New York City va interzice ambalajele din polistiren in acest an
Ambalajele de polistiren vor fi interzise in New York incepand cu 1 iulie 2015. Pentru a tine pasul cu alte initive asemanatoare din SUA si nu numai, primarul Bill de Blasio a anuntat ca New York va deveni cel mai mare oras din tara care va interzice restaurantelor si companiilor sa utilizeze recipiente si ambalaje din polistiren.
“Aceste produse provoaca daune reale de mediu si nu au loc in New York City. Avem optiuni mai bune, alternative mai bune, iar in cazul in care mai multe orase din tara decid sa urmeze exemplul nostru si sa instituie interdictii similare, aceste alternative vor costa in curand mai putin”, a declarat Blasio.
Pana acum, mari orase americane ca San Francisco, Seattle, Portland, Oregon, Boulder, Colorado si Los Angeles au interzis pungile de plastic sau ambalajele de polistiren, din cauza faptului ca 90% dintre ele nu sunt reciclate si ajung la gropile de gunoi.
Aceasta interdictie va contribui la eliminarea a peste 30.000 de tone de deseuri de polistiren care ajung la gropile de gunoi, pe strazi si cai navigabile. Orasul a explorat puternic posibilitatea de reciclare a acestor recipienti, dar in cele din urma nu a gasit o solutie care sa functioneze.
Spuma de polistiren este folosita cu precadere in industria alimentara datorita costurilor scazute de productie si izolatiei termice eficiente.
“In timp ce o mare parte din deseurile pe care le producem pot fi reciclate sau refolosite, spuma de polistiren nu este unul dintre acele materiale,” a declarat Kathryn Garcia, comisarul responsabil de salubritatea orasului.
Peste 70 de orase din SUA au interzis polistirenul
Interdictia va intra in vigoare la 1 iulie 2015, cu o perioada de gratie de 6 luni, care permite companiilor sa elimine treptat recipientele fara a fi amendate de autoritati. Intreprinderile si organizatiile non-profit care castiga mai putin de 500.000 dolari pe an pot fi exceptate de la aceasta interdictie, dar ele trebuie mai intai sa dovedeasca ca utilizarea de materiale alternative ar provoca dificultati financiare pentru ele.
Aceasta decizie interzice, de asemenea, vanzarea de spuma de ambalare folosita pentru a proteja obiectele in timpul expedierii lor.
Peste 70 de orase din intreaga tara, inclusiv orase mari precum Washington DC, Minneapolis, San Francisco si Portland, au interzis aceasta spuma de plastic. Michael Bloomberg, predecesorul primarului de Blasio, a fost primul care a sugerat interdictia polistirenului in urma cu 2 ani.
Alternative pentru polistiren
Eric Goldstein, directorul de mediu al organizatiei non-profit Natural Resources Defense Council propune ca alternative pentru polistiren folosirea recipientelor de aluminiu, hartie reciclata sau alte ambalaje compostabile. Numai in Seattle exista peste 700 de tipuri de ambalaje biodegradabile. Spre exemplu, Dell a inlocuit polistirenul folosit pentru expedierea produselor cu ambalaje din ciuperci.
Potrivit lui Goldsein, pana acum nu au fost folosite aproape deloc ajutoarele financiare oferite de autoritati in orasele care au instituit aceasta interdictie. De ce? “Fiindca diferentele de preturi dintre ambalaje sunt banale iar costurile sunt absorbite de consumatori “, declara acesta.
Si pe piaţa din Romania, aceste recipiente sunt folosite din plin, in special de magazinele specializate pe livrari la domiciliu. Din pacate, nu stim cate din aceste ambalaje ajung sa fie reciclate.