Depozitele de deșeuri – o problemă acută
Impactul de mediu datorat depozitelor de deșeuri menajere municipale este tratat cu o atenție specială, toate țările membre ale Uniunii Europene fiind în plin proces de implementare a Directivei_31/99/EC privind depozitarea deșeurilor în Uniunea Europeană.
Legislația națională, care transpune cerințele UE, acordă atenție managementului integrat al deșeurilor și măsurilor de control al depozitelor de deșeuri municipale, de la proiectare, operare, închidere și reabilitare.
În România, prin HG 349/2005, s-a stabilit obligativitatea închiderii depozitelor de deșeuri neconforme amplasate în arii urbane începând cu luna iulie 2009. Problema gestionării deșeurilor se manifestă tot mai acut din cauza creșterii cantității și diversității acestora, precum și a impactului lor negativ, tot mai pronunțat, asupra mediului înconjurător.
În România, depozitarea rămâne principala opțiune de eliminare a deșeurilor municipale. Deși ponderea deșeurilor depozitate în totalul deșeurilor municipale generate a scăzut de-a lungul timpului, aceasta se menține la un nivel foarte ridicat (peste 70% în 2017, conform European_Environment_Agency, față de peste 99% în 2006). Însă fără măsuri urgente de deviere a deșeurilor care ajung la gropile de gunoi, nu vom putea atinge ținta de 10% până în anul 2035 stabilită pentru țările Uniunii Europene.
În plus, multe din depozitele de deșeuri municipale sunt neconforme și datează încă din anii 1970-1980.
Mai multe detalii găsiți în studiul_de_caz_privind_inchiderea_depozitului_de_deseuri_Medias .