Retrospectiva 2021-2022: industria reciclării hârtiei
COVID-19, războiul din Ucraina, criza în creștere a costului vieții și lanțurile de aprovizionare perturbate au continuat să provoace piața reciclării hârtiei. În 2022 vânzătorii de fibre recuperate au continuat să beneficieze de prețuri ridicate susținute fără precedent la toate gradele.
China continuă să dicteze cererea globală, dar comercianții sunt îngrijorați cu privire la efectul cifrelor inflației din Occident asupra comenzilor din sezoanele de vârf cum a fost cazul sărbătorilor.
În general, prețurile asiatice pentru fibra de hârtie reciclată au scăzut, dar ratele de schimb favorabile și reducerile de marfă au contribuit la stabilitatea prețurilor în Europa.
Surse de pe piața din Franța au declarat că lipsa de cerneală și rata mare de recuperare a hârtiei au dus la creșteri semnificative ale prețurilor, în timp ce cererea de la fabricile de hârtie din Germania a fost ridicată.
Rata de reciclare a hârtiei în 2021 a fost de 71,4% în Europa
În septembrie anul trecut a fost publicat primul raport care monitorizează angajamentul de reciclare al lanțului valoric al hârtiei în cadrul noii Declarații europene privind reciclarea hârtiei 2021–2030. Ulterior, raportul va fi publicat anual pentru a monitoriza progresul în ceea ce privește acest nou angajament.
Potrivit raportului, în 2021, 71,4% din toată hârtia și cartonul consumate în Europa au fost reciclate. Au crescut atât consumul de hârtie și carton nou, cât și colectarea hârtiei pentru reciclare. Într-o comparație de la un an la altul, cantitatea totală de hârtie și carton colectată și reciclată în sectorul hârtiei în 2021 a crescut cu 2%, până la 57,1 milioane de tone. Acest lucru se datorează în parte noilor investiții importante în capacități de reciclare a hârtiei în Europa.
Din 2009 până în 2020, hârtia/cartonul a fost principalul deșeu de ambalaj în UE (32,7 milioane de tone generate în 2020), urmate de plastic și sticlă (15,5 milioane de tone pentru plastic și 15,1 milioane de tone pentru deșeurile din sticlă în 2020).
Pe parcursul perioadei de 11 ani, hârtia și cartonul au fost principalul deșeu de ambalaj generat, contribuind cu 32,7 milioane de tone la totalul deșeurilor de ambalaje generate în 2020; din 2009, acest flux de deșeuri a crescut cu 25,2 %. Materialul de ambalare din plastic a atins un total de 15,5 milioane de tone ca al doilea cel mai important material (+26,7 % comparativ cu 2009). Sticla a avut un volum de 15,1 milioane de tone (+13,1 %), ambalajele din lemn 11,9 milioane de tone (+15,2 %) și ambalajele metalice 4,0 milioane de tone în 2019 (+6,7 %).
România a raportat că a generat 33,09 kg de hârtie/cap de locuitor în 2019 și a reciclat 68,3% din hârtia generată, în 2020 nu a raportat datele privind generarea și reciclarea hârtiei iar datele pentru 2021 încă nu au fost publicate de Eurostat.
Sectorul hârtiei vizează o rată de reciclare de 76% până în 2030 în Europa
Un obiectiv de reciclare a 76% din toată hârtia și cartonul consumat în Europa până în 2030 a fost susținut de reprezentanții lanțului valoric european al hârtiei.
Angajamentul vine într-o nouă declarație europeană privind reciclarea hârtiei 2021-2030 publicată de Consiliul European pentru Reciclarea hârtiei (European Paper Recycling Council -EPRC ) și lansată la Premiile europene pentru reciclarea hârtiei de la Bruxelles.
Documentul stabilește măsuri pentru optimizarea managementului hârtiei la fiecare pas al unei bucle continue de reciclare.
Semnatarii susțin că sunt necesare mai multe condiții de sprijin din partea UE și autorităților locale, inclusiv asigurarea faptului că hârtia este colectată separat pentru a păstra calitatea materialului și limitarea cantității de deșeuri de hârtie trimise în scopuri de recuperare a energiei.
Câștigătorii premiilor europene pentru reciclarea hârtiei au inclus EnEWA, un proiect german de cercetare și dezvoltare care se concentrează pe optimizarea sortării, curățării și reciclării hârtiei chiar și atunci când aceasta este amestecată cu alte deșeuri reziduale menajere sau comerciale. O alta este inițiativa inter-industrială Celab de reciclare a etichetelor autoadezive.
EPRC a fost înființat de industrie în 2000 pentru a monitoriza progresul în atingerea obiectivelor de reciclare a hârtiei stabilite în Declarația europeană din 2000 privind reciclarea hârtiei. Angajamentele sunt reînnoite la fiecare cinci ani.
Perspectiva SUA
Potrivit Asociației Americane pentru Păduri și Hârtie (AF&PA), 68% din toată hârtia consumată în Statele Unite a fost reciclată în 2021.
În plus, a crescut rata de reciclare pentru cutiile vechi din carton ondulat (OCC). Rata a fost de 91,4% în 2021, în creștere față de rata din 2020 de 88,8% și, în general, o medie pe trei ani de 90,5%.
Recycling Partnership raportează însă o altă rată de reciclare: 60% dintre cutiile rezidențiale din carton ondulat ajung la groapa de gunoi.
Se pare că nu suntem singurii care au probleme în ceea ce privește acuratețea raportărilor…
În cea mai mare parte a anului 2022, a scăzut prețul OCC, fundația pieței de hârtie recuperată din SUA. La începutul lunii iunie, însă, părea că piața era în sfârșit în echilibru, cererea și oferta fiind aproximativ egale.
Pe de o parte, vânzările record din comerțul electronic au stimulat cererea de cutii, dar nu a existat o creștere corespunzătoare a ratelor de reciclare.
Pe de altă parte, s-au evidențiat mulți factori economici provocatori: o dublare a prețurilor la benzină față de un an mai devreme, costurile inflaționiste în spirală pentru aproape fiecare categorie de consumatori și deficit acut de forță de muncă.
Întrucât mass-media vorbește despre recesiune, efectul domino este încrederea scăzută a consumatorilor, prețurile chiar mai mari ale combustibililor și inflația conducând la vânzări cu amănuntul mai lente, stocuri mai mari și o încetinire a comenzilor, ceea ce duce inevitabil și reducerea cantităților de ambalaje de hârtie generate și reciclate.
Puteti citi și:
Eurostat: În 2019 România a reciclat 44,6 % din deșeurile de ambalaje
Cum a amânat HG 1214/2022 implementarea Sistemului Garanție – Returnare (SGR)