Deșeurile voluminoase – cui le predăm și ce se întâmplă cu ele
Deșeurile voluminoase sunt deșeurile de dimensiuni mari pe care le generăm ocazional și care nu pot fi preluate cu sistemele obișnuite de colectare.
Prin urmare, ele reprezintă o provocare pentru autoritățile publice locale și firmele de salubrizare fiindcă pot încurca circulația stradală sau pietonală atunci când sunt abandonate sau depozitate necorespunzător. Totodată, costurile de transport, sortare, valorificare sau eliminare pentru depozitare sunt ridicate comparativ cu alte tipuri de deșeuri municipale.
Abandonarea acestor deșeuri este o situație des întâlnită având în vedere că mulți cetățeni nu sunt dispuși să plătească pentru serviciile de colectare ale acestor deșeuri.
Din păcate, fiind asimilate deșeurilor municipale nu se găsesc statistici separate privind gestionarea acestor deșeuri, cu atât mai puțin abandonul lor.
Care sunt obligațiile legale de gestionare a acestor deșeuri
Potrivit OUG 92/2021 (artic. 60, alin 1), autoritățile administraţiei publice locale, inclusiv a municipiului Bucureşti au următoarele obligaţii:
- h) asigură spaţiile necesare pentru colectarea separată a deşeurilor, (…), dotarea acestora cu containere specifice fiecărui tip de deşeu şi dezvoltă în mod corespunzător centrele înfiinţate potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 5/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru a oferi populaţiei posibilitatea de a se debarasa, fără plată, de deşeuri de hârtie şi carton, sticlă, metal, materiale plastice, lemn, textile, ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de baterii şi acumulatori şi deşeuri voluminoase, inclusiv saltele şi mobilă.
Din păcate sunt foarte puține localități care au înființat astfel de centre de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase.
În lipsa acestor centre, în general, firmele de salubrizare și alți colectori autorizați oferă servicii de colectare a acestor deșeuri la cerere, contracost.
Sunt și cazuri când sunt organizate de primării în parteneriat cu firmele de salubrizare campanii de debarasare a acestor deșeuri în fața locuințelor și preluarea lor gratuită în anumite zile.
Cum pot fi valorificate deșeurile voluminoase
O parte dintre operatorii de salubrizare au reușit să găsească soluții pentru sortarea, dezmembrarea și recuperarea unor materiale din aceste deșeuri și reducerea costurilor ridicate de depozitare.
Însă, sunt în continuare multe firme de salubrizare care nu vor sa-și asume aceste costuri și aleg să le depoziteze direct la gropile de gunoi.
Spre exemplu, în sectorul 6, operatorul de salubrizare Urban SA colectează următoarele categorii de deșeuri voluminoase:
- mobilier întreg sau componente
- canapele, fotolii,
- scaune, mese, alte componente din lemn
- saltele,
- uşi,
- ferestre,
- obiecte sanitare,
- biciclete,
- jucării,
- alte obiecte de mari dimensiuni
Unde ajung: la stația de sortare deținută de Urban SA unde sunt evaluate, se dezmembrează manual iar diverse componente sunt trimise către valorificare/reciclare:
- lemnul provenit din mobilier este transportat către 2 producători din industria lemnului
- arcurile de la canapele și alte deșeuri metalice sunt transportate la reciclatorii de fier
- textilele (resturi de bureți, căptușeală, alte textile) sunt transportate către fabricile de ciment unde sunt incinerate și înlocuiesc astfel combustibilii clasici (petrol, cărbuni)
Cum colectează firma Urban deșeurile:
- la cerere (cu comandă)
- în anumite zile fixe
- aproape zilnic sunt aduse la stația de sortare deșeuri voluminoase abandonate
- prin campanii gratuite desfășurate la un interval de câteva luni
Găsiți un video despre gestionarea deșeurile voluminoase care ajung la Stația de sortare deținută de Urban aici.
Alte soluții – donarea și repararea lor
Din păcate, cel puțin la nivelul municipiului București nu există foarte multe centre de reparare a acestor produse.
De cele mai multe ori sunt aruncate și piese de mobilier aflate în stare bună, care ar putea fi recondiționate și donate persoanelor defavorizate.
O soluție ar putea fi înființarea unor centre municipale de recondiționare a obiectelor aflate în stare bună și reintroducerea lor în circuitul economic.
Până vor exista aceste centre municipale, vă recomandăm să încercați să vă gândiți de 2 ori înainte de a arunca aceste produse, să încercați să le recondiționați sau să le donați pe grupurile de facebook (exemplu Freecycle Jud. Bucuresti-Ilfov, free Cycle București Freecycle Romania -Mobila si Electrocasnice!, DONATII BUCURESTI DONEZ obiecte pe care nu le mai folosesc )
Alte soluții – Centrele de colectare cu aport voluntar din PNRR
Conform Ghidurilor de finanțare aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta Managementul Deșeurilor, până la sfârșitul lunii septembrie 2024, vor trebui instalate cel puţin 250 de Centre de colectare cu aport voluntar (CAV), urmând ca, până la sfârşitul lunii iunie 2026, să fie înființate și operaționale, în total 565 de astfel de centre.
Totodată, sunt prevăzute 15 CAV-uri destinate marilor aglomerări urbane.
În cadrul acestor centre pe lângă deșeurile municipale frecvente (deșeuri reciclabile, biodeșeuri, DEEE-uri etc.) vor putea fi aduse și deșeuri voluminoase.
Găsiți mai multe informații despre CAV-uri aici.
Există la nivel național foarte multe sisteme și platforme care au specificații tehnice similare cu cele ale CAV și care pot servi drept model pentru UAT-urile care vor să implementeze CAV.
Un astfel de exemplu este Centrul Municipal de Colectare din Iași, înființat în 2016 de Organizația Ecotic în parteneriat cu Primăria Iași.
CMC Iași este unul dintre puținele centre existente la nivel național unde pot fi colectate 11 categorii de deșeuri, printre care și mobilier și deșeuri de construcții.
Alte obiecte/deșeuri dificil de reciclat, care trebuie evitate/reduse
- trollere– cele uzate pot fi tăiate și folosite drept cuști pentru animale (vezi imaginile de mai jos)
- geamantane, genți, rucsacuri
- corturi
- articole de pescuit
- saltele de plajă
- covoare
- linoleum
Articol scris în colaborare ECOTECA – www.ExpertDeseuri.ro
Puteți citi și:
Vizită Ecoteca – Cum funcționează stația de sortare a deșeurilor municipale deținută de Urban S.A.
Cum vor arăta centrele de colectare cu aport voluntar (CAV) finanțate prin PNRR
Situația deșeurilor de construcții în România – Cum sunt gestionate și ce poate fi îmbunătățit
Cristina Dan, designer „circular” – Rolul designului în reducerea deșeurilor textile
Deșeurile electronice (DEEE) – ce măsuri sunt necesare pentru o gestionare mai bună în România
Cum contribuie echipamentele electrice și electronice (EEE) la reducerea plasticului