentru toate sectoarele și necesitatea dea trece dincolo de dependența de cererea voluntară, care nu crește în ritmul necesar pentru sectoare precum oțelul, cimentul, aviația, transportul maritim și produsele chimice. 

Cooperare Globală și Necesitatea de Coordonare Politică

Barometrul evidențiază nevoia de coordonare între economiile mari, trei sferturi dintre liderii de afaceri considerând esențială o aliniere mai bună între politicile internaționale. O armonizare a mandatelor ecologice, a datelor de eliminare treptată a tehnologiilor poluante și a obiectivelor de achiziții publice între țări ar permite o extindere mai rapidă a piețelor și o distribuție echitabilă a riscurilor și costurilor. Realitatea geopolitică a acestor zile, face acest obiectiv să pară misiune imposibilă. 

Este evident că tranziția net zero nu este doar o posibilitate, ci este deja în curs, cu companii care au văzut oportunitățile de dezvoltare și sunt gata să își intensifice eforturile dacă și guvernele susțin eforturile și piețele financiare transmit semnalele în aceeași direcție. 

Acțiuni concrete la nivel de infrastructură și pentru dezvoltarea unor piețe pentru produsele și serviciile verzi pot crea cadrul necesar pentru un val de oportunități care să asigure că tranziția ecologică are susținere economică.