Studiu de caz: Kamikatsu – satul Zero Waste din Japonia
Saptamana trecuta va spuneam povestea Biancai Yamaguchi, o romanca din Tokyo care a infiintat proiectul Zero Waste Japan.
Astazi va prezentam o alta poveste de succes din Japonia! In 2003, Kamikatsu, un sat situat in Insula Shikoku din sud-estul Japoniei, s-a angajat intr-o campanie ambitioasa de mediu care, in caz de succes, ar putea deveni un model pentru restul tarii, si nu numai.
Pana in 2020, Consiliul Local si-a propus sa puna capat dependentei de depozitare si incinerare, alegand in schimb sa recicleze sau sa reutilizeze fiecare tip de deseu.
Pentru a indeplini acest obiectiv, toti locuitorii trebuie sa composteze deseurile biodegradabile din locuinte si sa aduca deseurile reciclabile la Centrul de Colectare din sat. Aici fiecare localnic este obligat sa-si sorteze deseurile si sa le introduca in 34 de containere diferite de colectare!
Cum a aparut initiativa Zero Waste in Kamikatsu
In 2000, au aparut noi reglementari mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon, fapt ce a fortat autoritatile locale sa inchida cele doua incineratoare din oras.
”Nu am mai putut sa incineram gunoiul, prin urmare, ne-am gandit ca o mai buna politica ar fi sa nu producem nici un deseu” a declarat Sonoe Fujii de la Academia Zero Waste, o organizatie non-profit care supravegheaza modul de implementare al sistemului.
In ciuda opozitiei initiale, „Declaratia Zero Waste” a fost adoptata de autoritatile locale.„La început a fost o muncă foarte grea. Lucram atunci cand a inceput schema si m-am trezit ca imi petreceam pauza de pranz ocupandu-ma de gunoiul nostru. Mi-a luat mult sa sortez totul in diferite tipuri. Dar acum vine in mod natural”, declara Kikue Nii, in varsta de 65 de ani.
Numeroasele reguli de colectare impuse locuitorilor din Kamikatsu ar putea speria pe oricine. Desi 40% din locuitori se declara nemultumiti de regulile stricte ale sistemului de colectare, acestia se conformeaza majoritatii.
Mentionam doar cateva reguli de colectare care trebuie respectate in Kamikatsu:
• Recipientele de sticla trebuie sa aiba inlaturate capacele si trebuie sortate dupa culoare
• Sticlele de plastic care au continut sos-uri sau ulei trebuie separate de restul PET-urilor
• Toate sticlele, cutiile de aluminiu si ambalajele alimentare trebuie spalate foarte bine
• Ziarele si revistele trebuie sa fie stranse in manunchiuri si legate cu o sfoara facuta din cutii de lapte reciclate.
Cum functioneaza sistemul
Fiecare locuitor trebuie sa-si aduca deseurile care nu pot fi compostate la Centrul de Colectare din sat. Locul gazduieste o multime de categorii de deseuri de la sticle, cutii de aluminiu, ziare, vesela, baterii, scutece, brichete, pixuri, oglinzi si multe altele.
Aici fiecare container este etichetat si are atasata o mostra de deseu pentru a facilita modul de sortare. In plus, pe eticheta se gaseste o scurta descriere despre cum este reciclat deseul respectiv.
Orice lucru care se afla in stare buna este dus la Kuru Kuru, un magazin unde locuitorii pot lasa sau lua in mod gratuit orice obiect doresc. Cel mai cautate aici sunt hainele, vesela si ornamentele.
98% din locuitorii din Kamikatsu folosesc aparate pentru compostare acasa
Pentru alte articole, cum ar fi pantofii, saltelele si covoarele, singura optiune ramane incinerarea, in timp ce obiectele din ceramica ajung in continuare la depozitele de gunoi.
„Mai avem putin pana vom atinge obiectivul nostru –Zero deseuri, dar diferenta este uimitoare comparativ cu cativa ani in urma” spune Yasuo Goto, un fermier de 75 ani, pensionar, care lucreaza part-time ca ingrijitor la Centrul de Colectare.
Optimismul sau este sustinut de ultimele statistici care arata ca rata de reciclare a crescut de la 55% in urma cu un deceniu la aproximativ 80% in prezent. In plus, 98% din populatie foloseste aparate pentru compostare acasa, care, datorita subventiilor acordate de stat au cost foarte mic.
Mai multe imagini despre modul in care sunt colectate deseurile din Kamikatsu gasiti aici.
O scurta prezentare a schemei de reciclare din Kamikatsu gasiti in video-ul de mai jos.