Parlamentarii francezi vor sa oblige supermarketurile sa doneze produsele alimentare nevandute
Intr-un articol anterior, va mentionam ca statul american Massachusetts va interzice depozitarea deseurilor alimentare incepand cu data de 1 octombrie 2014. Initiativele pentru reducerea deseurilor alimentare incep sa prinda contur si in Europa.
Un grup de parlamentari francezi a prezentat un proiect de lege care obliga supermarketurile sa doneze produsele alimentare nevandute, care sunt inca potrivite pentru consum, asociatiilor de caritate.
Multe lanturi de supermarketuri din Franța doneaza deja produsele ramase nevandute catre asociatii, dar 63 de deputati vor ca aceasta practica sa fie introdusa in legislatie.
Proiectul depus in luna iulie, prevede ca supermarketurile care au un spatiu de 1000 m2 sa fie obligate sa `doneze produse alimentare nevandute dar consumabile, catre cel putin o asociatie de binefacere`.
Belgia a devenit prima tara europeana care a introdus o lege similara, in luna mai. Masura urmeaza propunerile inaintate de Uniunea Europeana de reducere a deseurilor alimentare. Reprezentanti ai Comisiei Europene au prezentat recent cateva propuneri, pentru a permite guvernelor nationale sa extinda lista de alimente care nu necesita marcarea datelor de expirare pe etichete; aceasta masura ar urma sa fie aplicata alimentelor care au un termen de valabilitate nelimitat, atunci cand sunt pastrate corespunzator (cafea, orez, paste, branzeturi dure, gemuri, muraturi etc).
Potrivit reprezentantilor CE, masura va determina reducerea deseurilor alimentare cu 15 milioane de tone. Aproximativ 100 de milioane de tone de alimente sunt aruncate in fiecare an de europeni, in timp ce 15% din alimente devin deseuri, ca urmare a expirarii datei de valabilitate de pe ambalaje.
7 kilograme de produse alimentare sigilate arunca in medie un francez, pe an
Deputații francezi considera ca, in ciuda `pactului national impotriva risipei de alimente`, lansat anul trecut in Franța, masurile de prevenire a aruncarii la gunoi a alimentelor comestibile sunt insuficiente.
Acestia isi sustin cauza bazandu-se pe datele organizatiilor mondiale care promoveaza reducerea deseurilor alimentare; potrivit estimarilor acestora, o treime din produsele alimentare care sunt potrivite pentru consum se pierd sau sunt aruncate, la nivel mondial.
Numai in Franta, fiecare supermarket produce 200 de tone de deseuri pe an. Un francez arunca intre 20 si 30 kilograme de deseuri de alimente in fiecare an, dintre care sapte kilograme reprezinta produse care nu au fost deschise.
Numeroase supermarketuri din Franta au adoptat deja aceasta masura. Secours Populaire, o asociatie care distribuie alimente persoanelor defavorizate afirma ca, jumatate din mesele oferite saracilor anul trecut au fost furnizate de magazinele partenere.
Mai multe informatii despre proiectul de lege gasiti aici.