Universitatea de Vest adoptă Sistemul de Garanție-Returnare
Timișoara face un nou pas important în direcția sustenabilității prin extinderea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în campusurile universitare. Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) devine parte a acestui demers prin instalarea în campus a unui sistem automat de preluare a ambalajelor, facilitând colectarea separată și reciclarea acestora. UVT devine astfel un exemplu de bune practici pentru alte instituții academice din regiune, consolidând eforturile naționale de reducere a deșeurilor și protejare a mediului.
Inițiativa face parte din proiectul Eco-Student, dezvoltat de Asociația ECOTECA, în parteneriat cu ING Bank și Tomra Collection Romania, și vizează menținerea Timișoarei în topul orașelor privind rata de colectare a ambalajelor SGR, prin implicarea activă a studenților în procesul de returnare a ambalajelor de băuturi. În perioada ianuarie-decembrie 2024, județul Timiș a fost constant în topul rapoartelor RetuRO, cu o medie de 14,33 kg de ambalaje returnate pe cap de locuitor.
„Proiectul Eco-Student a debutat de curând la București, iar extinderea lui la Timișoara este un pas firesc, având în vedere că județul Timiș reprezintă un punct strategic pentru Sistemul de Garanție-Returnare. Zona beneficiază deja de un centru de sortare și numărare gestionat RetuRO, pregătit să preia cantitățile mari de ambalaje colectate în regiune. În acest context, ne bucurăm că Universitatea de Vest s-a alăturat proiectului și suntem încrezători că anul acesta vom reuși să dotăm toate universitățile de top din România cu sisteme automate de preluare a ambalajelor”, a declarat Raul Pop, Director de Programe în cadrul Asociației ECOTECA.
Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, subliniază importanța acestui proiect: „UVT este un permanent promotor al sustenabilității și al responsabilității față de mediu, fapt confirmat și prin implicarea în acest proiect. Ne dorim să le oferim studenților un instrument modern și eficient pentru a contribui direct la protecția mediului. Cei peste 16 mii de studenți ai UVT au acum o soluție accesibilă, care le facilitează returnarea ambalajelor și îi implică activ în crearea unui mediu mai curat și cu un impact vizibil asupra comunității locale.”
Noul sistem de preluare automată a ambalajelor este amplasat la parterul sediului central al UVT (str.Vasile Pârvan, nr.4) și permite studenților să returneze ambalajele de băuturi în schimbul voucherelor valorice. Acestea pot fi utilizate pentru cumpărături sau schimbate în numerar în orice magazin Mega Image. Această facilitate vine în sprijinul eforturilor orașului de a reduce cantitatea de deșeuri și de a implementa cu succes Sistemul de Garanție-Returnare la nivel local.
Proiectul Eco-Student a debutat recent în București, cu instalarea sistemelor de colectare automata a ambalajelor în campusurile Regie și Polizu, în colaborare cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București. Pe lângă infrastructura de preluare a ambalajelor, proiectul include și sesiuni educaționale dedicate studenților privind economia circulară și beneficiilor SGR.
Citește și: