646x528

Betonul din deseuri de sticla inventat la Cluj

646x528

Sursa: Adevarul

O doctoranda a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Ofelia Corbu, a conceput un nou material de constructii inlocuind nisipul si pietrisul din beton cu bucati de sticla.

Noul material are avantaje importante: este impermeabil, rezista la inghet-dezghet si la uzura. Inventia fost brevetata anul trecut si premiata la mai multe saloane de inventica.

Ofelia Corbu este doctoranda a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca. A absolvit Facultatea de Constructii cu mai bine de 20 de ani in urma, iar lucrarea de doctorat a sustinut-o la vârsta de 46 de ani. Tema lucrarii a fost betonul din deseuri de sticla, un produs cu multiple intrebuintari.

`Datorita caracteristicilor si rezistentelor foarte mari, poate fi pus in aplicatie pentru elemente foarte zvelte, subtiri. Se poate folosi la structuri zvelte, la elemente decorative, mobilier stradal, mobilier de interior, foarte multe aplicabilitati in funcţie si de viziunea arhitectilor`, a explicat aceasta pentru Digi24.ro.

Caracteristicile betonului din sticla

Betonul din deseuri de sticla este de doua ori mai scump decat cel obisnuit, insa are mai multe beneficii: este impermeabil, rezista la inghet-dezghet si la uzura.

`Betonul in ziua de azi se foloseste in sectiuni mari, care arata destul de urat din punct de vedere arhitectural si atunci urmarim sa facem mai multe sectiuni apropiate de sectiunile metalice, care sunt mai zvelte si in acelasi timp sa nu diminuam, ba chiar sa crestem rezistenta acestuia`, a afirmat Pavel Sosa, doctor inginer.

Pentru realizarea noului tip de beton, clujeanca a folosit sticla de cobalt de la o fabrica de profil din judet, dar si cateva tone de ciment. Inventia ei poate deveni un trend in domeniul constructiilor, sustin arhitectii.

`Viitorul construirii se indreapta catre tehnici, tehnologii, materiale sustenabile si exista sanse ca acestea sa vina sau paleta cu care vom lucra peste cativa ani, sa vina din multe zone, inclusiv cea a unor astfel de betoane care folosesc ingrediente reciclate, e vorba de sticla, reintrodusa in circuit`, a afirmat Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Ofelia Corbu a muncit patru ani pentru realizarea lucrarii sale de doctorat, dar satisfactia a fost pe masură. Inventia ei a fost brevetata anul trecut si premiata la saloanele de inventica din Romania, Croatia, Republica Moldova si Coreea.

Mai multe informatii despre inventie gasiti aici.