646x404

Interviu cu eleva “manager”: Cum a reusit Raluca sa implementeze un proiect de colectare selectiva la doar 13 ani

646x404

Sursa foto: Adevarul

Vestile bune legate de colectarea selectiva incep sa creasca si in Romania. Initiativele de acest fel sunt motiv de apreciere, mai ales cand vin din partea tinerilor care nu doar incearca, ci si reusesc sa-i convinga pe cei din jur sa se alinieze colectarii selective.

Raluca Aftene face dans de la 7 ani, are pana acum un loc 1 la break dance – solo si se considera norocoasa pentru ca i-a intalnit pe cei de la New Force of Dance, trupa cu care a ajuns in semifinala de la Romania danseaza!

Pe langa dans si scoala, Raluca este, la doar 13 ani, antreprenor – si fost de acord sa ne raspunda la cateva intrebari legate de proiectul pe care l-a implementat cu succes la Scoala Gimnaziala nr. 18 “Jean Bart” din Constanţa, proiect prin care a adunat aproximativ o tona si jumatate de maculatura.

Proiectul “Reciclează activ” a fost scris si apoi derulat sub atenta supraveghere a Ralucai in ultimele doua luni. Peste 200 de elevi, parinti si chiar cadre didactice au aderat la ideea elevei si au reuşit sa adune peste 1,4 tone de maculatură. Banii castigati de proiectul Ralucai vor fi folosiţi pentru a sustine urmatoarele proiecte ale Şcolii Gimnaziale “Jean Bart”.

Irina Daia, Asociatia Ecoteca: Oamenii incearca sa colecteze de ceva timp, dar sunt destul de putine initiative care reusesc cu adevarat. Te-ai asteptat ca proiectul tau sa aiba un asemenea succes? Ce crezi ca a determinat acest fapt?

Raluca Aftene: Da, la nivelul scolii mele ma asteptam, cumva, pentru ca-mi cunosc colegii si pentru ca am avut sustinerea si indrumarea profesorilor nostri. De fapt asta a fost cheia succesului: colaborarea. Nu ma asteptam sa aiba ecoul pe care l-a avut in afara scolii, dar asta ma bucura.

ID: Care este, in viziunea ta, importanta initiativei tale? La ce ajuta?
RA: In primul rand, faptul ca un elev a avut o idee si a fost ajutat sa o puna in practica arata ca se poate si-i va motiva si pe altii, le va da incredere si curaj.
La ce ajuta? Simplu, fiecare obiect reciclat inseamna economie, curatenie si sanatate.

ID: Ai invatat notiunile de baza despre colectarea selectiva de la cineva sau a fost mai degraba un proces de autoeducare?
RA: Nu stiu daca am invatat, in orice caz nu intentionat, a fost mai degraba ,,nevoia te invata”. Initial, raspunzand atunci de departamentul Resurse – Finante -Voluntariat, am vrut sa aduc niste bani in scoala. Asa a inceput totul, cu un vis, apoi, ce-ar fi… dupa care, de ce nu…

I-am spus ideea mea mai intai d-nei psiholog Daniela Ghitoiu, dar au fost implicati si d-na dir. adj. Loredana Busuioc, dl consilier de imagine prof. Teodor Madalin Rosioru, d-na consilier educativ prof. Capra Mihaela, d-na diriginta Carmen Butnariu si colegele mele Hulea Iustna, Cosor Diana si alti colegi care fac parte din Consiliul Scolar al Elevilor scolii Jean Bart Constanta, a carui presedinte sunt. Reusita e sigura cand muncesti in echipa!

Vom reveni in zilele urmatoare cu partea a 2-a a interviului.

Mai multe informatii despre proiectul Ralucai gasiti aici.

1 răspunde

Comentariile sunt închise.